Dieta dla jamy ustnej

Dieta dla jamy ustnej

W Światowym Dniu Zdrowia Jamy Ustnej warto zastanowić się, co należy jeść, by utrzymać w jak najlepszej kondycji zęby, dziąsła i śluzówkę.

Niemal każdy dzień w roku jest poświęcony jakiejś sprawie, problemowi, osobie czy organizacji. Nowy Rok, Walentynki, Dzień Matki, Tłusty Czwartek to przykłady kilku najpopularniejszych świąt, są jednak także: Dzień Bez Papierosa, Dzień Chorego albo Dzień Pistacji. Wśród nich jest również Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej, który obchodzimy 12 września.

Przeczytaj także: Higiena jamy ustnej

Zazwyczaj zdajemy sobie sprawę z pływu tego, co jemy na stan naszego zdrowia oraz na wygląd naszego ciała, szczególnie skóry, włosów i paznokci. Dbamy o odpowiedni dobór produktów poprawiających pracę układu pokarmowego, głównie żołądka, wątroby i jelit. Jednak zazwyczaj zapominamy, że również jama ustna wymaga odpowiedniego traktowania, szczególnie dotyczy to zębów i dziąseł. I nie chodzi tu wyłącznie o staranne czyszczenie zębów czy regularne kontrole stomatologiczne, choć oczywiście jest to niezwykle ważne. Istotna jest bowiem również dieta.

Co zatem należy jeść?

Z pewnością pierwszą myślą jest unikanie cukru, który sprzyja rozwojowi próchnicy, ale po jakie produkty warto sięgać częściej, by zapewnić zdrowie jamy ustnej? Na jakie składniki trzeba zwrócić szczególną uwagę?

- Białko - czyli budulec organizmu, również zdrowych dziąseł.

- Fluor - to właśnie on najczęściej kojarzy się nam ze zdrowymi zębami i jest składnikiem większości past do zębów, jednak możemy go czerpać także z pożywienia. Źródłami tego pierwiastka w diecie są przede wszystkim woda pitna oraz ryby morskie, owoce morza i herbata, a w mniejszym stopniu też sery podpuszczkowe, mięso, soja, mleko i warzywa.

Dowiedz się więcej o fluorze

- Wapń - to główny budulec kości, w tym zębów - nie może go więc zabraknąć w codziennej diecie. Dobrymi jego źródłami są mleko i produkty mleczne oraz sardynki, szprotki i śledzie, czyli ryby zjadane z ośćmi.

- Fosfor - jest to trzeci składnik mineralny niezwykle ważny dla zdrowia zębów. Spośród różnych produktów spożywczych największe jego ilości znajdują się produktach zbożowych, mlecznych, mięsie, roślinach strączkowych, rybach, jajach oraz orzechach.

Przeczytaj więcej o fosforze

- Witaminy - dla zdrowia jamy ustnej szczególnie ważne są trzy witaminy: A, B2, C i D. Witamina A razem z witaminą D odpowiadają za zachowanie odpowiedniej warstwy mineralnej zębów i stan śluzówki jamy ustnej (razem z witaminą B2), a dzięki witaminie C zdrowe są dziąsła.

- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - razem z wymienionymi wcześniej witaminami A i D wpływają na kondycję śluzówki.

Przeczytaj też: Co można jeść mając aparat ortodontyczny?

Czego warto unikać?

Dieta obfitująca w cukry proste prowadzi do próchnicy, mnożą się wówczas bakterie, a w powstającej na zębach płytce nazębnej znajdują się niebezpieczne dla zdrowia zębów kwasy. Ponadto regularne spożywanie nadmiaru cukrów może prowadzić do rozwoju cukrzycy, a wówczas powstające w jamie ustnej wszelkie ranki, uszkodzenia czy stany zapalne znacznie trudniej i wolniej się goją.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Smażone żeberka jagnięce
Smażone żeberka jagnięce
Żeberka kroimy w paski i dokładnie myjemy.Mieszamy sos ...
Policzki zębacza w bulionie z algami i sezamem
Policzki zębacza w bulionie z algami i sezamem
Z głowy ryby i części włoszczyzny gotujemy klarowny bulion.Po około godzinie gotowania ...
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.539
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});