Woda z saturatora dawniej i dziś

Woda z saturatora dawniej i dziś

Większość z nas pamięta stojące wózki z parasolami, których sprzedawcy oferowali wodę sodową z saturatora. Dowiedz się czym jest to urządzenie i jak wyglądało.

Saturator to urządzenie do saturacji, a więc nasycenia cieczy gazem. W praktyce najczęściej używa się saturatora do nasycenia wody dwutlenkiem węgla. W Polsce urządzenie to kojarzone jest, szczególnie z czasów PRL-u, z wózkiem, z którego można było kupić wodę sodową zwykłą lub z syropem owocowym.

Przeczytaj także: Potrawy rodem z PRL-u

Saturatory dawniej

Wózek z saturatorem składał się z szafki i dwóch kół motorowerowych oraz aparatu do saturacji zawierającego butlę ze sprężonym gazem, pojemniki z dozownikiem na syrop owocowy (zazwyczaj malinowy lub cytrynowy) oraz węże do podłączenia wody.

Woda podawana była w szklanych szklankach, które po jej wypiciu były opłukiwane i używane wielorazowo. Być może dlatego woda sodowa była też nazywana "gruźliczanką". Co ciekawe, woda do saturacji pozyskiwana była z miejskiej sieci wodociągowej lub czasem...z hydrantów przeciwpożarowych.

Mimo, że rynek wód butelkowanych i napojów gazowanych prężnie się rozwijał, wózki z saturatorem były niezmiernie popularne do lat 90-tych.

Przeczytaj koniecznie: Rodzaje wód butelkowanych

Saturatory dziś

Obecnie rozważane jest przywrócenie saturatorów (począwszy od Łodzi), jednakże nieco na innych zasadach. Przede wszystkim woda używana do wyprodukowania wody sodowej musi być z pewnego i czystego źródła, a kubki - jednorazowego użytku. Obecne urządzenia są nowoczesne - posiadają agregaty chłodzące, trzy nalewki i filtry do wody. Urządzenie dozujące dwutlenek węgla (na naboje) ma pojemność 270g dwutlenku węgla i wystarcza to na przygotowanie ok. 40 litrów wody sodowej.

Być może już niedługo na ulicach całego kraju będzie się można napić się orzeźwiającej wody z saturatora, jak za dawnych lat.

Saturatory obecnie można także kupić na własny użytek i przygotowywać wodę sodową i napoje gazowane samemu, kiedy mamy na to ochotę.

Przeczytaj też: Wspomnień czar, czyli przepisy rodem z PRL-u

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kalafior z wody
Kalafior z wody
Kalafiora oczyszczamy, dokładnie płuczemy i dzielimy na ...
Duszona wołowina z wódką
Duszona wołowina z wódką
Mięso wołowe rozbijamy, szpikujemy słoniną, solimy i ...
Groszek zielony z wody
Groszek zielony z wody
Zielony groszek dokładnie płuczemy. Następnie gotujemy ...
Brokuły z wody
Brokuły z wody
Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy go w zimnej ...
Fasolka szparagowa z wody
Fasolka szparagowa z wody
Oczyszczoną z włókien fasolkę, gotujemy w niewielkiej ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.442
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});