Mięso z królika - zdrowe i pyszne

Mięso z królika - zdrowe i pyszne
Tagi:

królik

mięso

Mięso królika cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, z powodu swojego smaku i wartości odżywczej.

Kto i dlaczego powinien je jeść?

Mięso królicze cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu - mniejszą niż w drobiu. Dlatego też polecane jest ono osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe. Zawiera natomiast cenne białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne, przede wszystkim miedź, cynk, kobalt oraz żelazo i witaminy z grupy B. Mięso królika jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci już od 6-7 miesiąca życia malucha.

Przeczytaj także: Mięso dla alergików

Co przyrządzić z mięsa z królika i jak to zrobić?

Gdy kupimy tuszkę króliczą, powinniśmy ją zabejcować na 2-4 dni w czerwonym wytrawnym winie, occie winnym, oliwie z dodatkiem pokrojonej w plastry włoszczyzny, czosnku i majeranku. Możemy dodać również owoce jałowca lub starty imbir. Gdy już mięso jest zamarynowane podsmażamy je przez chwilę, a następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny. Możemy również dusić je z dodatkiem piwa lub z warzywami, bądź też przyrządzić pieczenie, wędliny, parówki, kiełbasy i pasztety.

Przeczytaj również: Królik dla dzieci i alergików

Dobrze znany jest comber królika w sosie śmietanowym. Bardzo często tuszkę króliczą szpikuje się słoniną, aby nie było zbyt suche. Przygotowując mięso dla dzieci ograniczamy się jedynie do delikatnych przypraw i robimy z nich pulpety, dusimy lub gotujemy. Możemy przyrządzać z mięsa królika także różnego rodzaju potrawki lub gulasze.

Niam.pl poleca: Królik w sosie śmietanowym

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.365