Warzywa na wigilijnym stole

Warzywa na wigilijnym stole

Zastanawiasz się, jakie warzywa i w jakiej formie możesz podać na Wigilię? Podpowiadamy, jak umieścić dużo warzyw w świątecznym menu.

Wszyscy wiemy, że warzywa są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Nie powinniśmy zatem zapominać o nich również w okresie świątecznym. Często nie mamy jednak pomysłu jak je przygotować i podać. Podpowiadamy, jak wykorzystać warzywa w okresie Świąt.

Wypróbuj przepis na: Surówka z białej kapusty i marchwi

Warzywa w roli głównej

Podczas wigilijnej kolacji na stole jako pierwsza pojawia się zupa. To ona przygotowywana jest właśnie z różnych warzyw, takich jak marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, a także (jeśli jest to kapuśniak) z kapusty kiszonej. Jedząc to danie część witamin, która przechodzi z warzyw do wywaru, nie jest tracona, w przeciwieństwie do warzyw gotowanych w wodzie - witaminy wylewamy wówczas wraz z wodą z gotowania. Ponieważ wigilijne zupy zazwyczaj podawane są bez warzyw, na których były gotowane, na stole nie może zabraknąć sałatki warzywnej z gotowanej marchewki, pietruszki, selera z dodatkiem groszku konserwowego, ogórka kiszonego i cebuli przyprawionej majonezem i przyozdobionej natką pietruszki. Taka sałatka nie należy do lekkostrawnych i dietetycznych, jednak w Wigilię możemy sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. Jeśli chcemy, majonez możemy wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym lub wybrać majonez light.

Przeczytaj też: Dietetyczna wigilia - to możliwe!

Obowiązkowym daniem z kapusty kiszonej jest kapusta z grzybami lub grochem. W Wigilię nawet pierogi, uszka czy krokiety zawierają farsz z kapusty kiszonej, więc duża dawka witaminy C podniesie naszą odporność w zimne, grudniowe dni.

Co ciekawe z warzyw możemy również przyrządzić... ciasta! Wyśmienicie smakuje ciasto marchewkowe, cukiniowe, dyniowe czy burakowe (z jajek, mąki oraz startej na średnich oczkach tarki cukinii/dyni/buraków/marchwi, kakao, cukru, cynamonu, sody, oleju i proszku do pieczenia).

Zrób na Święta: Ciasto marchewkowe

Warzywa jako dodatki

Oprócz marynowanych pomidorów, papryki, dyni czy ogórków, które są doskonałym dodatkiem, do dania głównego możemy podać warzywa zapiekane, grillowane lub gotowane na parze. Wyśmienicie będą smakowały szparagi zapieczone pod beszamelem, kalafior gotowany na parze z zasmażką z bułki tartej czy grillowane plastry bakłażana bądź cukinii skropione oliwą z oliwek. Warzywa nie muszą jednak być poddane obróbce termicznej, gdyż są przepyszne także w postaci surówek i sałatek. Tradycyjnie do obiadu podaje się surówkę z czerwonej, kiszonej lub białej kapusty z jabłkiem, z marchewki z jabłkiem, jednak zawsze możemy wprowadzić do naszej Wigilii element nowości, przyrządzając surówkę z selera z jogurtem naturalnym i rodzynkami, ze startej kalarepy i rzodkiewki z jogurtem naturalnym, z kapusty pekińskiej z papryką lub po prostu z sałaty ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przeczytaj koniecznie: Sałatki z sałatą w roli głównej

Kiedy przyjdzie czas na zimne przekąski i lekkie dania, wyśmienicie będzie smakowała np. sałatka z różnych rodzajów sałat, fety, pomidorków cherry, owoców granatu, czarnych oliwek i suszonych pomidorów z sosem balsamicznym. Możemy również przyrządzić pomidory (wydrążone połówki) faszerowane serkiem typu almette z czosnkiem i szczypiorkiem, łódeczki z cykorii z pastą z tuńczyka lub ogórkowe rolmopsy z serkiem ziołowym (podłużne plastry ogórka długiego zawijamy z farszem z serka ziołowego). Jeśli nie pozostanie nam czasu, aby przyrządzić takie przekąski, możemy po prostu umytą i obraną marchew pokroić wzdłuż na 4 części i podać razem z sosem z sera pleśniowego, serka typu almette, jogurtu naturalnego oraz majonezu (całość blendujemy).

Przeczytaj również: Pamiętaj o bezpiecznych świętach

Warzywa doskonale regulują przemianę materii, dzięki zawartości błonnika, oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych, dlatego pamiętajmy o ich spożywaniu w różnych postaciach, także podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. ...
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami
Do garnka wlewamy litr wody i gotujemy w niej wywar z warzyw. Dodajemy pokrojone w talarki ...
Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.463
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});