Zdrowe ryby gotowane na parze

Zdrowe ryby gotowane na parze

Potrawy z ryb gotowanych na parze mogą być niezwykle smaczne i aromatyczne - trzeba tylko wiedzieć, jak je przygotować.

O korzyściach zdrowotnych wynikających z jadania ryb, zwłaszcza ryb morskich, powiedziano już wiele. Również gotowanie na parze jest szczególnie polecanym sposobem przygotowywania gorących posiłków. Jednak połączenie obu - ryb i gotowania na parze - wielu osobom może wydać się zbyt zdrową przesadą. I to jest błąd! Tak przygotowane ryby mogą stanowić bowiem niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które na dodatek pięknie prezentuje się na talerzu, niemal domagając się zjedzenia.

Przeczytaj także: Wybierajmy morskie ryby

Przygotuj odpowiednie składniki
Na smak przegotowywanej potrawy ogromny wpływ ma nie tylko gatunek wybranej przez nas ryby, ale także stosowane dodatki, czyli zioła i przyprawy. To one właśnie pomogą jedzeniu pożądany smak i zapach, a nawet kolor. Nie bójmy się więc przypraw, szczególnie właśnie w przypadku potraw gotowanych na parze, bo te trzeba mocniej doprawiać.
Jakie połączenia ryb i przypraw okażą się sukcesem?
- łosoś - świetnie komponuje się z cytryną, majerankiem, bazylią, estragonem, tymiankiem, rozmarynem, koperkiem oraz nasionami kopru;
- pstrąg - najlepiej jest go doprawić natką pietruszki, koperkiem oraz czosnkiem;
- halibut - uzyskamy wyśmienite danie, jeśli dodamy do niego bazylię, majeranek, estragon, tymianek, koperek, nasiona kopru, sok z cytryny czy szafran;
- dorsz - pasuje do niego m.in. cytryna, natka pietruszki, tymianek, a także nasiona kopru;
- sola - można ją doprawić estragonem, tymiankiem, szafranem, koperkiem albo trybulą.
Przygotowany kawałek ryby najlepiej jest obficie natrzeć przyprawami oraz skropić odrobiną oleju lub oliwy z oliwek - tłuszcz bowiem jest nośnikiem smaku. Następnie warto odstawić rybę chociaż na kilkanaście minut, dzięki temu przejdzie ona smakiem i aromatem użytych przypraw.

Jak smacznie gotować na parze?
Sam sposób gotowania również ma wpływ na jakość całej potrawy. Do wyboru jest kilka akcesoriów umożliwiających ten sposób gotowania, jednak jeśli obawiasz się czy ryba nie okaże się zanadto sucha czy mdła - sięgnij po papier SAGA!

Przeczytaj koniecznie: Gotowanie na parze... ale w czym?

Ten wyjątkowy, pokryty warstwą silikonu papier umożliwia nie tylko gotowanie na parze, ale także przygotowanie dania niezwykle aromatycznego i soczystego - po prostu doskonałego. Wystarczy zamarynowaną rybę ułożyć na arkuszu papieru SAGA, a następnie dokładnie go związać tworząc sakiewkę. Oprócz ryby do wnętrza takiego pakunku można włożyć także pokrojone warzywa, np. cukinię, paprykę, marchewkę czy ziemniaki albo kombinację różnych dodatków. Dobrym pomysłem będzie też położenie na kawałku ryby gałązki świeżych ziół.

Poznaj wszystkie produkty SAGA

Tak przygotowaną sakiewkę z potrawą wkładamy do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotujemy przez około 20-30 minut. Papier SAGA sprawi, że do wnętrza dostanie się wytwarzana podczas gotowania gorąca para, a wydzielający się z ryby i warzyw sos nie "ucieka" do wody. Dzięki temu otrzymujemy niezwykle soczyste i aromatyczne danie - z ryby gotowanej na parze!

Garść przepisów
Łosoś w warzywach gotowany na parze
Mintaj gotowany na parze
Słodko-kwaśne krewetki w tajskim stylu

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Przygotowanie roladki zaczynamy od blendowania łososia.Doprawiamy go solą niebieską ...
Duszona ryba w pomidorach
Duszona ryba w pomidorach
Pomidory myjemy, blanszujemy i obieramy ze skórki. ...
Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym
Filety rybne płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. ...
Zupa rybna z pstrąga
Zupa rybna z pstrąga
Pstrąga filetujemy, ...
Gotowana ryba w sosie
Gotowana ryba w sosie
Na gotującą się wodę wrzucamy obrane i pokrojone ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.545
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});