Wędliny dojrzewające

Wędliny dojrzewające

Wędliny dojrzewające stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Sprawdź jakie wyroby należą do tej grupy wędlin.

Wędliny dojrzewające są jednym z rodzajów wędlin, które swój smak i konsystencję zawdzięczają bakteriom, dodawanym lub rozwijającym się naturalnie w czasie ich produkcji. Ze względu na to, że taki naturalny rozwój bakterii trwa bardzo długo, często dodaje się tzw. kultury startowe wyselekcjonowanych bakterii, które przyspieszają cały proces.

Niam.pl poleca: Mięsna Uczta - świeże mięsa z Sokołowa

Tradycyjne wędliny z niektórych regionów jednakże nie zawierają takiego dodatku, przez co dojrzewają dłużej, co zwiększa ich cenę. Wędliny dojrzewające charakteryzują się tym, że nie wymagają obróbki cieplnej przed spożyciem i można je przechowywać przez okres kilku miesięcy.

Przeczytaj także: Suszone mięsa

Jakie wędliny dojrzewające wyróżniamy?

Wędliny dojrzewające możemy podzielić na pół suche, szybko fermentujące oraz suche, wolno fermentujące (dojrzewające). Mogą być one dodatkowo podwędzane lub pokrywane na powierzchni kulturami pleśniowymi. Wędliny półsuche swój smak zawdzięczają kwasowi mlekowemu. Fermentacja przebiega w temperaturze niższej niż 30°C i wilgotności co najmniej 90% przez kilka dni. Następnie zazwyczaj są podwędzane na zimno. Na końcu poddaje się je suszeniu przez kilka dni w temperaturze około 15°C.

Przeczytaj też: Kumpiak - cudze chwalicie, swego nie znacie

Jakie znamy wędliny dojrzewające?

Tradycyjną szynką dojrzewającą jest szynka parmeńska z Włoch oraz Jamon Iberico lub Serrano z Hiszpanii. Jest to szynka z udźca wieprzowego, która dojrzewa przez okres od pół roku do 3 lat. Chorizo to z kolei suszona na surowo przez ok. pół roku pikantna wieprzowa kiełbasa hiszpańska z dodatkiem papryki. Nie jest ona w ogóle poddawana obróbce termicznej.

Wszelkiego rodzaju salami także należą do wędlin dojrzewających. Bardzo często, aby zapobiec rozwojowi niepożądanych bakterii powierzchnia tego rodzaju wędliny jest pokrywana specjalnymi kulturami pleśniowymi.

Koniecznie wypróbuj doskonałe salami z Sokołowa

W Polsce najbardziej znaną (i w przystępnej cenie) wędliną dojrzewającą jest polędwica łososiowa zrobiona z polędwicy wieprzowej uwędzonej, a następnie dojrzewającej w odpowiednich warunkach.

Przeczytaj koniecznie: Kuchnia litewska, czyli skąd wracali Litwini

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.196