Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

To, co jemy na co dzień ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Sprawdź jak łączyć produkty, by ją utrzymać.

Utrzymanie homeostazy, a więc równowagi kwasowo-zasadowej, jest warunkiem zachowania zdrowia. Równowagę tą determinuje stężenie jonów wodorowych, a więc wskaźnik pH we krwi, który powinien wynosić 7,35-7,45. Aby zachować tę równowagę na co dzień powinniśmy spożywać różnorodne produkty, zarówno z grupy zakwaszających, jak i z alkalizujących w podobnych proporcjach.

Przeczytaj również: Chlor to nie tylko uzdatniacz wody

Spożywany przez nas pokarm, w wyniku trawienia jest rozkładany z uwolnieniem składników, które różnie wpływają na nasz organizm. Za to, jak działa dany produkt na nasz organizm odpowiadają pierwiastki w nim zawarte i tak: wysoka zawartość chloru, fosforu oraz siarki wskazuje na to, że produkt działa kwasotwórczo, natomiast wysoka zawartość wapnia, sodu, potasu i magnezu wskazuje na produkt alkalizujący.

Przeczytaj także: Sposoby na przyrządzanie warzyw

Jakie produkty działają zakwaszająco na nasz organizm?

Do produktów kwasotwórczych zaliczyć możemy:

- słodkie napoje gazowane, soki owocowe,

- produkty zbożowe, czyli pieczywo, mąki, kasze, makarony (wszystkie oprócz produktów otrzymanych z gryki),

- mięso i jego przetwory, ryby, owoce morza, jaja, rośliny strączkowe (oprócz fasoli),

- sery żółte, sery pleśniowe,

- cukier, miód, ciasta, słodycze,

- ketchup, musztardę, ocet, majonez,

- piwo, wino,

- czekoladę,

- kawę i herbatę,

- dżemy,

- żurawinę, borówki (zawierają specyficzne kwasy organiczne, które po połączeniu z innymi związkami mają działanie kwasotwórcze).

Przeczytaj też: Osteoporoza - lepiej zapobiegać niż leczyć

Produkty zasadotwórcze to:

- większość owoców (kwaśny smak spowodowany jest kwasami organicznymi, a nie zawartością kwasotwórczych pierwiastków),

- mleko i jego przetwory (bez cukru),

- kasza gryczana, kasza jaglana,

- fasola,

- większość warzyw.

Niestety warzywa, owoce czy nabiał nie mają aż tak alkalizującego działania, żeby móc zrównoważyć taką samą ilość mocno kwasowego mięsa. Dlatego też w naszej diecie powinno się znaleźć znacznie więcej produktów zasadotwórczych, jednak realia są odwrotne. Spożywamy zdecydowanie za dużo produktów kwasotwórczych! Takie zaburzenie homeostazy może prowadzić do kwasicy organizmu.

Kwasica

Mamy z nią do czynienia, gdy pH krwi spadnie poniżej 7,35 i łączy się ona ściśle z hiperkaliemią, a więc nadmiarem potasu w płynie pozakomórkowym. Co więcej, zwolniona jest akcja serca, następuje wzmożony rozpad białek oraz występują zaburzenia układu nerwowego. Kwasica objawia się stałym zmęczeniem mimo odpoczynku, bólami głowy, pogorszeniem się cery oraz apatią. Taki stan występuje podczas stosowania diet wysoko białkowych (np. diety Dukana) oraz nisko węglowodanowych. Długo trwająca kwasica sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz kamicy nerkowej.

Przeczytaj też: Niebezpisczna dieta Dukana

Acidoza (zasadowica, alkaloza)

Zasadowica występuje o wiele rzadziej, niż kwasica. Wyjątkiem jest stosowanie diet wegańskich i diet odchudzających składających się wyłącznie z kilku rodzajów owoców i warzyw. Zaburzenie to ma miejsce, gdy pH we krwi jest większe niż 7,8. Dochodzi wówczas do hipokaliemii, a więc niedoboru potasu. Objawami alkalozy są: nadmierna potliwość, biegunka, wymioty oraz apatia.

Pamiętajmy zatem, aby umiejętnie równoważyć produkty kwasotwórcze zasadotwórczymi jedząc jak najwięcej warzyw, owoców oraz chudego nabiału.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Owoce morza nadziewane na patyczki z trawy cytrynowej
Owoce morza nadziewane na patyczki z trawy cytrynowej
Rozłóż 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA.Krewetki królewskie obrać ze ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Pyszny koktajl owocowy
Pyszny koktajl owocowy
Rozmroź owoce oraz dodaj do nich cukier. Zamiast ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.586