Mięsa w czekoladzie

Mięsa w czekoladzie

Przyszedł czas na mięsa z sosem czekoladowym. Sprawdź z czego i jak przyrządzić taką potrawę!

Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować. Niektórym jednak do tej pory nie przyszło do głowy, by mięso połączyć z...czekoladą, a warto spróbować!

Przeczytaj także: Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad

Jakie mięsa można łączyć z czekoladą?

Tak naprawdę każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym. Zgodnie ze swoimi upodobaniami możemy zatem wybrać mięso z kurczaka, indyka, królika, sarny, kaczki, a także cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę oraz baraninę. Zazwyczaj wybierana jest pierś z indyka lub kurczaka oraz polędwiczki wołowe bądź wieprzowe.

Przeczytaj również: 10 nieoczywistych zastosowań czekolady

Jaką czekoladę wybrać?

Najczęściej do sosu czekoladowego wykorzystywana jest tradycyjna gorzka czekolada, najlepiej taka, która zawiera 70% kakao. Można jednak użyć ciemnej czekolady z chilli, pomarańczowej lub malinowej, ale powinna ona być wysokiej jakości. Zwykła czekolada mleczna lub z orzechami nie będzie najlepsza do mięs. Podstawą sosu jest również czerwone wytrawne wino, pozostałe składniki mogą już być różne w zależności od upodobań i posiadanych przepisów.

Przeczytaj też: Smaki czekolady

Jak zrobić sos czekoladowy?

Szklankę wytrawnego wina czerwonego oraz pół szklanki porto lub miodu pitnego wlewamy do rondla, dodajemy drobno posiekane 2 małe cebule, 2 gałązki świeżego tymianku. Sos gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę.

Niam.pl poleca mięsa z Sokołowa

Po upływie tego czasu przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku czarny pieprz i sproszkowane chilli (niekoniecznie). Do sosu możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy. Mięso możemy polać gotowym sosem lub podać sos w sosjerce.

Przeczytaj koniecznie: Mięsa z owocami

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
02:19, 17.11.2013
Na pewno nie tak się robi prawdziwy sos czekoladowy do mięs. Sorry.
Gość
19:58, 08.02.2013
CUDOWNE!!!!

Przepisy kulinarne:

Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
Mąkę mieszamy ze szklanką zimnego mleka. Zagotowujemy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.797