Duszone mięsa na świątecznym stole

Duszone mięsa na świątecznym stole

Jeśli nie przepadasz za pieczeniami lub wolisz delikatniejsze mięso, możesz je udusić - samo, z warzywami, grzybami lub nawet owocami.

Jakie mięso jest najlepsze do duszenia?

Do duszenia nadaje się niemal każdy rodzaj i część mięsa od drobiu (mięso z ud kurczaka) przez cielęcinę (łopatka, karkówka, mostek), wołowinę (mostek, karkówka, udziec, szponder), wieprzowinę (łopatka, schab, szybka, golonka), aż po jagnięcinę i dziczyznę. Najczęściej jednak jest to mięso zawierające więcej błon i ścięgien, które pęczniejąc, nadaje potrawie odpowiednią konsystencję.

Przeczytaj również: Duszenie

Mięso do duszenia, podobnie jak do pieczenia, powinniśmy najpierw obsmażyć, aby zapobiec wyciekaniu soków ze środka, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i miękkie. Możemy obsmażyć samo mięso saute lub oprószyć je delikatnie mąką. Zazwyczaj jednak dusi się je w małych kawałkach, a nie w całości. Gdy już przełożymy mięso do rondla, podlewamy je wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą lub bulionem, aby mięso i inne dodatki się nie przypaliły.

Na świąteczny stół polecamy mięsa z Sokołowa!

Z czym możemy dusić mięso?

Duszone mięso wykorzystuje się w przygotowywaniu przeróżnych potrawek, leczo, gulaszy i ragout. Dlatego też można je dusić z podsmażoną cebulą, pieczarkami, papryką, kabaczkiem, cukinią, pomidorami oraz włoszczyzną czy mieszanką warzyw chińskich. Kolejność dodawania warzyw, owoców i grzybów uzależniona jest od ich twardości - im np. warzywo twardsze, tym wcześniej dodajemy je do duszenia (marchew dodajemy na początku duszenia, a pomidory na końcu). Smaku całej potrawie nadaje sos, dlatego też ważne jest odpowiednie przyprawienie. Najczęściej dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, majeranek lub bazylię, sól, pieprz (może być różnokolorowy), a także ostrą i słodką paprykę. Możemy jednak dodać także owoce jałowca, kminek, koper włoski, rozmaryn, cząber i wiele innych przypraw, w zależności od tego, co lubimy.

Niam.pl poleca: Królik duszony z cebulą

Z czym podawać duszone mięsa?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy do gulaszów podać placki ziemniaczane, tłuczone lub pieczone ziemniaki, kasze, makarony, kluski śląskie, łazanki, kładzione lub kopytka. Jeśli chodzi o dodatki, tego typu potrawy ich nie wymagają, gdyż mamy już sos z duszenia, a w środku, warzywa, owoce czy grzyby. Nic zatem nie pozostaje innego, jak po prostu się nimi zajadać.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.929