Grzyby, które najłatwiej ze sobą pomylić

Grzyby, które najłatwiej ze sobą pomylić

Często wybierając się na grzybobranie nie jesteśmy pewni czy dany grzyb jest jadalny.  W takim przypadku lepiej go nie zbierać, gdyż niektóre gatunki grzybów są bardzo

Wybierając się na grzybobranie przede wszystkim zbierajmy tylko grzyby, których jadalności jesteśmy całkowicie pewni. Najlepiej do lasu wziąć ze sobą atlas grzybów, gdyż niektóre gatunki grzybów jadalnych łatwo pomylić z trującymi. Sprawdzanie czy grzyby są jadalne na podstawie obserwacji czy wrzucona do gotujących się grzybów cebula czernieje lub czy woda z gotowania staje się różowa są błędne. Nie ma  jednej zasady, która pozwala zaklasyfikować dany grzyb do jadalnych lub trujących. Ważna jest rozwaga i dokładna obserwacja cech charakterystycznych grzyba. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni czy dany grzyb nie jest trujący, lepiej go nie zbierać.

Przeczytaj także: Jedz grzyby dla zdrowia, urody i dobrej sylwetki

Gołąbek zielonawy, Muchomor sromotnikowy i Gąska zielona

Muchomor sromotnikowy jest najsilniej trującym grzybem w Polsce. Te trzy grzyby mają podobne, lekko zielonkawe kapelusze i układ blaszek. Szczególnie łatwo je pomylić, gdy są młode.

Czubajka kania, Muchomor cytrynowy i Muchomor sromotnikowy

Młody muchomor cytrynowy i sromotnikowy mają nieco podwinięte kapelusze, bardzo podobne do kani. Grzyby te mają też długą, białą, nakrapianą nóżkę.

Przeczytaj również: Idziemy na grzyby

Opieńka miodowa, Maślanka wiązkowa (Łysiczka trująca) i Gąsówka mglista

Młode grzyby z tych rodzajów można bardzo łatwo pomylić. Rosną one w kępkach na bokach drzew. Są małe, mają zagięte kapelusze w kolorze pomarańczowo brązowe.

Pieczarka polna, Muchomor jadowity i Muchomor sromotnikowy

Młoda pieczarka bardzo przypomina wyglądem muchomora jadowitego, który jest bardzo trujący. Nie wolno go próbować! Ma nieco stęchły zapach. Oba grzyby mają bowiem biały kapelusz oraz blaszki. Różnica jest taka, że muchomor ma pochwę z której wyrasta i zgrubienie przy trzonku. Młody muchomor sromotnikowy jest niemalże biały i wówczas może przypominać młodą pieczarkę.

Przeczytaj koniecznie: Jak przyrządzać kanie?

Borowik szlachetny i Goryczak żółciowy (tzw. szatan)

Najłatwiej te dwa grzyby odróżnić dotykając czubkiem języka spód kapelusza (sitko)-szatan będzie dawał bardzo gorzki smak, czasem nawet wywołujący odruch wymiotny.

Lisówka pomarańczowa i Pieprznik jadalny (kurka)

Lisówka jest bardzo podobna do pieprznika jadalnego-przybiera podobny kształt lejkowaty z wklęsłym środkiem, również jest pomarańczowa i ma od spodu tak samo ułożone blaszki. Młode kurki mają nieco podwinięte pod spód brzegi kapelusza, podobnie jak lisówka.

Mleczaj wełnianka i Mleczaj rydz

Młody mleczaj wełnianka ma prosty kapelusz o zawiniętych brzegach i tak też wygląda popularny rydz. Obydwa grzyby wraz ze wzrostem stają się coraz bardziej lejkowate. Rydz po odkrojeniu grzybni wydziela pomarańczowy sok mleczny.

Smardz jadalny i Piestrzenica kasztanowata

Oba grzyby o kolorze pomarańczowo brązowym strukturą przypominają porowatą gąbkę z dziurami na cienkich bladoszarych nóżkach. Bardzo ciężko je odróżnić, dlatego dla własnego bezpieczeństwa lepiej ich nie zbierać.

Wyżej opisane gatunki ciężko jest od siebie odróżnić, dlatego też jeśli na grzyby nie wybieramy się z grzybiarzem z wieloletnim stażem, lepiej nie zbierać tych gatunków, których nie jesteśmy w 100% pewni.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
06:57, 26.12.2015
szkoda ze nie ma zdjec do opisow.
Gość
07:35, 03.10.2013
Goryczak żółciowy to nie jest SZATAN. SZATAN to borowik Szatański. Goryczak nie jest trujący. Ale nie da się go zjeść bo jest bardzo gorzki.
Gość
13:45, 25.04.2013
Gość
14:40, 13.02.2013
Goryczak żółciowy to nie jest tzw. szatan czyli borowik szatański.

Przepisy kulinarne:

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. ...
Gołąbki grzybowo-ryżowe
Gołąbki grzybowo-ryżowe
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na noc.Liście kapusty myjemy i polewamy ...
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Gotujemy warzywa, grzyby i ce­bulę z dodatkiem ...
Fasolka z grzybami
Fasolka z grzybami
Fasolkę przebieramy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.444
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});