Wata cukrowa - smak z dzieciństwa

Wata cukrowa - smak z dzieciństwa

Któż z nas nie jadł w dzieciństwie waty cukrowej na rożnych jarmarkach, podczas świąt i dużych imprez. Ale czy wiemy jak się ją robi?

Wata cukrowa jest puszystym wyrobem cukierniczym, który przypomina watę. Powstaje z białego, ewentualnie brązowego, cukru nawiniętego na drewniany patyczek. Wata cukrowa pochodzi z Włoch i po raz pierwszy zrobiono ją na przełomie XVI i XVII wieku. Była ona jednak zupełnie inna w smaku i wyglądzie, niż dzisiejsza wata, gdyż robiono ją nad ogniskiem, przez co przechodziły do niej różne związki.

Przeczytaj również: Krówki, ciągutki, mordoklejki

Jak powstaje wata cukrowa?

Wata cukrowa powstaje w specjalnej maszynie, w której po wsypaniu cukru do głowicy ulega on topnieniu i zamianie w karmel. Następnie dzięki sile odśrodkowej następuje jego wyrzut przez malutkie otwory i szybkie stygnięcie. To powoduje powstawanie długich cieniutkich białych nitek cukrowych. Naturalna wata cukrowa jest koloru białego (karmel rozciągnięty na nitki jest biały), jednak często zabarwia się ją barwnikami spożywczymi np. niebieskim, różowym czy zielonym. Można także dodawać różne substancje, które nadadzą wacie inny smak. Jednak najpyszniejsza jest ta tradycyjna wata cukrowa z dzieciństwa.

Przeczytaj też: Co wybrać, cukier czy miód?

Co można zrobić z waty cukrowej?

Wata cukrowa może stanowić idealny element dekoracji przeróżnych deserów. Tort z serkiem mascarpone i nasączony nalewką orzechową możemy przyozdobić "chmurką" waty cukrowej na górze. Także budyń waniliowy z malinami i polewą czekoladową możemy podać z watą cukrową. Tradycyjną szarlotkę z lodami waniliowymi możemy przyozdobić różową watą cukrową. Inne ciasta, jak np. krówkowe czy marcinek także będą wyglądały przepieknie włąśnie z dodatkiem waty.

Przeczytaj także: Pańska skórka - przysmak cmentarzy

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.611
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});