Co zabrać do plecaka na górską wycieczkę

Co zabrać do plecaka na górską wycieczkę
Tagi:

wycieczka

Późne lato i wczesna jesień to piękny czas na wędrówki górskie. Co jednak zabrać ze sobą do jedzenia i picia na taką wyprawę?

Gdzie schować prowiant w plecaku?

Ekwipunek w plecaku powinien być rozłożony równomiernie po lewej i prawej stronie. Nasz prowiant powinniśmy umieścić w środkowej części plecaka. Pamiętajmy, aby nie pakować nić do toreb czy reklamówek, które będziemy musieli nieść w czasie wędrówki i zajmą nasze ręce.

Przeczytaj także: Kanapki na wycieczkę

Co do picia?

Wybierając się na wycieczkę w góry zabranie ze sobą wody butelkowanej jest koniecznością. Najlepiej zakupić wodę wysoko zmineralizowaną, aby uzupełniać niedobory składników mineralnych wywołanych poceniem się i mało urozmaiconą dietą podczas wyprawy. Doskonale podczas długich wędrówek sprawdzą się napoje izotoniczne. Szczególnie ważne jest uzupełnianie wody właśnie w górach, ze względu na wzmożoną aktywność fizyczną (utrata wody z potem i przez płuca) oraz wysokość nad poziomem morza. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest wziąć ze sobą termos z gorącą wodą, np. do zalania herbaty, kawy czy zupki w proszku.

Przeczytaj również: Żywność wygodna

Co do jedzenia?

Jeśli wybieramy się na dłuższą wycieczkę, powinniśmy wziąć ze sobą konserwy (szynka konserwowa, gotowe posiłki w słoikach lub w proszku i produkty długo świeże. Możemy także wziąć pasztet, paprykarz, ser żółty, kabanosy, kiełbasę, orzechy, suszone owoce, wafle ryżowe, produkty liofilizowane (odwodnione w specjalny sposób) oraz sól i cukier.

Przeczytaj koniecznie: Jak wybrać dobrą konserwę mięsną?

Jeśli natomiast nasza wędrówka ma trwać kilka godzin, możemy sobie pozwolić na rzeczy mniej trwałe. Wówczas sprawdzą się np. kanapki z kotletem, kiełbasą, salami czy szynką. Obowiązkowo powinniśmy mieć ze sobą owoc, który dostarczy nam witamin i doda sił oraz tabliczkę czekolady lub batony wysokoenergetyczne. Nie może też zabraknąć w naszym prowiancie pieczywa i np. dżemu, które dodadzą nam energii. Najlepiej jeść często, a mało i unikać potraw ciężkostrawnych, tłustych i wzdymających, aby ustrzec sie przed problemami żołądkowo-jelitowymi.

Przeczytaj też: Weź jedzenie do pociągu

Wycieczka w góry z odpowiednim prowiantem będzie niezapomnianym przeżyciem i wspaniałą przygodą.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
02:16, 02.06.2014
kiełbasy i kabanosy maetstro i różne smali żebys ię nie znudziło. Ewentualnie orzechy i woda niegazowana
Gość
00:24, 26.05.2014
te kabanosy sa akurat dobre. jak brac kanapki to dużo wędliny a nie jeden plasterek
Gość
21:58, 25.05.2014
najlepiej kabanosy maestro a jak już kanapkę to z żywiecką. Dobre mięso i dlugo trzyma

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.467
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});