Mięsa w czekoladzie

Mięsa w czekoladzie

Przyszedł czas na mięsa z sosem czekoladowym. Sprawdź z czego i jak przyrządzić taką potrawę!

Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować. Niektórym jednak do tej pory nie przyszło do głowy, by mięso połączyć z...czekoladą, a warto spróbować!

Przeczytaj także: Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad

Jakie mięsa można łączyć z czekoladą?

Tak naprawdę każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym. Zgodnie ze swoimi upodobaniami możemy zatem wybrać mięso z kurczaka, indyka, królika, sarny, kaczki, a także cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę oraz baraninę. Zazwyczaj wybierana jest pierś z indyka lub kurczaka oraz polędwiczki wołowe bądź wieprzowe.

Przeczytaj również: 10 nieoczywistych zastosowań czekolady

Jaką czekoladę wybrać?

Najczęściej do sosu czekoladowego wykorzystywana jest tradycyjna gorzka czekolada, najlepiej taka, która zawiera 70% kakao. Można jednak użyć ciemnej czekolady z chilli, pomarańczowej lub malinowej, ale powinna ona być wysokiej jakości. Zwykła czekolada mleczna lub z orzechami nie będzie najlepsza do mięs. Podstawą sosu jest również czerwone wytrawne wino, pozostałe składniki mogą już być różne w zależności od upodobań i posiadanych przepisów.

Przeczytaj też: Smaki czekolady

Jak zrobić sos czekoladowy?

Szklankę wytrawnego wina czerwonego oraz pół szklanki porto lub miodu pitnego wlewamy do rondla, dodajemy drobno posiekane 2 małe cebule, 2 gałązki świeżego tymianku. Sos gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę.

Niam.pl poleca mięsa z Sokołowa

Po upływie tego czasu przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku czarny pieprz i sproszkowane chilli (niekoniecznie). Do sosu możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy. Mięso możemy polać gotowym sosem lub podać sos w sosjerce.

Przeczytaj koniecznie: Mięsa z owocami

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
02:19, 17.11.2013
Na pewno nie tak się robi prawdziwy sos czekoladowy do mięs. Sorry.
Gość
19:58, 08.02.2013
CUDOWNE!!!!

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.34