Mięso faszerowane

Mięso faszerowane

Mięsa faszerowane wyglądają bardzo efektownie i wyśmienicie smakują. Dowiedz się jakie farsze pasują do danych gatunków mięs i jak je przygotować.

Każdy rodzaj mięsa można faszerować, począwszy od drobiu, przez wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę, aż po dziczyznę. Składniki farszu tak naprawdę zależą od naszych upodobań i chęci eksperymentowania. Mogą być to farsze mięsne, grzybowe, warzywne, owocowe, orzechowe lub mieszane. Gęsi i kaczki zazwyczaj nadziewa się nieco ostrzejszymi, bardziej wyrazistymi farszami, a drób - delikatniejszymi, często słodkimi nadzieniami.

Dowiedz się: Czym nadziewać gęś?

Kurczak w całości

Całego kurczaka można wypełnić farszem z mięsa mielonego wieprzowego podsmażonego na patelni z posiekaną cebulką, drobno pokrojonymi pieczarkami i jabłkami lub brzoskwiniami. Dodać można do całości także czosnek, natkę pietruszki i wątróbkę. Aby farsz był spójny, powinniśmy dodać 1 jajko i namoczoną czerstwą bułkę, kus kus lub kaszę mannę.

Umytego i wypatroszonego kurczaka nadziewamy w całości farszem, po czym obwiązujemy nogi i zaszywamy grubszą nitką razem z kuprem, by nie było dziury. Tuszkę umieszczamy w brytfance, nacieramy z każdej strony przyprawami, np. rozmarynem, słodką papryką, bazylią, solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godziny.

Przeczytaj także: Ciemne sosy do mięs

Udka z kurczaka

Z udek kurczaka usuwamy kości, a w środek wkładamy farsz z mięsa mielonego wieprzowego i pistacji, z dodatkiem jajka, soli i pieprzu. Następnie każde udko owijamy plastrami boczku i mocujemy wykałaczką. Całość podsmażamy na patelni, a następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez ok. 1 godzinę.

Schab wieprzowy

Schab można tradycyjnie faszerować suszonymi śliwkami, jednak pyszny jest także farsz z posiekanych oliwek, pieczarek, sera pleśniowego, czosnku, suszonych pomidorów i bazylii. Można mięso nadziewać w środku ok. kilogramowego kawałka przeciętego wzdłuż ostrym nożem lub też na długi lekko zbity kawałek nałożyć farsz i zwinąć w roladę. Następnie mięso owijamy ścisło grubą nitką lub sznurkiem.

Niam.pl poleca: Schab faszerowany jajkiem oraz Zrazy z farszem pieczarkowym

Antrykot wołowy

Na lekko zbity dłuższy kawałek mięsa kładziemy podsmażone na maśle z koperkiem i rozmarynem kurki, po czym zawijamy mięso tak, jak roladę. Całość obwiązujemy sznurkiem lub nicią, obsmażamy przez chwilę na patelni po czym pieczemy do miękkości przez ok. 40 minut.

Do faszerowania polecamy pyszne mięsa z Sokołowa

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.554