Guma do żucia - najlepsza po posiłku

Guma do żucia - najlepsza po posiłku

Odświeżają oddech, a niektóre nawet wybielają zęby - gumy do żucia, tak popularne i wszechobecne w dzisiejszym świecie. Zapobiegają próchnicy i odstresowują. Sprawdź jakie jeszcze mają działanie

Guma do żucia to jeden z najpopularniejszych rodzajów "słodyczy". Na rynku występują gumy dla dzieci, smakowe, z cukrem, bez cukru oraz antynikotynowe. W XIX wieku sposób produkcji gumy do żucia został opatentowany i do dziś jej skład jest bardzo podobny - produkowane sa one z polimerów takich jak poliizobutylen, czasami z dodatkiem polioctanu winylu.

Przeczytaj także: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Podstawowymi składnikami są: baza gumowa (zwykła lub balonowa), cukier puder, syrop skrobiowy oraz substancje smakowo-zapachowe i barwniki. Konsystencja gumy zależy od zawartości glicerolu i lecytyny. W gumach bez cukru dodawane są słodziki, takie jak aspartam, acesulfam K, sobitol czy ksylitol, aby nadać słodki smak. To właśnie sorbitol daje efekt chłodzący i orzeźwiający (pobiera ciepło w jamie ustnej), a ponadto stymuluje pracę jelit.

Przeczytaj też: Zespół jelita drażliwego - problem ludzi ambitnych

Działanie gumy do żucia na organizm

Przede wszystkim żucie gumy, ale tylko bezcukrowej, poprawia higienę jamy ustnej oraz dziąseł, dlatego jest polecana po posiłku, jeśli nie mamy możliwości umycia zębów. Poprzez zwiększanie wydzielania śliny, która przywraca naturalne pH w ustach i ma działanie bakteriobójcze, gumy bez cukru zapobiegają rozwojowi próchnicy. Ponadto żucie gumy obniża napięcie nerwowe, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także wzmacnia mięśnie szczęki.

Przeczytaj również: Higiena jamy ustnej

Niektórzy producenci gum wzbogacają swoje produkty w wapń oraz witaminę C, co jest bardzo korzystne dla żujących je dzieci. Cały czas prowadzone są badania mające na celu udoskonalenie ich składu. Pracuje się nad stworzeniem gumy usuwającej kamień nazębny czy polerującej zęby.

Negatywne skutki żucia gumy

Gumę powinnyśmy żuć maksymalnie przez 10-20 minut, aby nie obciążać stawów skroniowo-żuchwowych. Niekorzystne jest także żucie gumy jedynie jedną stroną jamy ustnej, gdyż może to powodować rozwój asymetrycznych patologii. Jeśli w ciągu dnia żujemy zbyt dużo gum, może to wywołać efekt przeczyszczający (ze względu na znaczną ilość sorbitolu i ksylitolu). Gumy nie powinniśmy również żuć na czczo, gdyż pobudza to wydzielanie soków żołądkowych, które (jeśli nie ma pokarmu) uszkadzają śluzówkę żołądka powodując powstawanie wrzodów.

Przeczytaj koniecznie: Dieta dla jamy ustnej

Jeżeli jesteśmy uzależnieni od żucia gumy, może to powodować patologiczne zgrzytanie zębami w nocy (tzw. bruksizm). Gum nie powinny żuć osoby ze stałym aparatem ortodontycznym oraz chorujące na fenyloketonurię (aspartam, zawarty w niektórych gumach, składa się m.in. z cząsteczki fenyloalaniny).

Przeczytaj również: Co można jeść mając aparat ortodontyczny

Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań najlepiej po każdym posiłku żuć gumę bez cukru, która orzeźwi i oczyści naszą jamę ustną.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
16:31, 16.02.2016
Gość
19:31, 08.01.2013
Radzę zapoznać się dokładnie czym jest tylko wspomniany tutaj aspartam i jakie skutki występują po dłuższym go stosowaniu. I to uwaga nie tylko do fanów żucia gum, ale również do ludzi, którzy piszą artykuły pomijając bardzo ważne dla zdrowia informacje.
Gość
20:59, 04.11.2012
Ludzie wierzycie we wszystko co wam sie mowi? Aspartam ? Czyli kolejna porazka ! Nie zujcie gum bez cukru bo to jeszcze wiekszy syf niz cukier!
Gość
16:01, 05.03.2012
Racja - jak nie ma możliwości umycia zębów bardzo dobrze jest mieć przy sobie gumę do żucia, no chyba, że tak jak ja ma się aparat ortodontyczny, wtedy żucia gumy nie polecam :)

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Smażone żeberka jagnięce
Smażone żeberka jagnięce
Żeberka kroimy w paski i dokładnie myjemy.Mieszamy sos ...
Policzki zębacza w bulionie z algami i sezamem
Policzki zębacza w bulionie z algami i sezamem
Z głowy ryby i części włoszczyzny gotujemy klarowny bulion.Po około godzinie gotowania ...
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.473
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});