Indyjskie słodycze

Indyjskie słodycze

Indyjskie desery są pyszne i łatwe do zrobienia. Wypróbuj zatem nowe przepisy na niepowtarzalne słodkości.

Indie słyną z bogactwa smaków i różnorodności przypraw. Słodycze z tego kraju są orientalne i niepowtarzalne. Kuchnia indyjska jest zlepkiem różnych kultur, religii, tradycji. Dlatego też indyjskie desery są przepyszne.

Przeczytaj także: Kuchnia perska

Ryżowy pudding

Robi się go z ryżu basmati, który gotujemy na mleku, po czym zdejmujemy rondelek z gazu i rozdrabniamy ryż mieszając szybko przez kilka minut. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, ponownie wstawiamy rondel na gaz i stopniowo dodajemy pół litra mleka. Czekamy, aż ryż się zagotuje i zgęstnieje. Wówczas przekładamy pudding do naczynia żaroodpornego, posypujemy pistacjami i przez chwilę zapiekamy. Podajemy wg uznania na ciepło lub zimno.

Wypróbuj przepis: Sałatka indyjska

Indyjskie kuleczki

Trzy szklanki mleka w proszku ucieramy na gładką masę z kostką miękkiego masła, połową szklanki cukru pudru, odrobiną cukru waniliowego i bakaliami. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kuleczki są gotowe do jedzenia.

Przeczytaj też: Mam ochotę na coś słodkiego

Kokosowy przysmak

Na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy 75g masła, po czym dodajemy wiórki kokosowe. Następnie wlewamy 175ml skondensowanego mleka i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy całość do wystygnięcia. Chłodną masę formujemy w prostokąt i kroimy na małe kawałki. Całość studzimy jeszcze przez godzinę i podajemy.

Ciasteczka z kminkiem

Pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką soli i kminku. Dodajemy 100ml wody i ugniatamy ciasto, które później cienko rozwałkowujemy. Nożem wykrawamy romby, które smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia, po czym osączamy na ręczniku papierowym. Ciasteczka są już teraz gotowe do jedzenia.

Przeczytaj koniecznie: 10 najdroższych deserów świata

Phal ka pakora, czyli smażone owoce w cieście

W misce mieszamy niecałą szklankę mąki z ciecierzycy, ze szklanką ciepłego mleka, łyżeczką cukru pudru oraz cynamonu. W wyrobionym cieście maczamy pokrojone owoce i smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut do zarumienienia. Po wyjęciu z oleju osączamy ciastka ręcznikiem papierowym i podajemy posypane cukrem pudrem.

Słodycze indyjskie są bardzo aromatyczne i egzotyczne, ale co najważniejsze, są przepyszne i łatwe do zrobienia samemu w domu. Przyjęcia urodzinowe czy spotkanie z przyjaciółmi już nigdy nie będą zatem monotonne.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Czekolada deserowa
Czekolada deserowa
Margarynę topimy w garnku i dodajemy kakao oraz cukier. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.442
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});