Jak atrakcyjnie ułożyć wędliny na półmisku?

Jak atrakcyjnie ułożyć wędliny na półmisku?

Jeśli zapraszamy znajomych czy rodzinę na kolację warto pomyśleć o tym, by w jakiś sposób uatrakcyjnić ułożenie wędlin na półmisku oraz jego ozdobienie.

Gdy przychodzą do nas goście, pamiętajmy, by w ciekawy sposób ułożyć wędliny na półmisku i ładnie go udekorować, ponieważ to bardzo zwiększa ich atrakcyjność (aż chce się jeść!). Zazwyczaj na przyjęciach podajemy różne rodzaje wędlin np. szynkę sarmacką, schab z wędzarni, polędwicę łososiową czy Carpaccio itp.

Ich rodzaj zależy od zaproszonych gości, ich upodobań kulinarnych oraz od charakteru spotkania (impreza/rodzinne spotkanie). Często pojawiają się również kabanosy (także w formie koreczków), salami, pasztet domowej roboty, a jeśli goście lubią swojskie jedzenie, także kaszanka domowej roboty, rolada z boczku, salceson, kiełbasy własnego wyrobu itd.

Przeczytaj koniecznie: Kwiat z pomidora - carving dla początkujących

Na sposób klasyczny

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na fikuśne ułożenie wędlin, w zależności od kształtu półmiska ułóżmy szeregowo lub kołowo dane rodzaje wędlin (dobrze, by kolory i struktura wędlin obok siebie były różne) na liściach sałaty (najlepiej wygląda sałata lollo rosso i blanco) i udekorować całość różyczkami z rzodkiewki (odpowiednio wycięte nożykiem nacięcia).

Koniecznie poznaj wyśmienity smak wędlin z Sokołowa!

Róże w roli głównej

Na okrągłym półmisku możemy kołowo ułożyć plasterki wędlin zwinięte w różyczkę. Na środku dodatkowo możemy ustawić dziesięć obręczy wykonanych z zielonego ogórka (wydrążony środek), w które wsadzimy różyczki z wędliny (5 sztuk) i różyczki z marchewki lub rzodkwi (5 sztuk) (długie cienkie paski uzyskujemy dzięki obieraczce - zawijamy je jeden na drugim). Wspaniale będzie też wyglądała róża ułożona na okrągłym półmisku z różyczek z plastrów wędliny układanych warstwowo do środka.

Przeczytaj też: Rzeźbienie w melonie

Z budowlą na środku

Jeśli mamy podłużny lub okrągły półmisek, na jego środku możemy ułożyć np. połówkę pomarańczy, w którą powbijamy różnorodne koreczki. Dookoła układamy wędlinę plasterek na plasterku, w różyczkę, na połówkę lub w ruloniki. Możemy również ułożyć kółko z sałaty strzępiastej, a na środku ułożyć różyczkę z pomidora lub słonecznik z żółtej papryki i środka z drobno posiekanych oliwek. Bardzo efektowne będzie też zrobienie koszyczka z połówki melona lub arbuza (wydrążone aż do skóry i dokładnie osuszone) i do środka wlewamy np. dip czosnkowy lub tzatziki, w którym można maczać ułożone wędliny.

Przeczytaj również: 10 rad, jak przetrwać elegancki posiłek

Między rzędami lub co kilka plasterków możemy ułożyć oliwkę, pasek papryki, różyczki z pomidorków cherry lub nawet jajka przepiórcze z czarnym kawiorem.

Jeśli w atrakcyjny sposób ułożymy wędliny na półmisku, na pewno znikną w bardzo szybkim tempie, a goście będą mile zaskoczeni kompozycją.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Salami na poduszeczce
Salami na poduszeczce
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę dodać ...
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.327