Sałatki z mięsem, czyli nie tylko drób w roli głównej

Sałatki z mięsem, czyli nie tylko drób w roli głównej

Ciągle robisz sałatkę z kurczakiem, bo lubisz mięso, ale nie masz dobrych przepisów na sałatki z innymi gatunkami mięs? Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów.

Sałatki mogą być zarówno pyszną i zdrową przekąską, jak i daniem głównym, szczególnie, gdy zawierają różne gatunki mięs. Idealnie danie to sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach rodzinnych i imprezach, np. na sylwestrowej zabawie. Pomysłów na sałatki jest mnóstwo, bo przecież najróżniejsze produkty można ze sobą łączyć - mogą być sałatki majonezowe, idealne na kolację, z sałatą w roli głównej na lunch, orzeźwiające z dodatkiem owoców, z produktem węglowodanowym tj. makaron czy ryż itd. Zazwyczaj te nietypowe połączenia są najlepsze!

Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko eksperymentować w kuchni. Sałatki z dodatkiem mięs są syte i nadają im niepowtarzalnego smaku i charakteru. Pamiętajmy jednak, że dodatek mięsny nie kończy się na kurczaku i indyku, choć i te gatunki w sałatkach zawsze smakują wyśmienicie.

Przeczytaj koniecznie: Sałata na każdy dzień

Tradycyjne sałatki z drobiem

Najbardziej popularną sałatką z kurczakiem jest chyba sałatka cezar, która składa się z sałaty, pokrojonej na podłużne kawałki grillowanej lub smażonej beztłuszczowo piersi z kurczaka (z przyprawą do grosa lub samą bazylią i słodką papryką), startego parmezanu, grzanek z oliwą i czosnkiem oraz sosu czosnkowego (z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, cytryny, soli i pieprzu). Sałatka ta jest wyśmienita o każdej porze, a, co ważne, bardzo łatwo i szybko się ją robi.

Bardziej kolacyjna natomiast będzie sałatka z ryżu, czerwonej i żółtej papryki, kukurydzy, smażonej beztłuszczowo piersi z indyka pokrojonej w kostkę (oprószonej solą, pieprzem i curry), ananasa z puszki oraz natki pietruszki z dodatkiem majonezu i curry. Innym pomysłem jest sałatka z makaronu ryżowego, pokrojonego w kostkę mięsa z wędzonych filetów kurczaka, słonecznika, ogórka, kukurydzy, pomidorów, koperku i jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem.

Dowiedz się: Czym się różni dip od dressingu?

Sałatki z wołowiną i cielęciną

Pokrojona w cieniutkie plasterki usmażona na maśle polędwica wołowa (medium) idealnie będzie współgrała z różnymi rodzajami sałat (np. lodową, rukolą, dębolistną, strzępiastą), pomidorami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i połówkami truskawek z sosem z oliwy, octu balsamicznego, francuskiej musztardy, miodu i czosnku. Cielęcinę można usmażyć lub ugrillować i pokroić w podłużne paseczki. Następnie dodajemy do takiej sałatki porwaną sałatę radicchio, pieczone z dodatkiem oliwy i soku z cytryny pokrojone w słupki szparagi, ananas z puszki, usmażone plasterki pieczarek (z dodatkiem soli, bazylii i ostrej papryki) i całość polewamy oliwą i skrapiamy cytryną.

Przeczytaj także: Sałatki z sałatą w roli głównej

Dziki drób i dziczyzna w sałatce

Wyśmienicie smakuje (i jest bardzo efektowna) sałatka z kaczych piersi (nacinamy skórę, smażymy przez 4 minuty skórą do dołu, po czym pieczemy w piekarniku przez 4 minuty i odstawiamy do przestygnięcia na kolejne 4 minuty, po czym kroimy je w cienkie paski), rukwi wodnej, sałaty rzymskiej, różowych winogron bez pestek, pasternaku (obrany i pokrojony w kostkę podsmażamy na oliwie), orzechów włoskich i płatków parmezanu z dressingiem z oliwy z oliwek, soku z winogron i oliwy orzechowej. Wszystkie składniki układamy warstwowo na półmisku (sałata na samym dole, a mięso na górze). Możemy także zrobić sałatkę z usmażonych i pokrojonych w kostkę filetów króliczych z dodatkiem borówek, marynowanych kurek, czerwonej soczewicy, orzechów laskowych, natki pietruszki z majonezem.

Przeczytaj też: Różne rodzaje sosu winegret

Sałatki z wieprzowiną

Nieco orientalnym pomysłem na wykorzystanie wieprzowiny w sałatce jest przygotowanie jej z ugotowanego na parze i pokrojonego w paseczki schabu, startego imbiru, szalotek, czerwonej cebuli, liści kolendry i mięty, uprażonego sezamu z dressingiem z korzenia kolendry, czosnku, papryczek chilli, brązowego cukru, soku z limonki i oleju sezamowego.

Koniecznie wypróbuj przepyszne mięsa z Sokołowa!

Jagnięcia i baranina w sałatkach

Jeśli do sałatki chcemy dodać jagnięcinę, wybierzmy gicz lub łopatkę, którą obsmażymy na oliwie. Mięso to będzie pasowało z sałatą rzymską, podsmażonym fenkułem obranym i pokrojonym w kostkę, cukinią, czerwoną papryką, pomidorkami cherry, serem typu feta i dressingiem z czosnku, oliwy i soku z cytryny. Baraninę możemy wykorzystać do sałatki orientalnej z sałaty lodowej, kukurydzy, pomidora, cebuli, ananasa, czarnych oliwek, grzanek na ostro z sosem z ketchupu i majonezu.

Dowiedz się, jakie są: Sosy do sałatek

Wykorzystując i mieszając ze sobą różne gatunki mięs i dodatki możemy stworzyć z samych wyżej opisanych propozycji wiele nowych sałatek o przeróżnych smakach, zatem ten rodzaj dania nigdy nam się nie znudzi. Róbmy i zajadajmy się zdrowymi i przepysznymi sałatkami z mięsem!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.473
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});