Pełnoziarniste słodycze

Pełnoziarniste słodycze

Wiele osób uwielbia słodycze. Dietetycy zgodnie odradzają jedzenie tych bomb kalorycznych, jednak można je zastąpić zdrowymi, pełnoziarnistymi przekąskami.

Dlaczego cukier i zwykła mąka pszenna są takie złe?

Słodycze od zawsze kojarzą nam się z nagrodą dla samych siebie i przyjemnością, jednakże musimy wiedzieć, że cukier uzależnia i wciąga. Większość słodyczy (zawierających mąkę z wysokiego przemiału oraz biały cukier) po spożyciu daje szybki zastrzyk energii i uczucie sytości, ale też następuje szybki wyrzut insuliny powodujący obniżenie stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie - daje ponowne uczucie głodu. Co więcej, jeśli nie wykorzystamy cukrów prostych uprawiając sport, odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj także: Pełnoziarniste pieczywo - kęs dla zdrowia

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku pełnoziarnistych produktów zbożowych, w tym także słodyczy z pełnego ziarna. Zawierają one cukry złożone, które przed wchłonięciem muszą być rozłożone na cukry proste. Odbywa się to powoli, zatem także wyrzut insuliny następuje powoli, dając uczucie sytości na długi czas. Produkty pełnoziarniste zawierają także znaczne ilości błonnika, który ogranicza wchłanianie węglowodanów, daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Bez wahania możemy zatem stwierdzić, że pełnoziarniste przekąski są dla nas o wiele zdrowsze.

Przeczytaj też: Jedzmy produkty zbożowe

Jakie słodycze można zatem jeść?

Na podwieczorek możemy pozwolić sobie na coś słodkiego, ale zdrowego! Wybierajmy zatem słodycze pełnoziarniste, takie jak batoniki pełnoziarniste, ciasteczka owsiane, ciastka z ziarnami zbóż, herbatniki pełnoziarniste, ciastka z mąki pełnoziarnistej z otrębami, ciasto i muffinki marchewkowe, ciasto z cukinii, dyniowe itp.

Muffiny marchewkowe

Mieszamy w misce pół szklanki cukru trzcinowego, pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz szczyptę mielonego imbiru. W drugiej misce ubijamy na sztywno 4 białka i powoli mieszając, dodajemy pół szklanki musu jabłkowego, 1 szklankę startej marchwi oraz 1 szklankę oliwy. Na koniec łączymy wszystkie składniki w jednej misce. Tak przygotowaną masę wlewamy do natłuszczonych foremek do muffinów i pieczemy w piekarniku (ok. 175 stopni Celsjusza) przez ok. 45-60 min.

Wypróbuj przepis: Ciasteczka owsiane

Placki owsiane

Ścieramy jabłko na grubych oczkach tarki, dodajemy pół szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę cynamonu. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe placuszki, które smażymy na oliwie z oliwek (mocno rozgrzanej). Gdy placuszki są już gotowe musimy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wierzch możemy posmarować odrobiną miodu i posypać drobno posiekanymi orzechami np. laskowymi.

Przeczytaj koniecznie: Słodkie napoje w diecie dziecka

Herbatniki pełnoziarniste

W misce mieszamy 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 jajka, pół szklanki oleju rzepakowego, półtorej szklanki cukru trzcinowego, łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, szczyptę mielonych goździków oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach tarki 1,5 cukinii i całość mieszamy. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jedzmy zatem pełnoziarniste słodycze, gdyż są zdrowsze od tradycyjnych, ale z umiarem!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Batony z płatków zbożowych
Batony z płatków zbożowych
Kruszymy płatki żytnie, a orzechy siekamy. W piekarniku nagrzanym do 180°C opiekamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
wh0cd195104 valtrex medication diflucan as explained here amoxil
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.459