Papierowe łódeczki na przekąski

Papierowe łódeczki na przekąski

Jeśli obawiasz się, że w trakcie szlonej zabawy potłuką się Twoje ulubione naczynia, zamiast kupować plastikowe miseczki - zaserwuj przekąski w papierowych łódeczkach.

Przeprowadzka do nowego mieszkania, otwarcie nowego biura czy lokalu albo wesoła zabawa dla koleżanek i kolegów naszego dziecka - niezależnie od okazji i miejsca czasem okazuje się, że brakuje nam miseczek i naczynek do serwowania drobnych przekąsek. W innych natomiast sytuacjach pragniemy uchronić przed ewentualnym zniszczeniem naszą zastawę.

Co w takiej sytuacji zrobić? Można udać się do najbliższego supermarketu i kupić kilka najtańszych naczynek, jednak zazwyczaj szkoda nam będzie je wyrzucić po skończonym przyjęciu, a nie zawsze dysponujemy odpowiednią ilością wolnego miejsca w kuchennych szafkach, by spokojnie móc je schować do czasu innej szalonej zabawy.

Przeczytaj też: Podawanie potraw w papierze

Wiele osób wybiera natomiast jednorazowe miseczki - plastikowe, tekturowe czy styropianowe. Nie ma obawy, że się potłuką, a po wyjściu ostatniego gościa można je po prostu wyrzucić do śmieci. W sklepach dostępne są najróżniejsze ich wielkości, kolory i kształty, więc każdy może dobrać najlepsze dla siebie.

Innym rozwiązaniem, znacznie ciekawszym, choć wymagającym trochę więcej własnej pomysłowości, jest samodzielne wykonanie naczynek - z papieru! Najlepiej nadaje się do tego papier do gotowania i pieczenia SAGA, który jest nie tylko bardzo wytrzymały i tłuszczoodporny, ale również wyróżnia się bardzo estetycznym wyglądem. Jest przeznaczony do kontaktu z żywnością i możemy mieć pewność, że nie potrawy nie nabiorą nieprzyjemnego papierowego posmaku. Ponadto na papierowych miseczkach możemy napisać przydatne dla gości informacje, przydatne, gdy któryś z naszych znajomych czy przyjaciół jest alergikiem, np. "ciasteczka bezmleczne".

Przeczytaj również: Sposób na roladę

Jak to zrobić? Najprostszą metodą jest złożenie arkusza papieru SAGA na pół, a następnie związanie obu końców - można do tego użyć ozdobnej, kolorowej tasiemki. Osoby, które dysponują większą ilością czasu mogą przypomnieć sobie zasady origami i arkusz papieru SAGA złożyć w tradycyjną łódeczkę.

Do środka można włożyć wybrane, przygotowane produkty, takie jak ciasteczka, orzeszki, chipsy, paluszki czy pokrojone w słupki warzywa przeznaczone do jedzenia wraz z różnymi dipami.

Sprawdź także: Warzywa serwowane w papierowych stożkach

Samodzielnie przygotowane naczynka z pewnością mile zaskoczą Twoich przyjaciół, mogą też stanowić dodatkowy, niecodzienny element dekoracyjny. A po skończonej imprezie sprzątanie zajmie Ci znacznie mniej czasu.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.49
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});