Biała kiełbasa robiona domowym sposobem

Biała kiełbasa robiona domowym sposobem

Biała kiełbasa bardzo często gości na naszych stołach podczas świąt. Robiona samemu w domu ma niezastąpiony smak, sprawdź jak ją przyrządzić.

Z czego robi się białą kiełbasę?

Biała kiełbasa należy do surowych lub parzonych wędlin. Najczęściej produkowana jest z mięsa wołowo-wieprzowego i naturalnego jelita wieprzowego. Kupując kiełbasę w sklepie wybierajmy te bez jakichkolwiek nalotów na flaku, śliskich substancji i obcych zapachów. Na rynku dostępna jest biała kiełbasa surowa i parzona. Przed zjedzeniem kiełbasę surową należy poddać ją obróbce termicznej - gotowaniu, parzeniu, smażeniu lub pieczeniu.

Wypróbuj przepis na: Bigos staropolski

Jak zrobić białą kiełbasę samemu?

W zależności od tego czy dbamy o linię czy możemy sobie pozwolić na odrobinę jedzeniowego szaleństwa możemy wybrać mięso o różnej zawartości tłuszczu. Możemy wykorzystać mięso z łopatki (chudsze) i/lub karkówki (bardziej tłuste) wieprzowej, ewentualnie z dodatkiem chudszego boczku. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się sól, pieprz czarny, majeranek oraz czosnek. Konieczny będzie również zakup cienkich jelit wieprzowych. Można je kupić w sklepie w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Przeczytaj także: Suszone mięsa

Zakupione przez nas mięso musimy umyć i odkroić nadmiar tłuszczu oraz ścięgna, po czym kroimy je na małe kawałki. Następnie mięso mielimy na grubych okach (boczek na cienkich lub dwa razy mielimy na grubych). Do masy mięsnej dodajemy przyprawy wg uznania i dolewamy ok. połowę szklanki zimnej wody, po czym wyrabiamy przez ok. 15 minut.

Przeczytaj również: Rodzaje wędlin

Jelita wieprzowe przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie płuczemy, po czym zlewamy wodę i ponownie zalewamy je ciepłą wodą. Jelita zostawiamy do namoczenia przez ok. 1-2 godziny. Następnie za pomocą lejka nałożonego na maszynkę do mięsa napełniamy naciągnięte na niego jelita masą mięsną i odkręcamy pętka o niewielkiej długości.

Przed podaniem kiełbasę trzeba np. zaparzyć. W tym celu wkładamy pętka do zagotowanej wody (nie wrzącej) na wolnym ogniu na ok. pół godziny.

Niam.pl poleca mięsa z Sokołowa

Do jakich potraw wykorzystuje się białą kiełbasę?

W kuchni polskiej biała kiełbasa, zgodnie z tradycją, podawana jest podczas Świąt Wielkanocnych do białego barszczu lub żurku. Wyśmienicie smakuje jednak jako samodzielne danie z grilla lub też w postaci smażonej z cebulką, jabłkiem i dodatkiem musztardy czy chrzanu. Można ją także dodawać do bigosu czy fasolki po bretońsku zamiast tradycyjnej kiełbasy.

Najlepiej zrobić kiełbasę samemu, gdyż wówczas możemy jej smak dostosować do swoich upodobań. Smacznego!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.96