Czy warto jeść kiszonki?

Czy warto jeść kiszonki?

Kiszonki są bardzo popularne w Polsce, szczególnie w okresie zimowym. Czy są one jednak zdrowe?

Czym jest kiszenie?

Kiszenie jest procesem mającym na celu zakonserwowanie żywności, który polega na fermentacji mlekowej zachodzącej pod wpływem bakterii mlekowych. W wyniku rozkładu cukrów prostych powstaje kwas mlekowy, hamujący rozwój bakterii gnilnych.

Przeczytaj też: Kiszona herbata

Ważne jest utrzymanie w miarę możliwości środowiska beztlenowego, dlatego też stosuje się ubijanie warzyw lub zalewanie solanką. Kiszeniu poddaje się zazwyczaj ogórki krótkie oraz białą kapustę, jednak można zrobić także kiszone buraki, pomidory, czosnek, cebulę, bakłażany, paprykę, kalafior czy jabłka.

Przeczytaj także: Kiszenie

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przede wszystkim produkty kiszone są niskokaloryczne, podobnie jak większość warzyw, np. 100g kapusty kiszonej dostarcza jedynie 12 kcal, a ta sama ilość ogórków kiszonych - 11kcal.

Bakterie kwasu mlekowego przywracają naturalną mikroflorę w jelitach i wspomagają trawienie, a zawarty w kiszonkach błonnik reguluje perystaltykę jelit i daje poczucie sytości. Kapusta kiszona zawiera m.in. potas, wapń, beta karoten, witaminę C i witaniny z grupy B (więcej witamin niż w kapuście białej).

Przeczytaj koniecznie: Błonnik pokarmowy - nie zapominaj o nim!

Kiszonki zawierają niewielką ilość węglowodanów, które są łatwo strawne, zatem są polecane także osobom chorym na cukrzycę. Ponadto wypicie szklanki soku z kapusty czy ogórków kiszonych łagodzi objawy kaca, może być to zatem przydatny produkt w naszej lodówce przed weekendem. Podczas procesu kiszenia usuwanych jest część substancji gazotwórczych, dzięki czemu jedzenie kapusty kiszonej jest przyjemniejsze, niż kapusty białej.

Przeczytaj również: Sprawdzone sposoby na kaca

Kto powinien ograniczyć spożycie kiszonek?

Jak we wszystkim, także w jedzeniu kiszonek, należy zachować umiar. Produkty kiszone zawierają bowiem znaczne ilości soli, w związku z czym osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze mogą po nie sięgać jedynie od czasu do czasu. Również osoby z wrażliwym żołądkiem i/lub wrzodami mogą odczuwać dyskomfort po ich spożyciu.

Przeczytaj też: Niedoceniana kapusta

Jedzmy zatem kiszonki, ale z umiarem, i cieszmy się zdrowiem.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.455
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});