Miód to złoty płyn otrzymywany z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają. Składa się on głównie z sacharozy, jednak jest również cennym źródłem olejków eterycznych, aminokwasów i kwasów organicznych. Miody mają zbawienne działanie w chorobach układu oddechowego i wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej substancji aktywnych zawiera miód nie poddany obróbce termicznej (powyżej 40 stopni Celsjusza tracona jest ich większość), jednak oprócz właściwości leczniczych miód ma także wspaniałe zastosowanie kulinarne - nadaje pyszny smak, aromat i wygląd potrawom, m.in. mięsom.
Dowiedz się: Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?
Skrzydełka kurczaka w miodzie
Skrzydełka kurczaka myjemy (możemy zdjąć skórę) i zanurzamy w marynacie z miodu, czosnku, ostrej papryki, bazylii, soku z cytryny oraz soli i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie przekładamy skrzydełka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza (na ostatnie 5 minut możemy rozciąć rękaw, aby skórka skrzydełek stała się chrupiąca).
Czy wiesz: Co wybrać, cukier czy miód?
Pierś z kurczaka na słodko
Pierś z kurczaka marynujemy w zalewie z miodu, soku z pomarańczy i cytryny, goździków, cynamonu, imbiru, soli oraz ostrej i słodkiej papryki i odstawiamy na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu smażymy piersi na oliwie, a gdy się przyrumienią, dodajemy odrobinę białego wina półsłodkiego, ketchupu i wody. Całość dusimy do miękkości, a pod koniec dodajemy kawałki ananasa, dusimy przez kilka minut i podajemy np. z kus kusem.
Polecamy mięsa z Sokołowa!
Żeberka w miodzie z chilli i pomarańczą
Podzielone na porcje żeberka marynujemy w zalewie z miodu, bazylii, rozmarynu, chilli, soku z pomarańczy oraz oliwy i całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy żeberka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez ponad godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Niam.pl poleca: Żeberka na słodko
Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, białym winem i miodem
Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony, po czym dodajemy zmiksowany ser pleśniowy z jogurtem naturalnym, śmietaną, białym winem i miodem na patelnię (uważając by sos się nie zwarzył) i dusimy jeszcze przez kilka minut. Polędwiczki podajemy polane sosem i przybrane winogronami i orzechami włoskimi.
Potrawy mięsne z dodatkiem miodu smakują wyśmienicie. Możemy eksperymentować w kuchni łącząc ze sobą różne smaki i zaskakiwać nie tylko naszych gości, ale i domowników!
Ilona Grzegorzewska