Kasze na parze

Kasze na parze

Nie wiesz, jak ugotować kaszę, by była pyszna i sypka? Ugotuj ją na parze!

Jeden z podstawowych elementów polskiej kuchni stanowią kasze. Gryczana, jaglana czy manna to składniki często pojawiające się w różnych starych i całkiem nowych przepisach. Jak jednak przygotować idealną kaszę? Sposobów na jej ugotowanie jest wiele, jedni wolą kasze podawane na sypko, inni preferują półsypkie. Również sami producenci starają się jeszcze bardziej urozmaicić nam wybór, udoskonalając np. woreczki.

Przeczytaj także: Zdrowsze gotowanie

Ciekawym, ale też pysznym urozmaiceniem może być przygotowanie kaszy na parze. Najczęściej w taki sposób gotuje się kaszę gryczaną, ale inne rodzaje także można parować. Ma to dodatkową zaletę - gotując na parze znacznie łatwiej niż w przypadku tradycyjnego gotowania można otrzymać sypką kaszę, ponadto unikniemy rozgotowania się potrawy.

Na gotowanie na parze jest kilka sposobów, więc każdy może wybrać najlepszy dla siebie:

Garnek w garnku
Kaszę należy wsypać do garnka z wrzątkiem, przykryć pokrywką, a następnie wstawić do większego garnka wypełnionego również wrzącą wodą. Większy garnek także przykrywamy pokrywką i dopiero w takiej formie wolno gotujemy kaszę.

Można wcześniej, przed włożeniem do kąpieli wodnej, podgotować lekko kaszę.

Dodatkowo dno naczynia, w którym znajduje się kasza można wcześniej wyłożyć gazą albo ściereczką.

Przeczytaj również: Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Wykorzystaj parowar
Wsyp kaszę do naczynka do gotowania ryżu i zalej wodą - w proporcji 1:2. W przypadku braku specjalnego naczynka można wykorzystać jakąkolwiek miseczkę odporną na działanie wysokich temperatur - po prostu wstaw ją do parowaru.

Gotuj przez około 30-40 minut.

A może papier?
Ciekawym rozwiązaniem może okazać się gotowanie na parze w papierze. Potrzebne będą do tego torebki do gotowania SAGA lub arkusz papieru SAGA, który trzeba wiązać, nadając mu postać sakiewki.
Podgotowaną kaszę przełóż do torebki czy sakiewki z papieru SAGA, dokładnie zwiąż, a następnie włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 20 minut.

Koniecznie dowiedz się więcej o gotowaniu na parze w papierze

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:11, 07.08.2014
dziekuje! nigdzie nie moglam znalezc informacji jak ugotowac kasze w parowarze, gotowalam ją w naczynku, ale bez wody... i dlatego nie udawala sie

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszanką
Podawaj z kiszonymi ogórkami.
Kaszanka
Kaszanka
Na gotującą się wodę wrzucamy kaszę i gotujemy na ...
Budyń z kasztanów
Budyń z kasztanów
Gotujemy kasztany w wodzie do momentu, aż będą ...
Mus z kaszy manny
Mus z kaszy manny
Kaszę manną zalewamy szklanką zimnego mleka i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.325