Mięso faszerowane

Mięso faszerowane

Mięsa faszerowane wyglądają bardzo efektownie i wyśmienicie smakują. Dowiedz się jakie farsze pasują do danych gatunków mięs i jak je przygotować.

Każdy rodzaj mięsa można faszerować, począwszy od drobiu, przez wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę, aż po dziczyznę. Składniki farszu tak naprawdę zależą od naszych upodobań i chęci eksperymentowania. Mogą być to farsze mięsne, grzybowe, warzywne, owocowe, orzechowe lub mieszane. Gęsi i kaczki zazwyczaj nadziewa się nieco ostrzejszymi, bardziej wyrazistymi farszami, a drób - delikatniejszymi, często słodkimi nadzieniami.

Dowiedz się: Czym nadziewać gęś?

Kurczak w całości

Całego kurczaka można wypełnić farszem z mięsa mielonego wieprzowego podsmażonego na patelni z posiekaną cebulką, drobno pokrojonymi pieczarkami i jabłkami lub brzoskwiniami. Dodać można do całości także czosnek, natkę pietruszki i wątróbkę. Aby farsz był spójny, powinniśmy dodać 1 jajko i namoczoną czerstwą bułkę, kus kus lub kaszę mannę.

Umytego i wypatroszonego kurczaka nadziewamy w całości farszem, po czym obwiązujemy nogi i zaszywamy grubszą nitką razem z kuprem, by nie było dziury. Tuszkę umieszczamy w brytfance, nacieramy z każdej strony przyprawami, np. rozmarynem, słodką papryką, bazylią, solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godziny.

Przeczytaj także: Ciemne sosy do mięs

Udka z kurczaka

Z udek kurczaka usuwamy kości, a w środek wkładamy farsz z mięsa mielonego wieprzowego i pistacji, z dodatkiem jajka, soli i pieprzu. Następnie każde udko owijamy plastrami boczku i mocujemy wykałaczką. Całość podsmażamy na patelni, a następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez ok. 1 godzinę.

Schab wieprzowy

Schab można tradycyjnie faszerować suszonymi śliwkami, jednak pyszny jest także farsz z posiekanych oliwek, pieczarek, sera pleśniowego, czosnku, suszonych pomidorów i bazylii. Można mięso nadziewać w środku ok. kilogramowego kawałka przeciętego wzdłuż ostrym nożem lub też na długi lekko zbity kawałek nałożyć farsz i zwinąć w roladę. Następnie mięso owijamy ścisło grubą nitką lub sznurkiem.

Niam.pl poleca: Schab faszerowany jajkiem oraz Zrazy z farszem pieczarkowym

Antrykot wołowy

Na lekko zbity dłuższy kawałek mięsa kładziemy podsmażone na maśle z koperkiem i rozmarynem kurki, po czym zawijamy mięso tak, jak roladę. Całość obwiązujemy sznurkiem lub nicią, obsmażamy przez chwilę na patelni po czym pieczemy do miękkości przez ok. 40 minut.

Do faszerowania polecamy pyszne mięsa z Sokołowa

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.758