Rodzaje kiełbas

Rodzaje kiełbas

Kiełbasy bardzo często goszczą na stołach całego świata. W zależności od klimatu i tradycji możemy spotkać różne ich rodzaje i przepisy na ich przygotowanie.

Kiełbasa jest jednym z rodzajów wędlin, której nazwa pochodzi z języka węgierskiego. Tradycyjna kiełbasa składa się najczęściej z mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw i umieszczona jest w osłonkach naturalnych (jelitach) lub sztucznych. Konserwowana jest ona poprzez suszenie, sparzanie wrzątkiem lub wędzenie.

Przeczytaj też: Rodzaje wędlin

Jakie rodzaje kiełbas wyróżniamy?

Wyróżnić możemy trzy rodzaje kiełbas tj.:

- kiełbasy trwałe - zawierają około 36% wody i są to np. kiełbasa sucha krakowska czy salami,

- kiełbasy półtrwałe - zawierają od 36-56% wody i do tej grupy zaliczyć można kiełbasę żywiecką i kabanosy oraz

- kiełbasy nietrwałe - czyli takie, które zawierają do 72% wody i są to kiełbasa biała, zwyczajna oraz serdelowa.

 

Jak to się robi?

Aby zrobić kiełbasę półtrwałą rozdrobnione (w różnym stopniu) mięso po doprawieniu wkłada się do osłonek naturalnych lub sztucznych. Następnie poddaje się je zazwyczaj wędzeniu w dymie powstałym w wyniku spalania drewna bukowego lub olchowego przez kilka godzin i już kiełbasa jest gotowa. Kiełbasy trwałe zazwyczaj poddawane są suszeniu i dojrzewaniu, natomiast nietrwałe powinny zostać poddane obróbce cieplnej po zakupie.

Najlepsze kiełbasy - tylko z Sokołowa!

Jaka kiełbasa z jakimi dodatkami?

Biała kiełbasa najczęściej w Polsce jadana jest z białym barszczem lub żurkiem, z dodatkiem jajka na twardo. Można ją także grillować i podawać w formie smażonej z podsmażoną cebulką. Jako dodatek idealnie pasuje ćwikła oraz sos musztardowy. Kiełbasę suchą krakowską, żywiecką, salami czy kabanosy można jeść same jako przekąski, pokroić w plasterki na kanapkę, dodawać do różnego rodzaju sałatek oraz zapiekanek. Kiełbasa zwyczajna najczęściej serwowana jest z grilla, jednak nadaje się także do risotto czy zapiekanek po podsmażeniu na patelni. Jest również nieodłącznym składnikiem bigosu, fasolki po bretońsku, grochówki, a także treściwej jajecznicy. Niektórzy kiełbasą i ogórkiem kiszonym zagryzają także zimną wódeczkę.

Przeczytaj również: Angielskie śniadanie

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:19, 19.11.2015
kiełbasy dzielą się na - swojskie czyli o zawartości mięsa - z dobrego mięsnego - z kiepskiego mięsnego - syntetyczne mięso z marketu
Gość
13:16, 14.06.2014
moze jest jedna z przyczyna dla ktorych polskie wedliny sa tak beznadziejnej jakosci. Jesli ludzie ktorzy się powinni na tym znac dziela je jedyne podlug ilosci wody. Z ktorej wynika glownie jaka metke z data waznosci mozna przykleic.
Gość
13:11, 14.06.2014
kompletna beznadzeja zamiast o smaku to o ilosci wody w kielbasie... czy ktos sie spodziewal tutaj krotkiej definicji od technologa produkcji ?
Gość
13:40, 16.02.2014
Żywiecka i Krakowska jak od Kani
Gość
00:31, 14.02.2014
generalnie trzeba czytac skład, nie koniecznie musza być dużych firm, małe też szczegolnie na wsi. co do Henryka Kani to się zgodzę akurat no i zywieckiej i krakowskiej.
Gość
17:27, 13.02.2014
Krakowska i żywiecka i prosto od Henryka Kani. W tym ta firma jest najlepsza. Podsuszane od niego biorę, a inne rzeczy typu wedliny i mięcho to rożnie, ale zawsze z dużych firm. w kazdym razie to moje dwie ulubione kiełbasy.

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.477