Chaczapuri - gruziński specjał

Chaczapuri - gruziński specjał

Jest to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Sprawdź z czego się składa i jak je można samemu przygotować.

Chleb i twaróg połączone w jedno danie, czyli chaczapuri, jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni gruzińskiej, a jednocześnie jedną z najbardziej znanych. Jej nazwa właściwie dokładnie opisuje czym owo danie jest: chaczo to twaróg, a puri - pieczywo. Chaczapuri składa się bowiem z sera i drożdżowego ciasta.

Chaczapuri najczęściej występuje w dwóch postaciach: okrągłego placka z nadzieniem w środku (chaczapuri imeruli) albo ciasta w kształcie łódeczki, z wbitym jajkiem, czyli tzw. chaczapuri adżaruli. Trudno znaleźć jeden oryginalny przepis, gdyż receptury na to danie różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyni czy właściciela lokalu. Dodatkowo osiedlający się w innych krajach Gruzini często dostosowują swoje oryginalne przepisy do dostępności w danym miejscu produktów potrzebnych do przygotowania tego dania.

Przeczytaj koniecznie: Kuchnia gruzińska

Jak zrobić samemu?

Chaczapuri - smażone placuszki

Składniki:
- mąka - 3 szklanki
- mleko - 1,5 szklanki
- masło - 1,5 kostki
- świeże drożdże - 23g
- jajko
- ser sulguni - 300g
- olej rzepakowy

Zamiast gruzińskiego sera można użyć zwykłego twarogu wymieszanego z serem mozzarella.

Sposób przygotowania:
Część mleka lekko podgrzej, a następnie dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru i rozpuść w nim drożdże, odstaw w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj połowę miękkiego masła, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Całość zagnieć, powinno powstać jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Ser zetrzyj na drobnej tarce, a następnie dodaj jajko i pozostałą część masła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na 3-4 równe części, a następnie każdą z nich wałkujemy, aby powstały cienkie placki. Na każdy z placków połóż przygotowane serowe nadzienie. Zlep brzegi każdego z placów i lekko uklep, aby nadać plackom plaski kształt.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim plaski z obu stron po około 3-4 minuty.

Można je także upiec w piekarniku, ale placki musisz wówczas posmarować masłem.

Przeczytaj również: Flan - hiszpański deser ze starożytnego Rzymu

Chaczapuri - pieczone łódeczki

Składniki:
- mąka - 6 szklanek
- mleko - 1 szklanka
- woda - 1 szklanka
- świeże drożdże - 30g
- margaryna - 0,5 kostki
- jajka - 2 sztuki
- cukier - 3 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- ser sulguni
- czosnek - 1-2 ząbki

Przeczytaj też: Quiche lorraine - przysmak książąt i rolników

Sposób przygotowania:
Podgrzej część mleka (ale nie gotuj), dodaj cukier, 1-2 łyżki mąki i drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przesiej mąkę i dodaj do niej miękką margarynę, sól, wodę i resztę mleka. Wbij jajka i dodaj wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie zagniataj, aż powstanie jednolite, odchodzące od ręki ciasto. W razie potrzeby podsyp je mąką.

Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.

Rozdrobnij ser i dopraw go solą i przeciśniętym przez wyciskacz czosnkiem.

Ciasto ponownie zagnieć, po czym podziel je na kilka części. Każdy kawałek rozwałkuj na dość cienki placek. Na każdym z nich rozłóż przygotowaną masę serową.

Każdy placek należy zwinąć - zwiń jak naleśnik, ale z dwóch przeciwnych końców i nie do końca. Następnie zlep ze sobą końcówki powstałych rulonów, a środek nieco rozciągnij na zewnątrz, tak, aby powstała łódeczka.

Przygotowane łódeczki przełóż na wyłożoną pergaminem blachę i posmaruj odrobiną masła. Możesz też napełnić łódeczki większą ilością masy serowej. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i pieczemy przez kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia na powierzchnię każdej łódeczki wbijamy surowe jajko i pieczemy chaczapuri jeszcze przez kilka minut. Białko powinno być ścięte, ale żółtko musi pozostać półpłynne, aby odrywane kawałki ciasta można było w nim maczać.

Przeczytaj także: Świat warszawskich specjałów

Z czym podawać chaczapuri?
Chaczapuri doskonale smakuje beż jakichkolwiek dodatków, serwowane na gorąco - zaraz po wyjęciu z piekarnika z zdjęciu z patelni. Często jednak smaruje się placki odrobiną świeżego masła. Innymi smacznym dodatkiem jest pasta z czerwonej papryki, czosnku i pomidorów, czyli tzw. sos adżika.

Można też poeksperymentować z samym nadzieniem. Poza serem popularne jest bowiem nadziewanie chaczapuri pastą z czerwonej fasoli.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.478
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});