Mięso z królika - zdrowe i pyszne

Mięso z królika - zdrowe i pyszne
Tagi:

królik

mięso

Mięso królika cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, z powodu swojego smaku i wartości odżywczej.

Kto i dlaczego powinien je jeść?

Mięso królicze cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu - mniejszą niż w drobiu. Dlatego też polecane jest ono osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe. Zawiera natomiast cenne białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne, przede wszystkim miedź, cynk, kobalt oraz żelazo i witaminy z grupy B. Mięso królika jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci już od 6-7 miesiąca życia malucha.

Przeczytaj także: Mięso dla alergików

Co przyrządzić z mięsa z królika i jak to zrobić?

Gdy kupimy tuszkę króliczą, powinniśmy ją zabejcować na 2-4 dni w czerwonym wytrawnym winie, occie winnym, oliwie z dodatkiem pokrojonej w plastry włoszczyzny, czosnku i majeranku. Możemy dodać również owoce jałowca lub starty imbir. Gdy już mięso jest zamarynowane podsmażamy je przez chwilę, a następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny. Możemy również dusić je z dodatkiem piwa lub z warzywami, bądź też przyrządzić pieczenie, wędliny, parówki, kiełbasy i pasztety.

Przeczytaj również: Królik dla dzieci i alergików

Dobrze znany jest comber królika w sosie śmietanowym. Bardzo często tuszkę króliczą szpikuje się słoniną, aby nie było zbyt suche. Przygotowując mięso dla dzieci ograniczamy się jedynie do delikatnych przypraw i robimy z nich pulpety, dusimy lub gotujemy. Możemy przyrządzać z mięsa królika także różnego rodzaju potrawki lub gulasze.

Niam.pl poleca: Królik w sosie śmietanowym

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
wh0cd327590 online flagyl anafranil
wh0cd294750 Buy Buspar Online
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.545