Duszone mięsa na świątecznym stole

Duszone mięsa na świątecznym stole

Jeśli nie przepadasz za pieczeniami lub wolisz delikatniejsze mięso, możesz je udusić - samo, z warzywami, grzybami lub nawet owocami.

Jakie mięso jest najlepsze do duszenia?

Do duszenia nadaje się niemal każdy rodzaj i część mięsa od drobiu (mięso z ud kurczaka) przez cielęcinę (łopatka, karkówka, mostek), wołowinę (mostek, karkówka, udziec, szponder), wieprzowinę (łopatka, schab, szybka, golonka), aż po jagnięcinę i dziczyznę. Najczęściej jednak jest to mięso zawierające więcej błon i ścięgien, które pęczniejąc, nadaje potrawie odpowiednią konsystencję.

Przeczytaj również: Duszenie

Mięso do duszenia, podobnie jak do pieczenia, powinniśmy najpierw obsmażyć, aby zapobiec wyciekaniu soków ze środka, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i miękkie. Możemy obsmażyć samo mięso saute lub oprószyć je delikatnie mąką. Zazwyczaj jednak dusi się je w małych kawałkach, a nie w całości. Gdy już przełożymy mięso do rondla, podlewamy je wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą lub bulionem, aby mięso i inne dodatki się nie przypaliły.

Na świąteczny stół polecamy mięsa z Sokołowa!

Z czym możemy dusić mięso?

Duszone mięso wykorzystuje się w przygotowywaniu przeróżnych potrawek, leczo, gulaszy i ragout. Dlatego też można je dusić z podsmażoną cebulą, pieczarkami, papryką, kabaczkiem, cukinią, pomidorami oraz włoszczyzną czy mieszanką warzyw chińskich. Kolejność dodawania warzyw, owoców i grzybów uzależniona jest od ich twardości - im np. warzywo twardsze, tym wcześniej dodajemy je do duszenia (marchew dodajemy na początku duszenia, a pomidory na końcu). Smaku całej potrawie nadaje sos, dlatego też ważne jest odpowiednie przyprawienie. Najczęściej dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, majeranek lub bazylię, sól, pieprz (może być różnokolorowy), a także ostrą i słodką paprykę. Możemy jednak dodać także owoce jałowca, kminek, koper włoski, rozmaryn, cząber i wiele innych przypraw, w zależności od tego, co lubimy.

Niam.pl poleca: Królik duszony z cebulą

Z czym podawać duszone mięsa?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy do gulaszów podać placki ziemniaczane, tłuczone lub pieczone ziemniaki, kasze, makarony, kluski śląskie, łazanki, kładzione lub kopytka. Jeśli chodzi o dodatki, tego typu potrawy ich nie wymagają, gdyż mamy już sos z duszenia, a w środku, warzywa, owoce czy grzyby. Nic zatem nie pozostaje innego, jak po prostu się nimi zajadać.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.371