Orkisz

Orkisz

Orkisz w ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularny. Najczęściej można go kupić w sklepach ekologicznych, ale czy wiemy czym jest?

Pszenica orkisz (Triticum speltum) jest rodzajem zbóż, który w dawnych czasach  był uprawiany na szeroką skalę i cieszył się popularnością (m.in. w starożytnym Egipcie czy za czasów rzymskich gladiatorów). W XII wieku orkisz rozsławiła św. Hildegarda z Bingen.

Przeczytaj także: Prażone sorgo

Później pszenica ta została zapomniana, a teraz znów wraca do łask, szczególnie w sklepach ekologicznych. Na rynku dostać możemy wiele produktów wykonanych z tego zboża tj. mąka, kasza, pieczywo, makaron, płatki, otręby, piwo, syrop oraz kawa z orkiszu. Orkisz odznacza się charakterystycznym słodkawo-orzechowym smakiem, dlatego jest ceniony przez wiele osób.

Przeczytaj też: Jedz otręby

Jaki jest skład zboża?

W orkiszu najbardziej cenne jest wnętrze ziarna, w którym wykryto obecność rodanidu, czyli naturalnego antybiotyku występującego w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Orkisz składa się głównie ze skrobi, ale zawiera także dużo białka (ok.12%) i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej jest on także dobrym źródłem błonnika, witamin (szczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu i cynku). Regularne spożywanie produktów orkiszowych obniża stężenie cholesterolu we krwi, zapobiega kamicy żółciowej, podnosi odporność organizmu, a u diabetyków obniża dawki przyjmowanej insuliny. Dzięki obecności kwasu krzemowego poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci.

Przeczytaj również: Dieta makrobiotyczna

Co można przyrządzić z orkiszu?

Mąka orkiszowa nadaje się do robienia naleśników, pizzy, pieczywa, makaronu, a także słodyczy i zup. Dostępny jest również orkisz dmuchany, pęczak orkiszowy, paluszki orkiszowe czy kleiki.

Regularne spożywanie produktów orkiszowych zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. Możemy zatem bez przeszkód cieszyć się jego wyśmienitym smakiem na co dzień.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Pieczywo indyjskie naan z kolendrą
Pieczywo indyjskie naan z kolendrą
Mąkę przesiewamy do miski.W mące robimy dołek, wlewamy pół szklanki ciepłej ...
Kaczka na pszenicy ze szparagami i galaretką z płatków róży
Kaczka na pszenicy ze szparagami i galaretką z płatków róży
Pałkę kaczki marynujemy w oliwie, soku pomarańczy, goździku, cynamonie, ...
Pieczywo indyjskie naan z czosnkiem
Pieczywo indyjskie naan z czosnkiem
Mąkę przesiewamy do miski.W mące robimy dołek, wlewamy 1/2 szklanki ciepłej ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.451
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});