Jadalne dekoracje stołu

Jadalne dekoracje stołu

Jeśli robisz przyjęcie u siebie w domu, ciekawym pomysłem będzie zrobienie jadalnych dekoracji stołu i potraw - będą efektowne i bardzo smaczne.

Wykonanie dekoracji stołu z produktów spożywczych wymaga od nas kreatywności i zaangażowania, jednak efekt będzie powalający. Wszyscy goście będą się dopytywali jak i z czego zrobiliśmy nasze dekoracje. W zależności od okazji, tematyki spotkania i zaproszonych osób dekoracje będą się od siebie różniły.

Studencka impreza i zabawa karnawałowa

Jeśli zamierzamy zrobić imprezę tematyczną, np. w klimacie meksykańskim, możemy na stole ustawić kaktusy wykonane z ogórków krótkich (nadziewamy jeden ogórek na wykałaczkę i wbijamy na drugi; w każdy ogórek dodatkowo wbijamy końcówki wykałaczek jako igły). Jeśli organizujemy imprezę hawajską, możemy zrobić kwiaty z cebuli (z jednej warstwy) ze środkiem z plastra marchwi. Jeśli chcesz zrobić coś zabawnego, na co każdy zwróci uwagę, przygotuj myszki z rzodkiewki, muchomorki (z jajka, pomidora i majonezu) czy gąsienicę z ogórka) i biedronki z pomidora i czarnych oliwek. Możemy podać też koreczki w kształcie ludzików.

Dowiedz się: Jak wydać wykwintny obiad

Rodzinny obiad i spotkanie przyjaciół

Jeśli zapraszamy rodzinę lub znajomych na przyjęcie przy stole, możemy udekorować go muffinkami z kolorowymi groszkami, pierniczkami w kształcie kwiatków posypanych cukrem pudrem. Wspaniale będą też wyglądały słoneczniki z żółtej papryki ze środkiem z czarnego kawioru czy motyle z jabłka. Potrawy możemy udekorować różyczkami z rzodkiewek lub pomidorów. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, możemy po prostu udekorować stół jadalnymi kwiatami, np. bratkami, fiołkami czy hibiskusem.

Przeczytaj także: Nie wyjadaj kwiatów z bukietu

Wystawne i oficjalne przyjęcie

Jeśli na przyjęcie zapraszamy osoby mniej nam znane lub osoby z pracy, powinniśmy przygotować wystawne dekoracje stołu. Na półmisku możemy ułożyć wędliny zwinięte w różyczki i ozdobić go różą z pomidora (małym nożykiem musimy powycinać pomidora w kształt różyczki) lub rzodkiewki. Jeśli nasi goście mają coś wspólnego z muzyką, idealnym pomysłem będzie zrobienie harf z gruszek (struny zrobimy z nitki lub tylko nożykiem możemy ponacinać gruszkę tak, by były widoczne).

Przeczytaj też: Carving - pierwsze kroki

Bardzo wystawnie będą wyglądały również różyczki z rzodkwi - musimy uzyskać długie cienkie plastry na obieraczce, zwinąć i końce róży posmarować burakiem, aby były różowe, oraz łabędzie z jabłka (wyciąć nożykiem skrzydła). Dodatkowo każdemu na talerzu na początek przyjęcia możemy ułożyć truflę czekoladową zapakowaną przez nas w złotko i przystrojoną kokardką.

Niezwykle efektownie będą też wyglądały rzeźby w arbuzie (carving) wykonane przez nas bądź przez fachowca.

Przeczytaj koniecznie: Arbuzowa rzeźba

Jeśli udekorujemy stół jadalnymi dekoracjami, będzie on wyglądał bardzo efektownie, pozytywnie zaskoczymy naszych gości i, co więcej, będziemy je mogli zjeść!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Polędwiczka smażona w pieprzu i papryce wędzonej z dodatkiem soczewicy
Polędwiczka smażona w pieprzu i papryce wędzonej z dodatkiem soczewicy
Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Parówki w koszulkach
Parówki w koszulkach
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 200°C.Rozwijamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.232