Rodzaje miodów

Rodzaje miodów

Miody królują w naszej kuchni od zarania dziejów, ale czy wiemy, jakie działanie wykazują poszczególne ich rodzaje?

Miód jest naturalnym produktem otrzymywanym z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają. Miody dzieli się na: nektarowe, czyli kwiatowe, oraz spadziowe. Nektar kwiatowy składa się z sacharozy, aminokwasów, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Spadź natomiast jest wydzieliną mszyc żerujących na liściach drzew.

Przeczytaj koniecznie: Miód nadbużański

Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy?

Najłatwiej prawdziwy miód można poznać po tym czy krystalizuje. Jeśli na miodzie napisana jest data produkcji np. maj 2012, a mamy wrzesień 2012, to miód ten powinien być skrystalizowany. Co więcej, prawdziwy miód dodany do letniej wody osiądzie na dnie, a sztuczny się rozpuści. Jeśli miód jest naturalny, ale pochodzi np. z Chin, powinien na etykiecie mieć napis, że miód pochodzi spoza Unii Europejskiej.

Przeczytaj także: Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?

Jaka jest wartość odżywcza miodu i jakie czynniki ją obniżają?

Miód jest produktem wysokoenergetycznym, jednak zawiera znaczne ilości enzymów, witamin, składników mineralnych oraz kwasów organicznych. Zakupiony przez nas miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym naczyniu, bez dostępu światła i obcych zapachów. Produktu tego nie można zalewać wrzątkiem, gdyż traci on swoje cenne właściwości.

Miody kwiatowe

Jasne

- akacjowy - ma bardzo jasny, kremowy kolor i dosyć intensywny aromat akacji. Miód ten krystalizuje najwolniej ze wszystkich jego rodzajów. Wykazuje on pozytywny wpływ na układ trawienny (polecany przy zgadze i nadkwasocie).

- rzepakowy - charakteryzuje się lekko kremowym kolorem i szybką krystalizacją. Polecany jest dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego i schorzeniami wątroby.

Przeczytaj też: Co wybrać, cukier czy miód?

- lipowy - miód ten ma lekko herbaciany kolor i charakterystyczny zapach lipowy. Stosowany jest u osób z gorączką, kaszlem i osób przeziębionych.

- malinowy - jest kremoworóżowy i ma lekko kwaskawy smak. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Poleca się go także w chorobach sercowo-naczyniowych.

Ciemne

- gryczany - ma bursztynowo-brązowy kolor, silny aromat i nieco piekący smak. Jego regularne stosowanie poleca się w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

- wrzosowy - ma bardzo ciemny kolor i lekko gorzkawy smak. Bardzo często stosowany jest w zapaleniu dróg moczowych.

- wielokwiatowy - jest mieszanką różnych roślin i może mieć kolor od jasnozłotego do lekko brunatnego.

Przeczytaj również: Miód i mięso - doskonała para

Miody spadziowe

- z drzew iglastych - może mieć kolor szarawy, a smak mało słodki. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwbakteryjne.

- z drzew liściastych (klonu, lipa i jawor) - miód o szarawym kolorze i nieco cierpkim smaku. Ma on działanie moczopędne i żółciopędne.

Miód jest bardzo zdrowy i ma wyśmienity smak. Lepiej zatem (jeśli używamy cukru) zastąpić go naturalnym polskim miodem.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Musztarda miodowa
Musztarda miodowa
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, dopóki ...
Figi gotowane w miodzie pitnym na kozim serku z białą czekoladą
Figi gotowane w miodzie pitnym na kozim serku z białą czekoladą
Gotujemy miód pitny z dodatkiem wanilii, imbiru, ziaren pieprzu, skórki pomarańczowej. ...
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Babeczki miodowo-cynamonowe
Babeczki miodowo-cynamonowe
Przesiewamy do miski mąkę a następnie dodajemy; sodę, ...
Ośmiornice w białym winie
Ośmiornice w białym winie
Oczyszczone ośmiornice zalewamy białym winem i wstawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.442
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});