Co dawniej jadano w Adwencie?

Co dawniej jadano w Adwencie?

Adwent, czyli czas zadumy i rachunku sumienia już się zaczął. Czy wiesz, co dawniej jadano w tym okresie?

Adwent (łac. adventus - przybycie) to okres, który poprzedza Boże Narodzenie i rozpoczyna się on w niedzielę najbliższą dniu św. Andrzeja (30 XI). Jest to czas przygotowania duchowego do nadchodzących Świąt. Jest to czas radosnego oczekiwania, jednocześnie jednak powinien być to dla nas czas zadumy i rachunku sumienia.

Dowiedz się: Co przygotować na kolację wigilijną?

Post w Adwencie

W dawnych czasach każdy wierzący przestrzegał postu w określone dni. Zazwyczaj były to środy, piątki, a także obowiązkowo Wielki Post i Adwent. Wówczas niedozwolone było spożycie mięsa i jego przetworów, a także mleka, mlecznych napojów fermentowanych, serów, masła oraz jaj. Ryby stanowiły wyjątek. Podczas postu nie wolno było również pić alkoholu, gdyż również wyrażał on przyjemność dla samego siebie. Stroniono także od hucznych zabaw, tańców, śpiewów itp.

Co ciekawe, nie wolno było też prowadzić prac na polu czy robić robótek ręcznych. Post żywieniowy nie przez wszystkich był jednak do końca stosowany. Często jedynie ograniczano spożycie mięsa, a pozostałe produkty jadane były w zwyczajowych ilościach.

Przeczytaj także: Jak obchodzą Święta Bożego Narodzenia najbliżsi sąsiedzi Polski?

W jakim celu poszczono w Adwencie?

Post w tym okresie miał na celu umartwienie ciała, a pobudzenie duszy, wspominając poświęcenie się Jezusa dla ludzkości. Była to pewnego rodzaju lekcja z opanowania i wstrzemięźliwości. Zasadą postu było również nie najadanie się do syta, jedzono wówczas po to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a nie dla przyjemności. Bardzo często ograniczano się do 1-2 posiłków w ciągu dnia.

Co zatem jadano?

Ślązacy podczas Adwentu jadali bardzo często hekele, a więc potrawę ze śledzia, gotowanych jajek i ogórków podawaną z ziemniakami. Kaszubi jednak w okresie Adwentu przygotowywali przetwory mięsne na cały rok. Wówczas odbywało się świnobicie i z wieprzowiny wyrabiano kiełbasy, wędzonki (wyroby solono, podsuszano i wędzono lub parzono), smalec, salceson (blutka), wątrobiankę. Często ubijano także gęsi, z których później otrzymywano smalec i wędzone udka. Bardzo często w tym okresie jadano zapiekane ziemniaki z zsiadłym mlekiem, kasze z sosami, ryby pieczone oraz chleb ze śmietaną lub z cebulą i solą. Powodzeniem cieszyły się wszelkiego rodzaju kluski np. kopytka, kluski śląskie, kładzione, zacierki, czy leniwe.

Przeczytaj koniecznie: Wegetariańska wigilia

W dzisiejszych czasach poszczenie w środy nie jest popularne, jednak nadal, głównie osoby starsze, ale nie tylko, ograniczają spożywanie słodyczy i alkoholu, podtrzymując tradycję Adwentu.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Baranina na sposób chiński
Baranina na sposób chiński
Mieszamy łyżeczkę soli, łyżkę wódki, łyżkę oleju, jarzynkę, białko i łyżkę ...
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Przygotowanie roladki zaczynamy od blendowania łososia.Doprawiamy go solą niebieską ...
Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Duszona ryba w pomidorach
Duszona ryba w pomidorach
Pomidory myjemy, blanszujemy i obieramy ze skórki. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.47
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});