Cannelloni, czyli Rzym w Twojej kuchni

Cannelloni, czyli Rzym w Twojej kuchni

Cannelloni - rodzaj włoskiego makaronu - jest składnikiem przepysznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz, co można z niego przygotować.

Czym jest cannelloni i jak je przygotować?

Cannelloni jest rodzajem włoskiego makaronu, który przypomina rurki o średnicy ok. 3 cm. W środku umieszcza się różnego rodzaju farsze - mięsne lub warzywne, często z dodatkiem różnego rodzaju serów.

Istnieją dwie "szkoły" przygotowania cannelloni do pieczenia. Jedni podgotowują makaron przez 3-4 minuty, po czym od razu przelewają zimną wodą i dopiero nadziewają, inni zaś od razu faszerują, bez uprzedniego gotowania. Aby łatwiej było nadziewać, możemy na blacie umieścić kawałek folii spożywczej, owinąć nią pionowo stojącą rurkę (przytrzymując folię, by nie spadła), a przez górną dziurę włożyć farsz i szybko ułożyć rurkę w naczyniu żaroodpornym w poziomie, zdejmując folię jednocześnie.

Wypróbuj przepis na: Cannelloni szpinakowo-kurczakowe

Jakie farsze można przygotować?

Tradycyjny farsz składa się z podsmażonego mięsa mielonego z sosem pomidorowym (z pasty pomidorowej lub pomidorów z puszki), cebulą, mozarellą, ewentualnie pieczarkami oraz przyprawami (solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem, natką pietruszki, papryką słodką i ostrą) - wszystko razem podsmażone i duszone. Nadzienie powinno być bardzo gęste, aby sos nie wylewał się później podczas pieczenia. Drugim bardzo popularnym nadzieniem jest farsz szpinakowy (podsmażony na maśle) z dodatkiem sera pleśniowego, żółtego, śmietany, czosnku i ewentualnie wędzonego łososia. Możemy również zrobić farsz z podsmażonego bakłażana, pokrojonych w kostkę pomidorów, fety, cebuli i czarnych oliwek lub poeksperymentować samemu.

Dowiedz się jakie są: Odmiany włoskiego makaronu

Co dalej - jak piec i podawać?

Gdy już wszystkie rurki są nafaszerowane, układamy je obok siebie (szczelnie, jedną warstwę) w naczyniu żaroodpornym i zalewamy - wszystkie rurki muszą być dokładnie przykryte sosem pomidorowym (z podduszonych pomidorów, cebuli, czosnku, cukru) lub beszamelowym (z podgrzanego mleka, gęstej śmietany i mąki), a po wierzchu całość oprószamy startym serem żółtym, po czym pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut do miękkości makaronu. Gotowe cannelloni podajemy przystrojone świeżą bazylią i suszonymi pomidorami.

Przeczytaj również: Randka sosu z makaronem

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Łosoś z makaronem
Łosoś z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 12 ...
Zraziki z makaronem
Zraziki z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Mięso myjemy, zbijamy, ...
Makaron domowy
Makaron domowy
Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Pozostawiamy ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.655
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});