Jak atrakcyjnie ułożyć wędliny na półmisku?

Jak atrakcyjnie ułożyć wędliny na półmisku?

Jeśli zapraszamy znajomych czy rodzinę na kolację warto pomyśleć o tym, by w jakiś sposób uatrakcyjnić ułożenie wędlin na półmisku oraz jego ozdobienie.

Gdy przychodzą do nas goście, pamiętajmy, by w ciekawy sposób ułożyć wędliny na półmisku i ładnie go udekorować, ponieważ to bardzo zwiększa ich atrakcyjność (aż chce się jeść!). Zazwyczaj na przyjęciach podajemy różne rodzaje wędlin np. szynkę sarmacką, schab z wędzarni, polędwicę łososiową czy Carpaccio itp.

Ich rodzaj zależy od zaproszonych gości, ich upodobań kulinarnych oraz od charakteru spotkania (impreza/rodzinne spotkanie). Często pojawiają się również kabanosy (także w formie koreczków), salami, pasztet domowej roboty, a jeśli goście lubią swojskie jedzenie, także kaszanka domowej roboty, rolada z boczku, salceson, kiełbasy własnego wyrobu itd.

Przeczytaj koniecznie: Kwiat z pomidora - carving dla początkujących

Na sposób klasyczny

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na fikuśne ułożenie wędlin, w zależności od kształtu półmiska ułóżmy szeregowo lub kołowo dane rodzaje wędlin (dobrze, by kolory i struktura wędlin obok siebie były różne) na liściach sałaty (najlepiej wygląda sałata lollo rosso i blanco) i udekorować całość różyczkami z rzodkiewki (odpowiednio wycięte nożykiem nacięcia).

Koniecznie poznaj wyśmienity smak wędlin z Sokołowa!

Róże w roli głównej

Na okrągłym półmisku możemy kołowo ułożyć plasterki wędlin zwinięte w różyczkę. Na środku dodatkowo możemy ustawić dziesięć obręczy wykonanych z zielonego ogórka (wydrążony środek), w które wsadzimy różyczki z wędliny (5 sztuk) i różyczki z marchewki lub rzodkwi (5 sztuk) (długie cienkie paski uzyskujemy dzięki obieraczce - zawijamy je jeden na drugim). Wspaniale będzie też wyglądała róża ułożona na okrągłym półmisku z różyczek z plastrów wędliny układanych warstwowo do środka.

Przeczytaj też: Rzeźbienie w melonie

Z budowlą na środku

Jeśli mamy podłużny lub okrągły półmisek, na jego środku możemy ułożyć np. połówkę pomarańczy, w którą powbijamy różnorodne koreczki. Dookoła układamy wędlinę plasterek na plasterku, w różyczkę, na połówkę lub w ruloniki. Możemy również ułożyć kółko z sałaty strzępiastej, a na środku ułożyć różyczkę z pomidora lub słonecznik z żółtej papryki i środka z drobno posiekanych oliwek. Bardzo efektowne będzie też zrobienie koszyczka z połówki melona lub arbuza (wydrążone aż do skóry i dokładnie osuszone) i do środka wlewamy np. dip czosnkowy lub tzatziki, w którym można maczać ułożone wędliny.

Przeczytaj również: 10 rad, jak przetrwać elegancki posiłek

Między rzędami lub co kilka plasterków możemy ułożyć oliwkę, pasek papryki, różyczki z pomidorków cherry lub nawet jajka przepiórcze z czarnym kawiorem.

Jeśli w atrakcyjny sposób ułożymy wędliny na półmisku, na pewno znikną w bardzo szybkim tempie, a goście będą mile zaskoczeni kompozycją.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Polędwica z konia po angielsku
Polędwica z konia po angielsku
Polędwicę marynujemy w warzywach przez kilka dni. Zamarynowane mięso oczyszczamy z warzyw, ...
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.412