Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna to połączenie pokarmu i lekarstwa. Dowiedz się więcej o tego rodzaju produktach.

Na świecie żywność funkcjonalna jest bardzo dobrze znana i produkowana na skalę przemysłową. W Polsce nie jest ona jeszcze bardzo popularna, choć zaczyna się to stopniowo zmieniać.

Przeczytaj też: Żywność ekologiczna

Czym właściwie jest żywność funkcjonalna? Mianem tym nazywamy produkty czy potrawy, którym przypisuje się psychologiczny lub też fizjologiczny wpływ na organizm (udokumentowany klinicznie), taki jak obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, wzmocnienie odporności czy działanie przeciwzapalne. Żywność taka musi przypominać postacią żywność spożywaną tradycyjnie i wykazywać korzystne działanie w ilościach zwyczajowo spożywanych z dietą. Może być ona otrzymana metodą konwencjonalną (np. dodatek probiotyków do produktu) lub też w wyniku modyfikacji technologicznych (np. eliminowanie tłuszczu z produktu).

Przeczytaj koniecznie: Dlaczego warto stosować probiotyki i prebiotyki

Do tej grupy produktów spożywczych zaliczyć możemy:

- produkty wzbogacane w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanole, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne oraz probiotyki i prebiotyki i inne, a także

- produkty o obniżonej zawartości cholesterolu, sodu oraz o mniejszej kaloryczności.

Przeczytaj również: Żywność wygodna

Aby żywność uznać za funkcjonalną muszą zostać spełnione następujące warunki:

- produkty muszą występować w formie tradycyjnej i być przeznaczone do spożycia dla każdego jako element codziennej diety,

- produkty muszą wykazywać zadowalające pod względem naukowym działanie na organizm człowieka związane z poprawą zdrowia, samopoczucia lub też zmniejszeniem ryzyka chorób.

Przeczytaj również: Zadbaj o odporność swojego dziecka

Produkty te nie muszą jednak być funkcjonalne dla całej populacji, wystarczy konkretna grupa np. kobiety ciężarne, diabetycy czy sportowcy.

W żywności funkcjonalnej pokładane są duże nadzieje, gdyż spożywana regularnie może spowodować znaczne zmniejszenie zachorowań na choroby układu krążenia, osteoporozę, zaparcia, nowotwory, nadciśnienie tętnicze, choroby przewodu pokarmowego, cukrzycę typu 2 czy otyłość.

Rynek żywności funkcjonalnej na pewno będzie się rozwijał, gdyż pomaga ludziom w utrzymaniu i poprawie zdrowia.

Przeczytaj też: Cała prawda o cholesterolu

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.453
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});