Żywność wygodna

Żywność wygodna

Robiąc zakupy na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że kupujemy żywność wygodną. Dowiedz się więcej na temat tego rodzaju jedzenia.

W obecnym świecie żyjemy coraz szybciej. Chcemy mieć możliwość zjedzenia czegoś na szybko bez konieczności gotowania całego posiłku od początku do końca. Stworzono więc "żywność wygodną".

Obejmuje ona wszystkie produkty spożywcze, które są otrzymywane w wyniku przetwarzania surowców umożliwiających konsumentom natychmiastowe spożycie lub szybkie przygotowanie z nich posiłku.

Wyróżnić możemy:

- produkty gotowe do obróbki termicznej (ready to cook),

- produkty gotowe do podgrzania (ready to heat) oraz

- produkty gotowe do spożycia (ready to eat).

Przeczytaj koniecznie: Żywność GMO - przekleństwo czy dar?

Produkty wygodne, jakie możemy obecnie kupić to:

- żywność chłodzona i mrożona - jest trwała i bezpieczna, jeśli przestrzegane są odpowiednie warunki jej przechowywania, jednak obniżona temperatura powoduje straty witamin, głównie witaminy C i z grupy B;

- konserwy w puszkach i słoikach - konserwowanie żywności metodą pasteryzacji lub sterylizacji zapewnia jej odpowiednią jakość mikrobiologiczną, jednakże konserwy zawierają zazwyczaj spore ilości tłuszczu i dodatków do żywności;

Przeczytaj także: Pojemniki do przechowywania żywności

- koncentraty spożywcze, takie jak: dania i sosy w proszku, przyprawy, desery, lody, napoje instant - otrzymuje się je poprzez wysuszenie, zagęszczenie lub liofilizację, dzięki czemu są one trwałe przez bardzo długi czas;

- ugotowane produkty pakowane próżniowo (metoda sous-vide i cook-chill) - produkty takie trzeba jedynie podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, bez konieczności zdejmowania opakowania;

- płatki śniadaniowe, pieczywo, ciastka, ciasta, przekąski - produkty te są gotowe do spożycia same lub z dodatkami;

Przeczytaj też: Czego nie jeść, aby nie mieć cellulitu?

- produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego tj. odżywki i posiłki dla dzieci i niemowląt - produkty te podlegają ścisłej kontroli jakościowej i stanowią pełnowartościowy posiłek.

Robiąc zatem zakupy świadomie wybierajmy żywność, która będzie dla nas najodpowiedniejsza. Jeśli jesteśmy zabiegani, wybierajmy produkty trwalsze, ale jak najmniej przetworzone.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.577
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});