Wegetariańskie dania przygotowywane podczas Świąt Bożego Narodzenia są bardzo różnorodne pod względem smaku, wyglądu, zapachu, ale i składu, w zależności od tego, jakiego rodzaju wegetarianami jesteśmy. Niektórzy dopuszczają spożywanie jaj, inni mleka i jego przetworów, miodu, masła. Podpowiadamy jakie przyrządzić potrawy na święta w różnych rodzajach wegetarianizmu.
Przeczytaj także: Alternatywy dla mięsa
Zupa
Jako zupę możesz podać wszelkiego rodzaju zupy krem, a więc np. krem z zielonego groszku, kalafiora, pora czy pomidorów. Wyśmienite będą także bardziej tradycyjne zupy, jak krupnik czy barszcz ukraiński, jednak najczęściej są one zabielane śmietaną lub jogurtem naturalnym, zamiast produktów nabiałowych można jednak użyć sojowych. Do zup podajemy zwykle ryż, kaszę lub makaron, ale najlepiej bezjajeczny albo wegetariańskie krokiety.
Danie główne
Jako danie główne dobrze sprawdzi się faszerowana papryka z nadzieniem z ryżu, pieczarek i cebuli lub musaka wegetariańska, czyli zapiekanka przekładana z warstwy pomidorów, podsmażonych bakłażanów, pieczarek z cebulą oraz (jeśli jest dozwolona), fety albo tofu. Możemy też przygotować dania jednogarnkowe, takie jak ragout warzywne (z zielonej papryki, pieczarek, cebuli, marchewki, pietruszki i cukinii, ewentualnie z wędzonym tofu) lub leczo wegetariańskie - z cukinii, różnych rodzajów papryk, cebuli, ziemniaków, przyprawione ostrą papryką.
Dowiedz się: Jak powiedzieć rodzicom, że chcesz być weganinem
Chilli con carne w wersji wege również smakuje wyśmienicie, a robi się je z kukurydzy, czerwonej fasoli, można dodać czarne oliwki, suszone pomidory, zieloną paprykę, papryczki chilli, czerwoną soczewicę z sosem z koncentratu pomidorowego. Jeśli nasi goście lubią kotlety w różnej postaci, możemy zrobić klopsiki marchewkowo-cieciorkowe (bez lub z jajkiem, w zależności od rodzaju wegetarianizmu), kotlety z pieczarek z kapustą czy kotlety sojowe. Pierogi z kaszy gryczanej czy placki marchewkowe lub cukiniowe także będą zaskoczeniem dla rodziny.
Deser
Jeśli nie zrezygnowaliśmy ze spożywania jajek, śmietany i miodu, możemy przyrządzić bardzo efektowny creme brulee, do którego przyrządzenia potrzebujemy żółtek, 5 szklanek śmietany 36%, brązowego cukru, miodu oraz laski wanilii. Wspaniale będą smakowały również muffinki kokosowo-czekoladowe, jeśli spożywamy masło, mleko oraz jaja.
Przeczytaj też: Sałata na każdy dzień
Dania na zimno
Gdy zjemy już cały obiad, a goście zostaną u nas jeszcze przez kilka godzin warto podać dania na zimno. Powinny być one jednak lekkie, gdyż większość jest już najedzona. Możemy podać sałatkę z czerwonej i żółtej papryki, soczewicy, pomidorków cherry, drobno pokrojonej cukinii, ewentualnie sera żółtego, z dodatkiem majonezu sojowego i curry. Innym pomysłem może być sałatka z mixu sałat z pomidorami, czarnymi oliwkami, wędzonym tofu lub serem pleśniowym, granatem, cząstkami grejpfruta i suszonymi pomidorami z sosem z octu balsamicznego, miodu oraz czosnku. Do tego możemy zrobić grzanki z oliwą, bazylią i czosnkiem.
Święta wegetariańskie już nigdy nie będą nudne kulinarnie.
Ilona Grzegorzewska