Miód i mięso - doskonała para

Miód i mięso - doskonała para

Miód jest doceniany od wielu pokoleń. Dawniej jednak był on dodawany głównie do potraw słodkich, w ostatnich latach coraz modniejsze jest łączenie miodu z mięsem.

Miód to złoty płyn otrzymywany z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają. Składa się on głównie z sacharozy, jednak jest również cennym źródłem olejków eterycznych, aminokwasów i kwasów organicznych. Miody mają zbawienne działanie w chorobach układu oddechowego i wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej substancji aktywnych zawiera miód nie poddany obróbce termicznej (powyżej 40 stopni Celsjusza tracona jest ich większość), jednak oprócz właściwości leczniczych miód ma także wspaniałe zastosowanie kulinarne - nadaje pyszny smak, aromat i wygląd potrawom, m.in. mięsom.

Dowiedz się: Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?

Skrzydełka kurczaka w miodzie

Skrzydełka kurczaka myjemy (możemy zdjąć skórę) i zanurzamy w marynacie z miodu, czosnku, ostrej papryki, bazylii, soku z cytryny oraz soli i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie przekładamy skrzydełka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza (na ostatnie 5 minut możemy rozciąć rękaw, aby skórka skrzydełek stała się chrupiąca).

Czy wiesz: Co wybrać, cukier czy miód?

Pierś z kurczaka na słodko

Pierś z kurczaka marynujemy w zalewie z miodu, soku z pomarańczy i cytryny, goździków, cynamonu, imbiru, soli oraz ostrej i słodkiej papryki i odstawiamy na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu smażymy piersi na oliwie, a gdy się przyrumienią, dodajemy odrobinę białego wina półsłodkiego, ketchupu i wody. Całość dusimy do miękkości, a pod koniec dodajemy kawałki ananasa, dusimy przez kilka minut i podajemy np. z kus kusem.

Polecamy mięsa z Sokołowa!

Żeberka w miodzie z chilli i pomarańczą

Podzielone na porcje żeberka marynujemy w zalewie z miodu, bazylii, rozmarynu, chilli, soku z pomarańczy oraz oliwy i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy żeberka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez ponad godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Niam.pl poleca: Żeberka na słodko

Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, białym winem i miodem

Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony, po czym dodajemy zmiksowany ser pleśniowy z jogurtem naturalnym, śmietaną, białym winem i miodem na patelnię (uważając by sos się nie zwarzył) i dusimy jeszcze przez kilka minut. Polędwiczki podajemy polane sosem i przybrane winogronami i orzechami włoskimi.

Potrawy mięsne z dodatkiem miodu smakują wyśmienicie. Możemy eksperymentować w kuchni łącząc ze sobą różne smaki i zaskakiwać nie tylko naszych gości, ale i domowników!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.459
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});