Słodki drobiazg na Mikołajki

Słodki drobiazg na Mikołajki

Wywołaj radosny uśmiech na twarzy obdarowywanej osoby i podaruj jej własnoręcznie przygotowany mikołajkowy prezent.

Początek grudnia i Mikołajki stanowią przedsmak nadchodzących świąt. Posługując się kulinarną terminologią, można powiedzieć, że są "przystawką". W końcu to właśnie w Mikołajki małe, duże i te całkiem dorosłe dzieci znajdują po przebudzeniu ukryty w swym bucie lub pod poduszką drobny upominek. A o ileż słodszym prezentem będzie podarek nie tylko słodki, ale i własnoręcznie przygotowany?

Przeczytaj koniecznie: Słodkie Mikołajki

Słodka sakiewka
Naszykuj ulubione łakocie dla bliskiej Ci osoby - wytworne pralinki, kandyzowane owoce, słodkie muffinki z kawałkami czekolady czy ciasteczka swym smakiem przypominające smaki dzieciństwa. Możesz także dorzucić aromatyczną mandarynkę, korę cynamonu i anyżową gwiazdkę, które sprawią, że podarek stanie się bardziej apetyczny. Wybrane słodkości ułóż na arkuszu papieru i zwiąż razem wszystkie rogi, tak, aby powstała sakiewka, a następnie przewiąż ją ozdobną wstążką. Doskonale nada się do tego papier SAGA, który nie tylko przeznaczony jest specjalnie do kontaktu z żywnością, ale również świetnie się prezentuje.

Dodatkowo możesz doczepić maleńką bombkę i świeżą gałązkę choinkową - taki prezent z pewnością wywoła miły uśmiech na twarzy obdarowanego.

Koniecznie dowiedz się więcej o papierach SAGA

Owsiane łakocie
To podarek smaczny, a zarazem zdrowy. Płatki owsiane bardzo wraz z orzechami, migdałami, wanilią, czekoladą albo suszonymi owocami tworzą wręcz wspaniałą kompozycję. W ich pieczeniu dużym ułatwieniem będzie wykorzystanie papieru SAGA, który zapobiegnie przywieraniu ciasteczek do blachy, dzięki czemu podczas zdejmowania ich z pewnością się nie pokruszą.

Gotowe ciasteczka można włożyć do eleganckiej puszki, drewnianego pudełka ozdobionego metodą Decoupage lub do pięknego słoja przewiązanego ozdobną kokardą.

Przeczytaj także: Przygotuj na święta marcepan

Szczypta egzotyki
A może nie masz ochoty na tradycyjne słodkości lub Twoi bliscy uwielbiają poznawać nowe smaki? Świetnym pomysłem może okazać się sięgnięcie po niecodzienne dodatki, np. zieloną pastę pandanową. Jej łyżeczka dodana do ciasta drożdżowego sprawi, że upieczone bułeczki będą miały nie tylko pyszny smak, ale również zaskakujący, rewelacyjny kolor.
Jako naturalny zielony barwnik może być też używa zielona sproszkowana herbata matcha. Wystarczy do rozpuszczonej białej czekolady dodać odrobinę herbaty matcha, całość wymieszać i przelać do wyłożonych papierem SAGA foremek. Na wierzchu połóż połówkę migdała albo orzecha, ostudź i gotowe. Równie smaczne i efektowne są czekoladowe kulki czy pralinki obtoczone właśnie w sproszkowanej herbacie.
Dobrym rozwiązaniem będzie także własnoręcznie przygotowana chałwa. Można wówczas dodać do niej wszystkie ulubione dodatki naraz.

A jednak piernik!
Nie można oczywiście zapomnieć o pysznym pierniku i małych pierniczkach. Ich zapach i smak, połączenie miodu, cynamonu i goździków niemal dobitnie utwierdzają nas, że nadchodzą święta. Najlepiej jest z przygotowanego ciasta na pierniczki własnoręcznie lub za pomocą specjalnych foremek powycinać różne kształty, np. aniołki, choinki, bałwanki czy saneczki. Wyszły trochę koślawe? I dobrze! Ważne, by w ich przygotowanie włożyć dużo serca, a efekt na pewno będzie rewelacyjny. Dodatkowo pierniczki można ozdobić kolorowym lukrem, orzechami, migdałami, kawałkami czekolady albo za pomocą polewy do ciasta napisać na nich imię osoby, dla której są przeznaczone.

Przeczytaj również: Aniołki z piernika

Odważ się i w tym roku własnoręcznie przygotuj mikołajkowe podarki. Może to okazać się świetną zabawą również dla Ciebie!

Kasia Mućka

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:50, 05.12.2011
Babeczki drożdżowe z dodatkiem pasty pandanowej-rewelacja! Rozgryzasz i nagle okazuje sie, że wnetrze jest bajkowo zielone. :)

Przepisy kulinarne:

Ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i ...
Ciastka cynamonowe
Ciastka cynamonowe
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do ...
Ciastka półkruche z orzechami włoskimi
Ciastka półkruche z orzechami włoskimi
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło. Wbijamy całe jajo, ...
Wegetariańskie pierniczki
Wegetariańskie pierniczki
Oba rodzaje cukru wsypujemy do rondla o grubym dnie. ...
Pierniczki karmelowe
Pierniczki karmelowe
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wodę i mieszamy. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.466
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});