Świąteczne mięsne rolady

Świąteczne mięsne rolady

Pierwszego i Drugiego Dnia Świąt na naszych stołach idealnie sprawdzą się mięsne rolady - są wyśmienite i bardzo efektowne. Jak je jednak przyrządzić?

Podczas Świąt Bożego Narodzenia chcemy przyrządzić coś wyjątkowego, czego nie robimy na co dzień. Rolady mięsne są właśnie doskonałym przykładem bardzo efektownego dania, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Są nieco pracochłonne, ale za to efekt jest wspaniały. Odpowiednio przyrządzone i podawane z sosami są niezastąpione.

Wypróbuj: Roladki wołowe w sosie - z Sokołowa!

Jakie gatunki mięs wybrać?

W zależności od naszych upodobań możemy wykorzystać do przyrządzenia rolady zarówno drób (np. pierś z indyka), jak i wieprzowinę (np. schab, szynkę, boczek) czy wołowinę (polędwica, łopatka). Mięso nie powinno mieć żyłek i błon, ale nie może też być zbyt suche. Kupione przez nas mięso (1-2 kg) musi być umyte i rozkrojone w ten sposób, by powstał duży płat w kształcie prostokąta, niezbyt cienki, który lekko zbijamy tłuczkiem. Mięso z każdej strony oprószamy solą, pieprzem i przyprawami - według uznania, np. majerankiem, tymiankiem, kminkiem, kolendrą czy imbirem. Po nałożeniu farszu (powinniśmy zostawić wolny 1 cm bez farszu z brzegów), roladę mocno zwijamy i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym, który przed podaniem zdejmujemy.

Wypróbuj przepis na: Rolada wieprzowa

Rolada z indyka z serem

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę, pietruszkę, całość przyprawiamy bazylią, oregano i rozmarynem oraz dodajemy rozmącone białko. Z jednej strony płatu mięsa układamy połowę masy serowej, zawijamy całość w roladę i związujemy bawełnianym sznurkiem. Roladę obsmażamy na oliwie, po czym podlewamy białym winem i dusimy przez kilka minut. Następnie roladę przekładamy do brytfanki, obkładamy pokrojoną w plastry marchewką i posiekaną cebulą, wlewamy sos ze smażenia i dodajemy szklankę bulionu mięsnego. Pieczemy przez 90 minut podlewając sosem od czasu do czasu, a tuż przed końcem pieczenia mięso smarujemy pozostałą częścią farszu i czekamy, aż się zarumieni. Po ostygnięciu mięso kroimy na kawałki i podajemy np. z sałatką z rukoli i pomidorków cherry.

Niam.pl poleca: Rolada z kurczaka nadziewana szpinakiem i krewetkami

Rolada z piersi indyka z żurawiną i suszonymi śliwkami

Na płacie mięsa układamy pokrojony w kostkę oscypek, suszoną żurawinę, posiekane suszone śliwki i morele wymieszane z rozmarynem i zielonym pieprzem (dodajemy też białko lub namoczoną bułkę). Całość zawijamy i obwiązujemy sznurkiem, po czym obsmażamy na oliwie. Następnie wierzch smarujemy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy i całość pieczemy do miękkości, polewając sosem z pieczenia (ok. 90 minut). Po ostygnięciu mięso kroimy na plastry, kładziemy na liściu sałaty i podajemy je z sosem żurawinowym.

Wypróbuj także: Rolada wołowa po cieszyńsku

Rolada wołowa z ogórkiem konserwowym i grzybami

W misce mieszamy drobno posiekany ogórek konserwowy, cebulę, pieczarki oraz pokrojony w kosteczkę boczek (dodajemy też białko, aby farsz miał zwartą konsystencję). Całość układamy na płacie mięsa, zwijamy i obwiązujemy sznurkiem. Po obsmażeniu rolady na oliwie, przekładamy ją do brytfanki i pieczemy przez około 120 minut, polewając sosem z pieczenia od czasu do czasu. Gdy mięso ostygnie, kroimy na plastry i podajemy z sosem chrzanowym i marynowanymi grzybkami.

Na świąteczne rolady polecamy mięsa z Sokołowa

Rolada jest bardzo efektownym daniem, dlatego też warto ją podać na Święta Bożego Narodzenia.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Aromatyczny tost z wołowiną
Aromatyczny tost z wołowiną
Z mięsa usunąć ewentualne ścięgna. Rozgrzać patelnię i zarumienić na niej mięso, ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.384