Najsłynniejsze desery świata

Najsłynniejsze desery świata

W dzisiejszych czasach, desery charakterystyczne dla danego państwa są coraz bardziej popularne na całym świecie. Ale czy wiemy z czego są zrobione i skąd pochodzą?

Pudding z Anglii

Pudding świąteczny przygotowywany w Anglii przypomina nieco nasz budyń. Jest on robiony na bazie mleka i zagęszcza się go mąką kukurydzianą, jajami i ewentualnie ryżem. Następnie można go upiec lub ugotować na parze.

Przeczytaj także: Kanadyjskie desery

Tort Sachera z Austrii

Tort ten czasami nazywany jest tortem królewskim, być może dlatego, że pierwszy raz przygotowany był dla księcia Metternicha II przez Franza Sachera. Tort ten ma lekkie, puszyste ciasto przełożone morelową konfiturą, a całość polana jest polewą czekoladową.

Suflety z Francji

Suflet to lekki deser wypiekany w specjalnej formie, przygotowany z żółtek i ubitych na sztywną pianę białek. Deser ten powinien być nieco płynny w środku i mieć z zewnątrz chrupiącą skórkę. Podaje się go od razu po wyjęciu z piekarnika, aby nie opadł.

Creme brulee także z Francji lub creme catalana z Hiszpanii

Deser ten przygotowuje się z żółtek, mleka oraz mąki ziemniaczanej. Do smaku dodaje się również cynamon, skórkę z cytryny oraz wanilię. Wierzch posypuje się cukrem, który karmelizuje pod wpływem opalarek gazowych, tworząc chrupiącą skórkę. Francuzi toczą odwieczny spór o to, kto wymyślił ten przepyszny deser. Hiszpański creme catalana jest bowiem bardzo podobny do creme brulee.

Przeczytaj również: Poznaj pyszne francuskie desery

Tiramisu z Włoch

Tiramisu to ciasto (lub tort) zawierające delikatny biszkopt nasączony likierem amaretto oraz kawą, przełożony serkiem mascarpone z żółtkami i śmietaną. Całość posypana jest kakao. Ciasto to należy podawać mocno schłodzone.

Zabaglione także z Włoch lub sabayon z Francji

Deser ten przygotowuje się z utartych żółtek, wanilii, cukru i marsali (lub innego słodkiego wina). Musi mieć pienistą konsystencję i podaje się go na ciepło. Spór trwa między Włochami i Francuzami o to, kto wymyślił ten pyszny deser.

Panna Cotta również z Włoch

Deser ten przyrządza się ze śmietany i żelatyny z dodatkiem musu owocowego lub wanilii.  Masę wlewamy do foremek do babeczek i po zastygnięciu dekorujemy deser owocami.

Wypróbuj przepis: Panna cotta z owocami

Flan z Hiszpanii, Meksyku lub Włoch

Flan to krem jajeczny przygotowywany na gorąco, ale podawany jest na zimno. Powstaje przez odwrócenie foremki i postawienie deseru na talerzu. Często polega się go różnymi sosami owocowymi lub alkoholowymi.

Przeczytaj też: Flan - hiszpański deser ze starożytnego Rzymu

Niektóre desery w dalszym ciągu są dla nas nieco egzotyczne, inne na stałe goszczą w naszej kuchni. Kiedy będziemy na wakacjach w jednym z królestw deserów, nie możemy sobie odmówić ich spróbowania.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu
Ubijamy śmietanę.Miksujemy serek mascarpone z dodatkiem ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.724
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});