Soczyste pieczenie na świątecznym stole

Soczyste pieczenie na świątecznym stole

W Pierwszy i Drugi Dzień Świąt na naszych stołach bardzo często pojawiają się pieczone mięsa pod różną postacią. Sprawdź, jakie nowe pomysły na tego typu potrawy możesz wykorzystać w Swoim domu.

Wszyscy uwielbiamy aromat i smak przypieczonej skórki pieczonego mięsa. Niestety często zdarza się, że nasza potrawa w środku jest sucha i wiórowata. Podpowiadamy, jakie mięsa można piec, czym je doprawić i z czym podać.

Wypróbuj przepis na: Pieczeń wołowa z chrzanem

Jakie mięso wybrać?

Mięso, które chcemy upiec powinno ważyć, co najmniej kilogram, optymalnie 2-3kg. Pieczenie wołowe najlepiej przyrządzić z polędwicy, łopatki, udźca oraz rostbefu, a cielęce - z polędwicy, łopatki, karkówki i udźca. Schab, szynka, biodrówka, polędwica oraz łopatka to z kolei najlepsze do pieczenia części wieprzowiny. Jeśli chcemy przyrządzić jagnięcinę, wybierajmy comber, łopatkę, udziec oraz karkówkę. Doskonale smakuje też pieczeń z królika czy dzika.

Jak przygotować mięso przed pieczeniem by było soczyste?

Sekretem soczystości mięsa pieczonego jest zastosowanie jednej (lub więcej) z 4 metod:

- marynowania w oliwie i ziołach,

- peklowania np. w wodzie z solą, cukrem i przyprawami,

- intensywnego obsmażenia mięsa, dzięki któremu wierzchnia warstwa mięsa się zetnie, tworząc skórkę zapobiegającą wyciekaniu soków lub

- włożeniu mięsa do piekarnika nagrzanego do 240°C na ok. 20 minut (następnie zmniejszamy temperaturę).

Chudsze mięso możemy zawinąć w plastry boczku lub naszpikować słoniną. Mięso możemy przyprawić czosnkiem i majerankiem, tymiankiem i musztardą francuską, miodem i chilli itd.

Wypróbuj także: Wieprzowa pieczeń nadziewana wątróbką

Jak piec?

Aby otrzymać soczystą pieczeń, obsmażone mięso przekładamy do brytfanki, dookoła możemy ułożyć cząstki czosnku, cebuli, marchewki, pomidora, papryki, a następnie przykrywamy całość przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 160-120°C do momentu, aż pieczeń będzie prawie gotowa - ok. 3 godziny - po dotknięciu mięso powinno być lekko sprężyste.

Przeczytaj też: Świąteczne przepisy na duszone potrawy

W międzyczasie polewamy mięso oliwą, masłem lub tłuszczem powstałym z pieczenia oraz bulionem, aby nie wyschło. W połowie pieczenia przekręcamy mięso na drugą stronę. Gdy pieczeń jest gotowa, zmniejszamy temperaturę piekarnika do ok. 100°C i pozostawiamy ją jeszcze na kilka minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i odczekujemy jeszcze ok. 10 minut, aby wilgoć w środku mięsa równomiernie się rozłożyła.

Niam.pl poleca: Pieczeń z dzika w sosie z róży

Podawanie pieczeni

Po chwilowym przestygnięciu pieczeni, możemy się zabrać za jej krojenie. Tu wszystko zależy od tego, czy chcemy ją podać jako kawałek obiadowego mięsa na ciepło (kawałki o grubości ok. 2 cm) np. z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami czy też jako wędlinę na zimno (jak najcieńszy plaster). Do pieczeni, bez względu na sposób podania możemy przyrządzić sos chrzanowy, grzybowy, tzatziki, z sera pleśniowego lub też podać ćwikłę czy marmoladę z żurawiny lub borówek.

Najlepsze pieczenie przygotujesz z mięs z Sokołowa!

Nasze pieczenie, nie tylko te przygotowywane na Święta już zawsze będą soczyste i wyśmienite w smaku.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Duszona wołowina w sosie curry
Duszona wołowina w sosie curry
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy a następnie kroimy w 1 cm plastry. Cebulę, marchew ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd642442 atarax for children crestor allopurinol zyloprim
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.514