Gęś nie tylko pieczona - inne sposoby na serwowanie gęsi

Gęś nie tylko pieczona - inne sposoby na serwowanie gęsi

Zawsze, gdy kupujesz gęś pieczesz ją, bo nie masz innych pomysłów na ten gatunek mięsa? Oto kilka pomysłów jak można inaczej serwować gęsinę.

Jeśli na stół podajemy gęś, zazwyczaj jest ona pieczona w całości w piekarniku. Jednakże nie jest to zasada i możemy sobie pozwolić na inne techniki kulinarne. Równie wyśmienicie może smakować gęś duszona, smażona, grillowana czy gotowana na parze.

Przeczytaj także: Jak upiec soczystą gęś?

Gęś duszona

Zakupioną przez nas gęś (ok. 1kg piersi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Kilka plasterków boczku obsmażamy na patelni, a na drugiej zrumieniamy pokrojoną w kostkę 2 cebule. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki oczyszczone i umyte grzyby (borowiki, podgrzybki lub pieczarki). Zdejmujemy boczek z patelni, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy gęś. Następnie dodajemy grzyby z cebulą oraz boczek, całość podlewamy wodą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie dusimy, aż gęś będzie miękka. Gęsinę podajemy na półmisku obtoczoną pieczonymi ziemniakami i posypaną szczypiorkiem.

Przeczytaj też: Gęś, gęsi, gęsina - drobiowa arystokracja

Gęś na zimno w galarecie

Pierś z gęsi musimy upiec w piekarniku (ok. 1kg), jednak nie podajemy jej w tradycyjny sposób. 3 łyżki żelatyny zalewamy połową szklanki zimnej wody, a kiedy napęcznieje mieszamy ją z trzema szklankami soku z żurawiny, trzema łyżeczkami skórki z pomarańczy pokrojonej w paski, łyżką cukru i szczyptą soli. Po ok. 5 minutach wyjmujemy skórkę pomarańczową z roztworu. Na półmisek o wysokich brzegach wylewamy cienką warstwę już zastygającej galarety i czekamy, aż całkowicie stężeje. Następnie układamy plastry piersi gęsiej i całość zalewamy kolejną porcją tak, aby całkowicie przykryć mięso. Gdy galaretka całkowicie stężeje na górze układamy plastry pomarańczy i podajemy gotową potrawę na stół.

Dowiedz się: Czym nadziewać gęś?

Gęś smażona

Piersi z gęsi możemy również usmażyć obtaczając w panierce z bułki tartej i jajka bądź też z jajka oraz rozgniecionych orzechów Macadamia z dodatkiem bułki tartej. Na początku piersi dzielimy na mniejsze części i dokładnie rozbijamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem, majerankiem oraz nacieramy czosnkiem. Mięso w panierce smażymy na złoty kolor z obu stron i podajemy je np. z surówką z białej kapusty lub szparagami.

Piersi z gęsi możemy również ugotować na parze bądź grillować smarując od czasu do czasu masłem koperkowo-czosnkowym.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Terrina drobiowa w paskach marchwi
Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w ...
Burgery drobiowe
Burgery drobiowe
Zmiksować lub zmielić mięso kurczaka. Dodać ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Sałatka z biedronkami
Sałatka z biedronkami
Z plastrów sera żółtego wyciąć koła i ułożyć je ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.476
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});