Soczyste pieczenie na świątecznym stole

Soczyste pieczenie na świątecznym stole

W Pierwszy i Drugi Dzień Świąt na naszych stołach bardzo często pojawiają się pieczone mięsa pod różną postacią. Sprawdź, jakie nowe pomysły na tego typu potrawy możesz wykorzystać w Swoim domu.

Wszyscy uwielbiamy aromat i smak przypieczonej skórki pieczonego mięsa. Niestety często zdarza się, że nasza potrawa w środku jest sucha i wiórowata. Podpowiadamy, jakie mięsa można piec, czym je doprawić i z czym podać.

Wypróbuj przepis na: Pieczeń wołowa z chrzanem

Jakie mięso wybrać?

Mięso, które chcemy upiec powinno ważyć, co najmniej kilogram, optymalnie 2-3kg. Pieczenie wołowe najlepiej przyrządzić z polędwicy, łopatki, udźca oraz rostbefu, a cielęce - z polędwicy, łopatki, karkówki i udźca. Schab, szynka, biodrówka, polędwica oraz łopatka to z kolei najlepsze do pieczenia części wieprzowiny. Jeśli chcemy przyrządzić jagnięcinę, wybierajmy comber, łopatkę, udziec oraz karkówkę. Doskonale smakuje też pieczeń z królika czy dzika.

Jak przygotować mięso przed pieczeniem by było soczyste?

Sekretem soczystości mięsa pieczonego jest zastosowanie jednej (lub więcej) z 4 metod:

- marynowania w oliwie i ziołach,

- peklowania np. w wodzie z solą, cukrem i przyprawami,

- intensywnego obsmażenia mięsa, dzięki któremu wierzchnia warstwa mięsa się zetnie, tworząc skórkę zapobiegającą wyciekaniu soków lub

- włożeniu mięsa do piekarnika nagrzanego do 240°C na ok. 20 minut (następnie zmniejszamy temperaturę).

Chudsze mięso możemy zawinąć w plastry boczku lub naszpikować słoniną. Mięso możemy przyprawić czosnkiem i majerankiem, tymiankiem i musztardą francuską, miodem i chilli itd.

Wypróbuj także: Wieprzowa pieczeń nadziewana wątróbką

Jak piec?

Aby otrzymać soczystą pieczeń, obsmażone mięso przekładamy do brytfanki, dookoła możemy ułożyć cząstki czosnku, cebuli, marchewki, pomidora, papryki, a następnie przykrywamy całość przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 160-120°C do momentu, aż pieczeń będzie prawie gotowa - ok. 3 godziny - po dotknięciu mięso powinno być lekko sprężyste.

Przeczytaj też: Świąteczne przepisy na duszone potrawy

W międzyczasie polewamy mięso oliwą, masłem lub tłuszczem powstałym z pieczenia oraz bulionem, aby nie wyschło. W połowie pieczenia przekręcamy mięso na drugą stronę. Gdy pieczeń jest gotowa, zmniejszamy temperaturę piekarnika do ok. 100°C i pozostawiamy ją jeszcze na kilka minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i odczekujemy jeszcze ok. 10 minut, aby wilgoć w środku mięsa równomiernie się rozłożyła.

Niam.pl poleca: Pieczeń z dzika w sosie z róży

Podawanie pieczeni

Po chwilowym przestygnięciu pieczeni, możemy się zabrać za jej krojenie. Tu wszystko zależy od tego, czy chcemy ją podać jako kawałek obiadowego mięsa na ciepło (kawałki o grubości ok. 2 cm) np. z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami czy też jako wędlinę na zimno (jak najcieńszy plaster). Do pieczeni, bez względu na sposób podania możemy przyrządzić sos chrzanowy, grzybowy, tzatziki, z sera pleśniowego lub też podać ćwikłę czy marmoladę z żurawiny lub borówek.

Najlepsze pieczenie przygotujesz z mięs z Sokołowa!

Nasze pieczenie, nie tylko te przygotowywane na Święta już zawsze będą soczyste i wyśmienite w smaku.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.283