Węgiel aktywny na zatrucia

Węgiel aktywny na zatrucia

Któż z nas nigdy nie cierpiał z powodu biegunki czy zatrucia pokarmowego. Bardzo popularnym lekarstwem był i nadal jest węgiel aktywny. Dowiedz się jak działa i kiedy m

Węgiel aktywny jest substancją leczniczą, która składa się przede wszystkim z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej, częściowo w formie grafitu oraz z popiołu. Lek ten jest otrzymywany z drewna (jako węgiel drzewny) oraz z organicznych odpadów, takich jak pestki śliwek, zatem jego wyprodukowanie jest bardzo tanie. Miazgę drzewną ogrzewa się do 900 stopni Celsjusza, a następnie płucze się gotowy produkt parą wodną, dzięki czemu powstaje sieć porów, która adsorbuje trucizny i przyspiesza eliminację toksyn z krwi.

Przeczytaj także: Trujące grzyby, czyli strzeż się muchomora

Zastosowanie węgla aktywnego

Węgiel aktywny ma bardzo szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. Dla większości ludzi jednak znany jest głównie jako środek stosowany w leczeniu biegunek, niestrawności, wzdęć oraz zatruć pokarmowych lekami oraz toksynami pokarmowymi.

Jego skuteczność zależy w dużej mierze od pH zawartości żołądka oraz od czasu, jaki minął od wystąpienia pierwszych objawów zatrucia - najlepiej do 1 godziny od zatrucia. Uznaje się, że podanie węgla aktywnego w bardzo krótkim czasie od spożycia substancji trującej wykazuje lepsze działanie detoksykujące, niż płukanie żołądka. Jest również bezpieczniejsze, szczególnie dla osób z żylakami przełyku oraz zaburzeniami rytmu serca.

Przeczytaj również: Dlaczego warto stosować probiotyki i prebiotyki

Dawkowanie węgla aktywnego i działania niepożądane

Jeśli nie przeprowadzono płukania żołądka zazwyczaj podawana jest dawka 50-100g węgla na dobę dla osób dorosłych. Leczenie takie jednak można zastosować nie później, niż do dwóch godzin od zatrucia.

U niektórych osób węgiel aktywny może powodować wymioty. Jeśli chory jest nieprzytomny, może dojść do aspiracji węgla z wymiocinami. Wówczas dochodzi często do zapalenia płuc oraz ostrej niewydolności oddechowej. Węgiel aktywny nie powinien być stosowany w przypadku zatruć organizmu substancjami, które nie są adsorbowane przez ten lek - takich jak rozpuszczalniki, substancje żrące, metale ciężkie czy alkohole niespożywcze.

Przeczytaj też: Słów kilka o fizjologii układu pokarmowego

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.473
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});