Z jakiego mięsa przyrządza się najlepszy gulasz?

Z jakiego mięsa przyrządza się najlepszy gulasz?

Gulasze od dawna goszczą na naszych stołach. Czy wiemy jednak z jakiego mięsa przyrządza się najlepsze gulasze?

Gulasz jest potrawą jednogarnkową, która do nas została sprowadzona z Węgier. Jest połączeniem wielu smaków: warzyw, przypraw, mięsa i sosu. Można je zatem przygotowywać na przeróżne sposoby. Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można gotowe danie zawekować, zatem jego amatorami są często studenci i single. W Polsce, szczególnie południowej, gulasz często nazywany jest także bograczem, a we Francji ragout.

Wypróbuj przepis na: Gulasz w chlebie

Jakie mięso wybrać?

Tak naprawdę gulasz możemy przyrządzić z każdego rodzaju mięsa. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych, a także od tego czy dbamy o linię czy nie.

Spośród mięsa wołowego najlepsze będą: karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec. Mięso wołowe należy dusić dłużej, niż pozostałe gatunki mięs, jednak gdy gulasz będzie gotowy, mięso na pewno będzie bardzo miękkie i soczyste.

Najlepszymi częściami wieprzowiny na gulasz są: szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Ten gatunek mięsa także dosyć długo trzeba dusić, ale jest ono delikatne i miękkie.

Spróbuj jak smakuje: Gulasz po węgiersku

Możemy także wykorzystać cielęcinę, jagnięcinę lub baraninę, jeśli mamy ochotę (łopatka, mostek, pręga). Osoby, które dbają o linię mogą przyrządzić to danie z udek indyczych lub piersi, jednak może ono być nieco suche i bez smaku. Dlatego też najlepiej dodać aromatyczne przyprawy. Niektórzy przygotowują gulasze z podrobów tj. serc, wątróbek i drobiowych żołądków, jednak zawierają one znaczne ilości cholesterolu, a więc trzeba zachować umiar w jego jedzeniu.

Niam.pl poleca: Gulasz z dziczyzny na ognisku

Jak przygotować mięso?

Zakupione przez nas mięso myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy nadmiar tłuszczu, błonki i przerosty tkanki łącznej, po czym kroimy na dosyć dużą kostkę (możemy je zamarynować w occie). Następnie mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym (możemy je obtoczyć w mące) podsmażamy na dobrze rozgrzanej dużej patelni do zrumienienia. Wówczas zalewamy całość gorącą wodą lub bulionem mięsno-warzywnym. W trakcie duszenia pod przykryciem (długo, ale na wolnym ogniu) dodajemy warzywa wg uznania - cebulę (najlepiej uprzednio podsmażoną), paprykę, kabaczek, cukinię, pomidory, marchew, pietruszkę, pieczarki oraz ewentualnie owoce (np. brzoskwinie, śliwki, wiśnie).

Przeczytaj koniecznie: Przyrządzanie ragout

Pamiętać należy także o przyprawach, oczywiście dostosowanych do naszego podniebienia. Podstawą jest liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz. Doskonale pasują także: ostra i słodka papryka, curry, chilli, imbir, rozmaryn, oregano, bazylia, estragon itp.

W trakcie duszenia od czasu do czasu trzeba przemieszać gulasz i w miarę potrzeb podlewać wodą. Jeśli gotowa potrawa ma zbyt wodnisty sos, można podprawić go mąką i gęstą śmietaną (bardziej kaloryczna wersja). Gulasz można podawać z ryżem, kaszami, makaronem, ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi itp.

Najlepsze mięsa na gulasze - z Sokołowa!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.332