Najlepsze na Sylwestra są żeberka

Najlepsze na Sylwestra są żeberka

Jeśli przygotowujesz zabawę sylwestrową i chcesz zaskoczyć gości, przygotuj żeberka na kilka sposobów - tradycyjnie i nowatorsko!

Żeberka są idealnym daniem sylwestrowym, ponieważ są łatwe w przyrządzeniu, niezbyt drogie, większość osób je lubi, można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przyrządzić na wiele sposobów i, co ważne głównie podczas sylwestrowej zabawy, można je jeść rękoma - są idealne do szweckiego bufetu! Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko je przyrządzić, a więc do dzieła!

Wypróbuj przepis na: Żeberka w miodowej glazurze

Przygotowanie żeberek

Gdy kupujemy żeberka wieprzowe, zwróćmy uwagę na to, czy nie są zbyt tłuste i czy nie mają za mało mięsa. W takich sztukach po upieczeniu nie będzie co zjeść. Jeśli natomiast żeberka będą zupełnie pozbawione tłuszczu, gdy podamy je na stół, będą całkowicie suche. Żeberka po zakupie zawsze musimy umyć, a następnie dzielimy je na części (zazwyczaj po 1 lub 2 żebra). Aby zyskały niepowtarzalny smak, soczystość i kruchość, powinniśmy je zamarynować.

Najlepsze żeberka - tylko z Sokołowa!

Przyprawy i marynaty do żeberek

Żeberka najlepiej marynować przez 24 godziny w lodówce pod przykryciem (aby aromat przypraw nie uciekał). Od doboru ziół i dodatków zależy późniejszy smak mięsa, a więc należy umiejętnie połączyć smaki i tutaj mamy pole do popisu. Możemy zrobić zalewę z:

- miodu, soku z pomarańczy i chilli;

- z ciemnego piwa;

- coca-coli, czosnku i słodkiej papryki;

- białego wina, śmietany i czosnku;

- ketchupu, miodu i cebuli;

- sosu barbecue;

- pora i cebuli itp.

Bardzo ważny jest również dodatek odpowiednich przypraw, i tak najczęściej do żeberek używa się: soli, pieprzu, bazylii, słodkiej i ostrej papryki, tabasco, kolendry, kminku, majeranku, ziół prowansalskich oraz oregano, a czasami, w zależności od przepisu, także kurkumy, gałki muszkatołowej, liści laurowych, ziela angielskiego i goździków.

Przyrządź na Sylwestra: Żeberka duszone na ostro

Metody obróbki termicznej żeberek

Najczęściej żeberka się piecze w piekarniku w brytfance lub też w rękawie do pieczenia. Wyśmienicie smakują także w postaci duszonej z różnymi sosami (np. chrzanowym czy śmietanowym). Można je jednak także zaserwować z grilla, jeśli mamy taką możliwość (w zimie - na grillu elektrycznym).

Żeberka piecze się zazwyczaj przez 1,5 godziny w ok. 180 stopniach Celsjusza, jednak warto, po wyłączeniu piekarnika, pozostawić je jeszcze na jakiś czas w środku. Podczas pieczenia powinniśmy od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem, bulionem lub wodą, aby nie były zbyt suche. Duszenie zajmuje natomiast około godziny. W obu przypadkach najpierw żeberka można obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju, jednak nie jest to konieczne.

Zrób również: Żeberka z grilla

Sposoby podania i dodatki do żeberek

Żeberka zazwyczaj podajemy na gorąco z sosem z pieczenia bądź duszenia, a jeśli dodaliśmy jedynie przyprawy i oliwę, możemy zawsze dorobić sos np. ketchupowy, barbecue lub czosnkowy i podać ułożone na obrzeżach dużego talerza, w którego środku stoi miseczka z sosem. Żeberka są na tyle uniwersalne, że można je podawać zarówno jako przekąskę na zimno, jak i jako danie na ciepło np. z pieczonymi ziemniakami i mizerią.

Spróbuj smaku: Żeberka w kapuście słodkiej

Kilka pomysłów na żeberka

Żeberka w coli - żeberka dzielimy na części, smarujemy czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz oliwą i wkładamy na noc do lodówki. Następnie żeberka obsmażamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy 2 szklankami coli i pieczemy przez półtorej godziny.

Żeberka w sosie ketchupowym - żeberka marynujemy w oliwie, ostrej i słodkiej papryce, soli oraz miodzie. Następnego dnia obsmażamy je, a później dodajemy pikantny ketchup z podsmażoną cebulą pokrojoną w drobną kostkę i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Żeberka w piwie - żeberka marynujemy w musztardzie, oliwie, soli, pieprzu i majeranku. Po 24 godzinach zalewamy je ciemnym piwem i dodajemy podsmażoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość dusimy przez godzinę w wysokim rondlu na średnim ogniu.

Żeberka pod pierzynką porową - zamarynowane w oliwie, soli, pieprzu, kolendrze i miodzie żeberka przekładamy następnego dnia do rondla i dusimy z pokrojonymi w piórka porami (zalewamy całość bulionem) przez ok. godzinę.

Niam.pl poleca: Żeberka na słodko

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Żeberka na słodko
Żeberka na słodko
Żeberka kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.55
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});