Slow cooker - automat do powolnego gotowania

Slow cooker - automat do powolnego gotowania

Slow cooker, czyli wolnowar to nowoczesne urządzenie do gotowania przepysznych dań. Dowiedź się więcej o tym cudownym sprzęcie kuchennym.

Slow cooker (inaczej wolnowar) to urządzenie elektryczne przypominające garnek służące do przygotowywania rozmaitych potraw.

Jego charakterystyczną cechą jest to, że w środku urządzenia panuje stała temperatura poniżej 80°C, a więc nie dochodzi do wrzenia. Umieszczamy zatem w wolnowarze składniki potrawy, ustawiamy go na odpowiedni czas (6-10 godzin!) i możemy spokojnie wyjść z domu. Po upływie tego czasu otrzymujemy pyszne danie. Potrawa się nie przypala, nie przywiera do dna, nie wyparowuje z niej woda i sos, a także nie wykipi. Możemy zatem nie przejmować się gotującym się przysmakiem. Większość urządzeń ma też możliwość zaprogramowania początku gotowania na daną godzinę.

Przeczytaj także: Zdrowe gotowanie

Co można ugotować w wolnowarze?

W slow cookerze można ugotować niemal wszystko, najlepiej dania jednogarnkowe. Wyśmienicie będą smakować np. wołowina z warzywami, potrawka z kurczaka, wszelkiego rodzaju zupy, sosy, gulasze itp. Idealnie wychodzą również bigos, klopsy, zrazy, fasolka po bretońsku i wiele innych. Można wolnowar wstawić na noc i rano otrzymać gotowe danie lub też nastawić go przed wyjściem z pracy.

Przeczytaj również: Gotowanie na parze w bambusowym koszyku

Wartość odżywcza i sensoryczna potraw z wolnowaru

Gotowanie w slow cookerze przypomina jakością potrawy gotowane na parze. Nie ma bowiem znacznej utraty witamin (głównie witaminy C i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu czy żelaza). Produkty gotowane w ten sposób są bardzo kruche, delikatne, zachowują żywe kolory, ale nie są rozpadające się czy bez smaku - wręcz przeciwnie.

Przeczytaj też: Zasady gotowania na parze

Plusy

Zużycie prądu przez takie urządzenie wbrew pozorom nie jest duże, gdyż jego zadaniem jest podgrzanie zawartości garnka i utrzymanie jej w tej temperaturze, dzięki izolowanej obudowie. Za odpowiednią temperaturę odpowiada termostat.

Minusy

W zasadzie jedynym minusem tego urządzenia jest długi czas oczekiwania na potrawę. Jednak jej wspaniały smak i konsystencja uzyskana dzięki slow cookerowi wynagrodzi nam na pewno to oczekiwanie.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.649
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});