Mięso z królika - zdrowe i pyszne

Mięso z królika - zdrowe i pyszne
Tagi:

królik

mięso

Mięso królika cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, z powodu swojego smaku i wartości odżywczej.

Kto i dlaczego powinien je jeść?

Mięso królicze cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu - mniejszą niż w drobiu. Dlatego też polecane jest ono osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe. Zawiera natomiast cenne białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne, przede wszystkim miedź, cynk, kobalt oraz żelazo i witaminy z grupy B. Mięso królika jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci już od 6-7 miesiąca życia malucha.

Przeczytaj także: Mięso dla alergików

Co przyrządzić z mięsa z królika i jak to zrobić?

Gdy kupimy tuszkę króliczą, powinniśmy ją zabejcować na 2-4 dni w czerwonym wytrawnym winie, occie winnym, oliwie z dodatkiem pokrojonej w plastry włoszczyzny, czosnku i majeranku. Możemy dodać również owoce jałowca lub starty imbir. Gdy już mięso jest zamarynowane podsmażamy je przez chwilę, a następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny. Możemy również dusić je z dodatkiem piwa lub z warzywami, bądź też przyrządzić pieczenie, wędliny, parówki, kiełbasy i pasztety.

Przeczytaj również: Królik dla dzieci i alergików

Dobrze znany jest comber królika w sosie śmietanowym. Bardzo często tuszkę króliczą szpikuje się słoniną, aby nie było zbyt suche. Przygotowując mięso dla dzieci ograniczamy się jedynie do delikatnych przypraw i robimy z nich pulpety, dusimy lub gotujemy. Możemy przyrządzać z mięsa królika także różnego rodzaju potrawki lub gulasze.

Niam.pl poleca: Królik w sosie śmietanowym

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.455