Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia

Święta coraz bliżej, a Ty nie wiesz jak rozplanować sobie czas, by zdążyć ze wszystkimi przygotowaniami? Podpowiadamy jak zrobić wszystko na czas.

Przede wszystkim potrzebny jest plan. Rozpisz sobie co masz do zrobienia i rozplanuj je na dni, które pozostały do Wigilii. Weź pod uwagę, co można zrobić wcześniej, a co musi być gotowe tuż przed Świętami.

Przeczytaj koniecznie: Zaplanuj święta

Sprzątanie

Nawet na miesiąc przed Bożym Narodzeniem możesz umyć okna, firanki, dywany, żyrandole, drzwi, okap kuchenny oraz obrazy, gdyż nie brudzą się one bardzo szybko. Na ok. dwa tygodnie przed Świętami możesz zrobić porządki w szafach i szafkach - poukładać i pozbyć się zbędnych obrusów, pościeli, ubrań, zastawy, kosmetyków itp. Gdy pozostanie tydzień do Wigilii, możesz umyć wszystkie szafki kuchenne, łazienkowe oraz meble pokojowe z zewnątrz. Na kilka dni przed Bożym Narodzeniem posprzątaj dokładnie łazienkę (wannę, lustro, sedes, umywalkę itd.), kuchnię (blaty, lodówkę itd.), a dzień wcześniej umyj i wypastuj podłogi i gotowe!

Przeczytaj także: Święta bez karpia?

Zakupy świąteczne i gotowanie

Znacznie wcześniej możemy kupić świąteczne gadżety, takie jak serwetki, świece czy sianko. Sprawdźmy także czy mamy pasujący obrus i odpowiednią ilość miejsca przy stole oraz krzeseł. Na kilka dni przed Świętami kupmy jemiołę oraz opłatek, upewnijmy się, że mamy kolędy, które będzie słychać w tle podczas Wigilii.

Dowiedz się: Jak obchodzą Święta Bożego Narodzenia najbliżsi sąsiedzi Polski?

No i najważniejsze... potrawy Wigilijne. Na 2-3 tygodnie wcześniej zaplanujmy, co przygotujemy do jedzenia w Wigilię oraz pierwszy i drugi dzień Świąt, a także na ile osób oraz na którą godzinę zapraszamy rodzinę.

Znacznie wcześniej możemy przygotować ciasto piernikowe, które w lodówce będzie dojrzewało przez 2-3 tygodnie, a na tydzień przed Świętami zostanie upieczone. Na pierwszy i drugi dzień Świąt możemy upiec wcześniej pasztet, roladę mięsną, schab itp. i go zamrozić (po obróbce termicznej). Na dzień przed rozmrażamy je w lodówce i zapiekamy w piekarniku. Podobnie możemy postąpić z pierogami z kapustą i grzybami. Śledzie w różnych zalewach można przyrządzić kilka dni wcześniej, aby "przeszły" smakiem zalewy. Barszcz czerwony lub kapuśniak możemy przygotować 1-2 dni wcześniej i trzymać w lodówce. Rybę na ciepło, krokiety, kutię itp. lepiej przygotować na świeżo w dzień Wigilii.

Przeczytaj też: Nie przytyj przez święta

Prezenty świąteczne

Zanim wybierzesz się na kupowanie prezentów zaplanuj komu chcesz kupić prezent, za jaką kwotę (mniej więcej), co mogłoby to być i gdzie możesz to znaleźć. Aby ominąć "przedświąteczną gorączkę" i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, możesz udać się do sklepów znacznie wcześniej, aby rozejrzeć się, jaki jest asortyment sklepów. Osoby, które nie lubią robić zakupów mogą pomyśleć o zakupach przez Internet.

Ubieranie choinki

Dzień ubierania choinki zależy w dużej mierze od tradycji w każdym z domów. Jedni robią to całą rodziną w dniu Wigilii (również tego samego dnia kupowana jest choinka), inni w jej przeddzień, a jeszcze inni wolą mieć gotową choinkę już na kilka dni przed Świętami. Rozeznajmy się jednak tydzień lub dwa tygodnie wcześniej czy mamy komplet bombek, lampek, łańcuchów i innych ozdób.

Przeczytaj także: Świąteczny poradnik dla kobiet w ciąży

Jeśli będziecie trzymać się ustalonego przez siebie planu, na pewno ze wszystkimi przygotowaniami zdążycie na czas.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. ...
Wigilijna kapusta z grochem
Wigilijna kapusta z grochem
Umyty groch moczymy przez noc w wodzie.Na drugi dzień gotujemy go w tej samej wodzie. ...
Kompot wigilijny
Kompot wigilijny
Suszone owoce myjemy w letniej wodzie i zalewamy je wodą ...
Barszcz biały wigilijny
Barszcz biały wigilijny
Grzyby wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. W tym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.365