Domowe filtry do wody

Domowe filtry do wody

Czy Twój czajnik bardzo szybko pokrywa się kamieniem i herbata nie smakuje najlepiej? Może przyszedł czas na filtry do wody?

Woda jest źródłem życia. Ciało człowieka składa się w ponad połowie z tego związku chemicznego. Woda w mieście nie jest tak czysta, jak być powinna. Dlatego też na rynku dostępne są różnego rodzaju filtry do wody.

Przeczytaj także: Woda źródlana

W zależności od potrzeb

Niektórzy kupują filtry do wody używanej w domu do różnych potrzeb (prania, kąpieli, podlewania kwiatów itp.), inni decydują się na poprawienie jakości wody jedynie przeznaczonej do picia i przygotowywania posiłków. W zależności od naszego budżetu musimy zatem zdecydować się na jedną z tych opcji.

Przeczytaj także: Jak zrobić dobry, naturalny środek do czyszczenia kuchenki

Czy potrzebny jest filtr?

Najlepiej najpierw oddać próbkę wody z kranu do analizy i przekonać się jakie minerały, zanieczyszczenia i mikroorganizmy zawiera. Dopiero wtedy będziemy pewni czy potrzebujemy filtra do wody. Następnie musimy ustalić jaka wydajność filtracji będzie najodpowiedniejsza oraz ile pieniędzy możemy na to przeznaczyć. 

Filtry do wody szczególnie powinny być obecne w domach, gdzie mieszkają osoby przewlekle chore, małe dzieci i osoby starsze.

Jakie są alternatywy?

Filtry różnią się od siebie znacząco, gdyż oprócz różnych rodzajów wykonane są z różnych materiałów, o rożnej długości działania. Istnieje wiele systemów filtracji wody. Począwszy od filtrów mechanicznych, które usuwają piasek, cząstki korozji, różne zanieczyszczenia, poprzez filtry zmiękczające (usuwające twardość wody), węglowe (usuwające chlor i metale ciężkie), aż po aparaty odwróconej osmozy (często z lampą UV), usuwające wszystkie zanieczyszczenia, również mikrobiologiczne.

Przeczytaj też: Chlor - nie tylko uzdatniacz wody

Ten ostatni rodzaj filtracji uznawany jest za najlepszy i tego rodzaju filtry nazywane są również filtrami molekularnymi. Filtr stanowi specjalna membrana osmotyczna, która zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne, mikroorganizmy, pierwiastki radioaktywne, metale ciężkie itp. Co ważne, woda taka powinna być wtórnie mineralizowana (nie jest to konieczne do gotowania wody w czajniku). Aparat odwróconej osmozy został opracowany na wzór błon osmotycznych występujących w korzeniach roślin - rośliny filtrują wodę przed jej pobraniem.

Jeśli mamy mały budżet możemy zakupić najprostszy filtr do wody. Wówczas nalewamy wodę z kranu do zbiornika, przechodzi ona przez błonę filtracyjną i przesącza się do specjalnego dzbanka. Po filtracji woda jest gotowa do wypicia lub do zagotowania w czajniku.

Przeczytaj także: Dobierz wodę idealną dla Ciebie

Jak pielęgnować filtry?

Jeśli już zakupiliśmy filtr, powinniśmy co jakiś czas sprawdzać jego stan i wymieniać regularnie wkłady do filtrów zgodnie z instrukcją producenta. Często filtry takie mają wskaźniki zużycia.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kalafior z wody
Kalafior z wody
Kalafiora oczyszczamy, dokładnie płuczemy i dzielimy na ...
Duszona wołowina z wódką
Duszona wołowina z wódką
Mięso wołowe rozbijamy, szpikujemy słoniną, solimy i ...
Groszek zielony z wody
Groszek zielony z wody
Zielony groszek dokładnie płuczemy. Następnie gotujemy ...
Brokuły z wody
Brokuły z wody
Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy go w zimnej ...
Brukselka z wody
Brukselka z wody
Brukselkę oczyszczamy i dokładnie myjemy. Gotujemy ją ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.446
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});