Duszone mięsa na świątecznym stole

Duszone mięsa na świątecznym stole

Jeśli nie przepadasz za pieczeniami lub wolisz delikatniejsze mięso, możesz je udusić - samo, z warzywami, grzybami lub nawet owocami.

Jakie mięso jest najlepsze do duszenia?

Do duszenia nadaje się niemal każdy rodzaj i część mięsa od drobiu (mięso z ud kurczaka) przez cielęcinę (łopatka, karkówka, mostek), wołowinę (mostek, karkówka, udziec, szponder), wieprzowinę (łopatka, schab, szybka, golonka), aż po jagnięcinę i dziczyznę. Najczęściej jednak jest to mięso zawierające więcej błon i ścięgien, które pęczniejąc, nadaje potrawie odpowiednią konsystencję.

Przeczytaj również: Duszenie

Mięso do duszenia, podobnie jak do pieczenia, powinniśmy najpierw obsmażyć, aby zapobiec wyciekaniu soków ze środka, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i miękkie. Możemy obsmażyć samo mięso saute lub oprószyć je delikatnie mąką. Zazwyczaj jednak dusi się je w małych kawałkach, a nie w całości. Gdy już przełożymy mięso do rondla, podlewamy je wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą lub bulionem, aby mięso i inne dodatki się nie przypaliły.

Na świąteczny stół polecamy mięsa z Sokołowa!

Z czym możemy dusić mięso?

Duszone mięso wykorzystuje się w przygotowywaniu przeróżnych potrawek, leczo, gulaszy i ragout. Dlatego też można je dusić z podsmażoną cebulą, pieczarkami, papryką, kabaczkiem, cukinią, pomidorami oraz włoszczyzną czy mieszanką warzyw chińskich. Kolejność dodawania warzyw, owoców i grzybów uzależniona jest od ich twardości - im np. warzywo twardsze, tym wcześniej dodajemy je do duszenia (marchew dodajemy na początku duszenia, a pomidory na końcu). Smaku całej potrawie nadaje sos, dlatego też ważne jest odpowiednie przyprawienie. Najczęściej dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, majeranek lub bazylię, sól, pieprz (może być różnokolorowy), a także ostrą i słodką paprykę. Możemy jednak dodać także owoce jałowca, kminek, koper włoski, rozmaryn, cząber i wiele innych przypraw, w zależności od tego, co lubimy.

Niam.pl poleca: Królik duszony z cebulą

Z czym podawać duszone mięsa?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy do gulaszów podać placki ziemniaczane, tłuczone lub pieczone ziemniaki, kasze, makarony, kluski śląskie, łazanki, kładzione lub kopytka. Jeśli chodzi o dodatki, tego typu potrawy ich nie wymagają, gdyż mamy już sos z duszenia, a w środku, warzywa, owoce czy grzyby. Nic zatem nie pozostaje innego, jak po prostu się nimi zajadać.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.465
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});