Mięsa w czekoladzie

Mięsa w czekoladzie

Przyszedł czas na mięsa z sosem czekoladowym. Sprawdź z czego i jak przyrządzić taką potrawę!

Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować. Niektórym jednak do tej pory nie przyszło do głowy, by mięso połączyć z...czekoladą, a warto spróbować!

Przeczytaj także: Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad

Jakie mięsa można łączyć z czekoladą?

Tak naprawdę każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym. Zgodnie ze swoimi upodobaniami możemy zatem wybrać mięso z kurczaka, indyka, królika, sarny, kaczki, a także cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę oraz baraninę. Zazwyczaj wybierana jest pierś z indyka lub kurczaka oraz polędwiczki wołowe bądź wieprzowe.

Przeczytaj również: 10 nieoczywistych zastosowań czekolady

Jaką czekoladę wybrać?

Najczęściej do sosu czekoladowego wykorzystywana jest tradycyjna gorzka czekolada, najlepiej taka, która zawiera 70% kakao. Można jednak użyć ciemnej czekolady z chilli, pomarańczowej lub malinowej, ale powinna ona być wysokiej jakości. Zwykła czekolada mleczna lub z orzechami nie będzie najlepsza do mięs. Podstawą sosu jest również czerwone wytrawne wino, pozostałe składniki mogą już być różne w zależności od upodobań i posiadanych przepisów.

Przeczytaj też: Smaki czekolady

Jak zrobić sos czekoladowy?

Szklankę wytrawnego wina czerwonego oraz pół szklanki porto lub miodu pitnego wlewamy do rondla, dodajemy drobno posiekane 2 małe cebule, 2 gałązki świeżego tymianku. Sos gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę.

Niam.pl poleca mięsa z Sokołowa

Po upływie tego czasu przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku czarny pieprz i sproszkowane chilli (niekoniecznie). Do sosu możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy. Mięso możemy polać gotowym sosem lub podać sos w sosjerce.

Przeczytaj koniecznie: Mięsa z owocami

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
02:19, 17.11.2013
Na pewno nie tak się robi prawdziwy sos czekoladowy do mięs. Sorry.
Gość
19:58, 08.02.2013
CUDOWNE!!!!

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
Mąkę mieszamy ze szklanką zimnego mleka. Zagotowujemy ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.898