Świąteczne zupy w Polsce i na świecie

Świąteczne zupy w Polsce i na świecie

Zupy są pierwszym daniem podczas wszystkich trzech dni świątecznych. Ma ona rozgrzewać, kojarzyć się z tradycją, ale i zaskakiwać. Jakie zupy możesz przygotować?

Wieczerzę Wigilijną w Polsce i wielu innych krajach otwiera podanie gorącej tradycyjnej zupy. Jej rodzaj różni się nie tylko w zależności od regionu naszego kraju, ale również zależy to od tradycji w danym domu. Typowymi zupami wigilijnymi są: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapuśniak oraz zupa rybna. Pamiętajmy jednak, że tradycję można łączyć z nowoczesnością, a więc nieco zmieniać i ulepszać nasze przysmaki.

Przeczytaj także: Przygotowania do Święta Bożego Narodzenia

Kremowa zupa łososiowa

Pół kilograma łososia świeżego myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy rybę, obieramy ze skóry, ości i połowę miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, bulionu i śmietany. Masę przekładamy z powrotem do wywaru, dodajemy pozostałe mięso z łososia, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła i podajemy zupę w małych miseczkach. Danie przystrajamy płatkami migdałowymi, serem pleśniowym pokruszonym i natką pietruszki.

Dowiedz się: Jak obchodzą Święta Bożego Narodzenia najbliżsi sąsiedzi Polski?

Zupa grzybowa z rakami

Umyte i namoczone przez noc suszone borowiki gotujemy w wodzie z dodatkiem posiekanej 1 cebuli. Następnie grzyby wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki, a wodę z gotowania dodajemy do 1,5l bulionu i całość gotujemy. Dodajemy do zupy śmietanę (najpierw kilka łyżek wlewamy do śmietany, by podwyższyć jej temperaturę, dzięki czemu się nie zważy), przyprawy (bazylię, majeranek, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę) i gotujemy przez kilka minut. Do zupy dodajemy obrane szyjki rakowe. Gdy będą gotowe, wlewamy zupę do miseczki, na środku umieszczamy 1 szyjkę rakową i całość posypujemy koperkiem.

Zupa z porów

W garnku na rozpuszczonym maśle z dodatkiem bulionu dusimy pokrojone w talarki pory (2szt.) i cebulę. Następnie dolewamy ok. 1,5l bulionu, 4 pokrojone w kostkę ziamniaki i gotujemy całość, aż będą miękkie. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i miksujemy ją. Zupę podajemy w małych miseczkach z łyżką śmietany na wierzchu i płatkami parmezanu.

Dowiedz się również: Jak zrobić niskokaloryczną zupę?

Zupy świąteczne na świecie

Na Święta Czesi i Słowacy tradycyjnie podają zupę rybną, grzybową lub kapuśniak. Włosi przepadają za zupą z porów z przepiórczymi jajami i dodatkiem trufli, natomiast Hiszpanie jedzą na Boże Narodzenie consome, czyli zupę przypominającą polski rosół. Norwegowie Wigilię rozpoczynają od rommegrot, czyli zupy mlecznej z cynamonem, o dużej gęstości, podawanej z suszoną wędliną. Zarówno Bułgarzy, jak i Węgrzy 24 grudnia serwują zupę rybną, jako pierwsze danie.

Halaszle

Tą węgierską zupę rybną przyrządza się tradycyjnie z całego karpia. Rybę musimy sprawić, pokroić na filety, odciąć płetwy, ogon i głowę. Wywar gotujemy z marchewki, pietruszki, selera, pora, różnokolorowych papryk oraz kręgosłupa, płetw, ogona i głowy (bez oczu). Możemy dodać ewentualnie 2 kostki rosołowe (warzywne). Gdy wywar będzie gotowy przecedzamy go i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy słodką paprykę w proszku, białe wino półwytrawne i czekamy, aż odparuje. Następnie dodajemy ziemniaki (4szt.) pokrojone w kostkę, zalewamy wywarem rybnym i gotujemy, aż będą miękkie. Na ok. 10 minut przed końcem dodajemy pokrojone w kostkę filety rybne. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, przelewamy do miseczki i dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz papryczką chilli.

Czy napewno wiesz: Jak powinno się jeść zupę?

Portugalska zupa chlebowa z krewetkami

Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku kroimy 8 kromek chleba baltonowskiego w kostkę. Następnie w garnku na oliwie podsmażamy czosnek, po czym dodajemy chleb, zalewamy całość 1l bulionu i czekamy, aż pieczywo nasiąknie. W międzyczasie na oliwie smażymy krewetki uprzednio zamarynowane w czosnku, ostrej papryce, natce pietruszki i soku z cytryny. Następnie miksujemy całą zawartość garnka z chlebem i dodajemy drobno posiekaną kolendrę, po czym wbijamy 2 jajka i na gazie ciągle mieszając czekamy, aż się zetną. Zupę przekładamy do miseczki, dekorujemy 3 krewetkami i posiekaną kolendrą.

Zarówno na Wigilię, jak i w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt możemy podać nieco zmodyfikowane tradycyjne zupy lub podać zupełnie nową zupę, która zaskoczy naszych gości.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. ...
Wigilijna kapusta z grochem
Wigilijna kapusta z grochem
Umyty groch moczymy przez noc w wodzie.Na drugi dzień gotujemy go w tej samej wodzie. ...
Zupa czosnkowa ala Jagna
Zupa czosnkowa ala Jagna
Wodę zagotować,dodać kostkę ...
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Do garnka wlewamy litr wody i gotujemy w niej wywar z warzyw. Dodajemy pokrojone w talarki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.284