Kreatywny kucharz, czyli nie wyrzucaj jedzenia

Kreatywny kucharz, czyli nie wyrzucaj jedzenia

Umiejętnie gospodarując produktami spożywczymi możemy znacznie ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia.

Niezjedzona kanapka, resztka zupy, trzy plasterki zapomnianej wędliny... Codziennie do śmieci trafia mnóstwo niewykorzystanego jedzenia. Szacuje się, że wyrzucamy aż 1/3 produkowanej żywności na świecie, co jest ogromnym problemem. To nie tylko koszty związane z bezpośrednim kupieniem niewykorzystanych produktów spożywczych, ale również, a właściwie przede wszystkim, zmarnowane koszty ich produkcji - głównie zużycie wody (nawodnienie roślin, pojenie zwierząt, oczyszczanie itp.) i energii oraz emisja dwutlenku węgla.
Przeczytaj także: Żywność ekologiczna
Dlaczego wyrzucamy? Poza oczywistą przyczyną, jaką jest psucie się produktów, do kosza trafiają też resztki niezjedzonych potraw, ale przede wszystkim kawałki produktów spożywczych niewykorzystane i odrzucone podczas przygotowywania dań. Oczywiście nikt nie wymaga od nas byśmy wykorzystywali w swojej kuchni obierki od owoców i warzyw czy skorupki jajek, ale zastanówmy się ile dobrego jedzenia jest przez nas wyrzucana.
Niezbędna kreatywność
Jak sobie z tym radzić? Bez wątpienia przyda się tu odrobina kreatywności - nie tylko podczas wymyślania i przyrządzania smakołyków, które zamierzamy zaserwować, ale również w trakcie racjonalnego planowania listy zakupów, jak i samego gotowania, a później przechowywania.
Przeczytaj również: Zużyty tłuszcz - co z nim zrobić?
Planowanie
Już na etapie planowania zakupów możemy uniknąć późniejszego wyrzucenia wielu produktów. Po przejrzeniu zawartości lodówki i kuchennych szafek może okazać się, że część niezbędnych do przygotowania potrawy składników już mamy, ale np. puszka groszku konserwowego "ukryła się" za paczką makaronu, a saszetka proszku do pieczenia przypadkowo trafiła pomiędzy torebki z pieprzem i tymiankiem.
Poza tym, doskonale sprawdza się stara metoda spisywania listy potrzebnych artykułów - pomaga nie tylko nie zapomnieć, ale również ustrzec przed nadmiernymi zakupami. Skoro danego produktu nie ma na liście, to znaczy, że w obecnej chwili nie jest ona nam potrzebny. Dzięki temu unikniemy długiego przetrzymywania jedzenia i zmniejszymy ryzyko przeoczenia upływającego terminu przydatności do spożycia.
Przeczytaj koniecznie: Czytajmy etykiety
Kreatywny kucharz
Do gotowania starajmy się podchodzić kreatywnie. Czy przygotowując kanapkę dla dziecka odcięte skórki pieczywa musimy wyrzucać? Przecież można je ususzyć i zetrzeć na bułkę tartą. Z niepotrzebnego do ciasta białka jaja zróbmy bezy, a przygotowując marynowaną dynię z poodcinanych i niewykorzystanych kawałków warzywa ugotuj zupę-krem.
Wystarczy rozejrzeć się i pomyśleć, co jeszcze da się smacznie wykorzystać.
Żywieniowy recycling
Wiele z pozostałych po posiłku, niezjedzonych produktów można jeszcze wykorzystać. Często jednak resztki pozostają na talerzach domowników czy gości. Przyczyną zwykle są po prostu zbyt obfite porcje - zwłaszcza gdy jesteśmy bardzo głodni wydaje się nam, że zjemy niemal góry jedzenia, natomiast w trakcie posiłku okazuje się, że nasze możliwości są jednak znacznie mniejsze.
Dobrym pomysłem może być serwowanie jedzenia na półmiskach, w miskach, wazach. Wówczas każdy nakłada sobie porcję, a potem ewentualnie bierze dokładkę. Łatwiej też jest zrezygnować z danej potrawy, gdy po prostu nie mamy na nią ochoty.
Nadmiar jedzenia pozostaje natomiast na półmiskach - to, co zostało można przełożyć do specjalnych torebek lub pojemników i zamrozić (dobrze jest od razu podpisać mrożone produkty, aby łatwiej się zorientować czym dysponujemy). Później może się okazać, że pozostały z obiadu kawałek pieczeni świetnie nada się do zapiekanki albo jako element farszu do pierogów, a zamrożoną porcję zupy z wielką chęcią zjemy kilka dni później, gdy przemarznięci i zmęczeni wrócimy do domu.
Dowiedz się więcej o jedzeniowym recyclingu
A może jednak da się coś zrobić z tymi obierkami?
Jeśli masz własny ogródek koniecznie załóż kompostownik, można do niego wrzucać organiczne odpadki, a po jakimś czasie użyźnić powstałym kompostem grządki i rabatki. Natomiast stary chleb świetnie nadaje się do zakwaszania gleby, np. zakopany pod hortensjami sprawi, że roślina będzie miała niebieskie kwiaty.
Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.478
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});