10 sposobów na zagęszczanie zup i sosów

10 sposobów na zagęszczanie zup i sosów

Chcesz przygotować spaghetti z wyśmienitym sosem, ale okazuje się, że jest on zbyt rzadki i nie łączy się odpowiednio z makaronem?

Często przygotowując potrawy sos wychodzi zbyt wodnisty, a zupa jest za mało gęsta. Próbujemy je zagęścić, ale robią się grudki z mąki lub zwarza nam się śmietana. Sprawdź nasze metody na łatwe i szybkie zagęszczenie potraw.

1. Odparowanie - najprostszą metodą zagęszczenia sosu jest gotowanie sosu na małym ogniu bez przykrywki do momentu, aż odparuje z niego część wody. Najlepiej sosy robić w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni.

Przeczytaj także: Jaki sos podawać do gęsi?

2. Dodatek cebuli - jeśli do naszego sosu pasuje cebula, np. jest to sos pieczarkowy czy śmietanowy, to możemy dodać uprzednio podsmażoną na patelni cebulę pokojoną w drobną kostkę. Całość dusimy do momentu, aż cebula się rozgotuje i rozpadnie, zagęszczając tym samym sos.

3. Dodatek chleba jasnego lub razowego - do sosu lub zupy możemy dodać drobno pokruszony chleb (może być nawet nieco czerstwy). Gdy sos będzie gotowy, możemy go przecedzić przez sitko, aby nie pozostały wyczuwalne kawałki chleba.

4. Zrobienie zasmażki - podsmażamy mąkę z masłem (na 1 łyżkę masła 3 łyżki mąki), dodajemy odrobinę zupy, którą chcemy zagęścić, a następnie całość dodajemy do garnka z zupą.

Przeczytaj koniecznie: Czym się różni dip od dressingu?

5. Dodatek śmietany z mąką - śmietanę 18% łączymy z odrobiną mąki i soli, po czym dodajemy trochę zupy, którą mamy zagęszczać i całość powoli wlewamy do zupy (aby śmietana się nie zwarzyła).

6. Zmiksowanie warzyw i ziemniaka - warzywa oraz ziemniaka z ugotowanej zupy wyjmujemy z garnka, miksujemy z dodatkiem zupy, po czym ponownie wlewamy do garnka.

7. Rozmieszanie żółtek - do zupy możemy dodać żółtka wymieszane z wodą (na każde żółtko jedna łyżka wody) pamiętając jednak, by nie zagotować zupy, gdyż zetną się wówczas żółtka.

Przeczytaj też: Sekrety udanej zasmażki

8. Dodatek białej lub czerwonej fasoli z puszki - do sosów lub zup możemy na początku gotowanie czy duszenia dodać fasolę z puszki, która się rozgotuje i zagęści naturalnie sos bądź zupę.

9. Dodatek chrupków kukurydzianych lub pieczywa chrupkiego kukurydzianego - do gotującego się sosu czy zupy możemy dodać np. chrupki kukurydziane, które po rozgotowaniu zagęszczą potrawę.

10. Zagęszczenie produktami zbożowymi - kaszą manną (2-3 łyżeczki), kaszką kukurydzianą, puree ziemniaczanym w proszku, mąką kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, ryżową, gryczaną lub płatkami jaglanymi - wystarczy rozmieszać w miseczce mąkę czy kaszkę z ciepłą wodą - 2 łyżki wody na 1 łyżkę zagęstnika.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:58, 21.09.2013
Twoje dziecko, mąż , żona dziewczyna czy chłopak wraca późno do domu i nie chce ci powiedzieć gdzie był? koniec z tym! dzięki tej stronie namierzysz telefon i dowiesz sie gdzie aktualnie przebywa osoba której szukasz! epidem.pl/mhdjz.html
Gość
19:35, 03.01.2013
bardzo przydatny artykół, wiele mnie nauczył, dziękuje :D
Gość
13:43, 06.06.2012
fantastyczny tresciwy artykulik tyle zdrowszych sposobow ze spokojnie moge odstawic na czas diety make ze smietanka:P:P:P

Przepisy kulinarne:

Zupa z sera pleśniowego
Zupa z sera pleśniowego
Ziemniaki obieramy i kroimy w 3cm kostkę.Obieramy cebule ...
Zupa czosnkowa ala Jagna
Zupa czosnkowa ala Jagna
Wodę zagotować,dodać kostkę ...
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Gotujemy warzywa, grzyby i ce­bulę z dodatkiem ...
Kremowa zupa pieczarkowa
Kremowa zupa pieczarkowa
Gotujemy wywar warzywny, aż warzywa będą miękkie. W ...
Zupa z kurek i łososia wędzonego
Zupa z kurek i łososia wędzonego
Warzywa i łososia kroimy w cienkie paski. Kurki kroimy na połówki. Szalotkę kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.195