Jak przygotować się na imprezę sylwestrową nie spędzając całego dnia przy garnkach

Jak przygotować się na imprezę sylwestrową nie spędzając całego dnia przy garnkach

Sylwester lada dzień. W żołądku jeszcze czujemy bożonarodzeniowe specjały. Kto by myślał o jedzeniu, a co dopiero o dodatkowym gotowaniu? A impreza podsumowująca cały rok tuż, tuż.

Sylwester lada dzień. W żołądku jeszcze czujemy bożonarodzeniowe specjały. Kto by myślał o jedzeniu, a co dopiero o dodatkowym gotowaniu? A impreza podsumowująca cały rok, tuż, tuż. Tylko co podać na stół dla naszych gości? Co jak co, ale słone paluszki i chipsy przeróżnego rodzaju, raczej odpadają. Świąteczne lenistwo bywa na tyle przytłaczające, że wizja spędzenia całego dnia w kuchni jest naprawdę mało kusząca. Ale kto powiedział, że musimy od białego rana wędzić się przy kuchence? Sylwester to impreza taneczna, a nie byle jaka dymówka. W końcu, kto przychodzi na tą jedyną w roku zabawę, żeby się najeść? Ano nikt, więc tej wersji się trzymajmy.

Dowiedz się: Co jeść w Sylwestra, aby zapewnić sobie szczęście?

W ten wieczór tłuste i ciężkie potrawy nie wchodzą w rachubę. Przygotowywane przekąski muszą być lekkie i smaczne. Pamiętajmy, że to, co jemy w dużym stopniu zależy od naszych oczu. Przyznacie mi rację. Bo przecież ile razy pokusiliśmy się na jakieś rarytasy tylko dlatego, że smakowicie wyglądały? Dlaczego o tym wspominałam? Dania sylwestrowe powinny przyciągać uwagę finezyjnymi dekoracjami. Nie wystarczy rzucić parę plastrów kiełbasy na talerz. Nie wystarczy podać tradycyjną sałatkę jarzynową, po którą coraz mniej osób sięga. A dlaczego? A może dlatego, że nieapetycznie wygląda?

Poznaj: Carving

Co do zimnych przystawek, warto przygotować faszerowane jajka w urozmaiconej postaci. Nie zapomnijmy o kolorowych sałatkach. Tylko błagam, nie róbmy sałatek o podobnych składnikach. Nie chodzi przecież o to, żeby w każdej salaterce znaleźć tuńczyka czy kukurydzę. O gustach się nie dyskutuje, więc urozmaicenie w tej kwestii jest jak najbardziej wskazane. A czy sałatki wymagają od nas poświęcenia czasu? Raczej nie. Wystarczy przecież wymieszać składniki i przystawka gotowa.

Jak to mówią, sałatki są dla pań. A przecież impreza sylwestrowa to nie tylko żeńskie towarzystwo (chyba, że takie miało być). Panowie za sałatkami (szczególnie majonezowymi) średnio przepadają. Szczególnie jeśli zamierzają napić się "czegoś mocniejszego". W końcu na tego typu imprezach samej wody mineralnej raczej się nie pije. Jeśli o Panach mowa, zaserwujemy im kilka rodzajów śledzika, czy innej rybki. Warto też podać nadziane na wykałaczki koreczki z warzywami, przekładanymi marynowanymi pieczarkami, szalotkami, wędlinami czy oliwkami.

Przeczytaj koniecznie: Dip - szybki sposób na urozmaicenie posiłku

Sylwester co całonocna zabawa. Nie może na niej zabraknąć ciepłych zakąsek. Proponuję chrupiące paluszki z piersi z kurczaka z dowolnym dipem, czy szaszłyki z różnymi rodzajami mięs. Sporządzenie tych dań nie dość, że nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych, to jeszcze można je bardzo szybko przyrządzić. Nad ranem zawsze można rozgrzać gości czerwonym barszczykiem z pasztecikami. Nadziewane bułeczki robimy kilka dni wcześniej, a w Sylwestra wstawiamy do pieca i złotobrązowe, aromatyczne bułeczki są gotowe. Uważam, że na stole nie powinno zabraknąć półmiska z różnymi serami, obłożonymi oliwkami i winogronami. Jest to bowiem doskonała przystawka nie tylko dla pań.

Przeczytaj również: Deska serów

Zamiast tradycyjnych mini-kanapek, możemy podać różne rodzaje past na słonych krakersach. Wystarczy kilka świeżych listków bazylii do dekoracji i przekąska też gotowa. Dla tradycjonalistów polecam półmiski z wędlinami ułożonych w zgrabne rożki. Nie dość, że wędlin na pewno mniej pójdzie, to jeszcze oko ucieszy smakowitym widokiem. O pieczywie nawet nie wspominam, bo jest to nieodłączny dodatek do wielu przystawek. Dlatego robiąc listę zakupów, nie zapomnijmy uwzględnić białego i ciemnego chleba.

O mały włos, a zapomniałabym o bardzo istotnej informacji. Przecież Sylwester to nie tylko jedzenie i picie herbaty. To także możliwość zabłyśnięcia wśród znajomych nietuzinkowymi koktajlami alkoholowymi. Mówią, że alkohol jest dla ludzi, więc nie poprzestańmy na wódce z colą i plasterkiem cytryny. Nie mówię, żeby od razu zapoznać się z tysiącami przepisów. Wystarczy kilka sztandarowych propozycji, aby zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta. Oczywiście nie zapominajmy o abstynentach. Dla nich także powinniśmy mieć w zanadrzu kilka wysmakowanych napoi.

Poznaj przepisy na: drinki i koktajle

Nie kupujmy gotowych potrawek i zakąsek. Bo czy warto iść na kulinarną łatwiznę? Wyrzućmy lenia za drzwi i złapmy sylwestrowego bakcyla.

Karolina Czernek

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.406
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});