Świąteczne potrawy, które możesz przygotować wcześniej i zamrozić

Świąteczne potrawy, które możesz przygotować wcześniej i zamrozić

Nie chcesz zostawiać gotowania na święta na ostatnią chwilę? Zrób większość dań wcześniej i zamroź je.

Jeśli nie chcesz zostawiać na ostatnią chwilę przygotowań świątecznych związanych z przyrządzaniem wigilijnych potraw, możesz zawsze część z nich robić znacznie wcześniej i zamrozić. Ważne są jednak: odpowiednia obróbka oraz samo przygotowanie potrawy do zamrożenia.

Do zamrożenia nadają się zarówno mięsa na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, potrawy wigilijne, takie jak kapusta z grochem, bigos, uszka, krokiety czy pierogi, jak i zupy.

Przeczytaj też: Nie zapominaj o bezpiecznych świętach

Mięsa

Jeśli na 25 i 26 grudnia szykujemy mięsa podawane na zimno w postaci wędlin, możemy wcześniej upiec boczek, roladę z ziołami, schab czy pasztet. Gdy mięso wystygnie, jak najszybciej wkładamy je do plastikowej torebki (odpowiednio grubej, specjalnie przeznaczonej do mrożenia) lub pojemnika, aby zapobiec rozwojowi mikroorganizmów psujących żywność. Z torebki najlepiej odessać powietrze, aby zapobiec wysuszeniu i odbarwieniu potrawy. Torebkę zamykamy specjalnym zamknięciem, które jest zazwyczaj dodawane do torebek foliowych lub owijamy sznureczkiem bądź zawiązujemy gumką recepturką. Tak przygotowane mięso wkładamy do zamrażalnika (najlepiej w jednej szufladzie mieć same mięsa i gotowe potrawy, w drugiej warzywa i owoce, a w trzeciej surowe mięsa i ryby, aby zapobiec przenikaniu zapachów).

Przeczytaj też: Czy to musi być karp?

Krokiety, pierogi, paszteciki, uszka

Gdy pierogi i uszka są już gotowe studzimy je w taki sposób, by się nie posklejały ze sobą. W tym celu najlepiej polać je odrobiną oleju lub oliwy. Następnie układamy je w pojemniku (możemy umieścić dodatkowo w torebce plastikowej), przedzielając każdego pieroga lub uszko papierem do pieczenia, i zamykamy pojemnik. Również jak najszybciej po wystygnięciu umieszczamy pojemnik w zamrażalniku. Krokiety i paszteciki możemy zamrozić na tacce lub blaszce, opakowując je szczelnie folia aluminiową po wystygnięciu. Niektórzy zamrażają także ciasta tj. sernik czy makowiec.

Przeczytaj koniecznie: Jak zamrozić pierogi?

Bigos, kapusta z grochem, zupy (barszcz czerwony, kapuśniak, grochowa itd.)

Garnki z gotowymi potrawami wstawiamy do wody z lodem, aby szybciej je ochłodzić. Kiedy już są chłodne, wsadzamy je do lodówki na 2 godziny, a następnie przekładamy potrawy do pojemników plastikowych, szczelnie zamykamy, wkładamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika.

Przeczytaj również: Zaplanuj święta

Rozmrażanie

Mięsa, krokiety, paszteciki czy pasztet od razu po wyjęciu z zamrażalnika lub po godzinie rozmrażania w lodówce wkładamy do nagrzanego piekarnika i odpiekamy. Zupy, bigos itp. podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do zagotowania, od czasu do czasu mieszając.

Przygotowując większość dań świątecznych wcześniej i zamrażając je mamy pewność, że wszystko będzie gotowe na czas i na ostatnią chwilę nie będziemy zabiegani.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. ...
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy ...
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Do garnka wlewamy litr wody i gotujemy w niej wywar z warzyw. Dodajemy pokrojone w talarki ...
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną ...
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Gotujemy warzywa, grzyby i ce­bulę z dodatkiem ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.481
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});