Jak zrobić masło?

Jak zrobić masło?

Czy może być coś lepszego, niż świeżo upieczony chleb z masłem domowej roboty? Na pewno nie, dlatego sprawdź, jak można zrobić w domu pyszne masło.

Masło to produkt uzyskany ze śmietany nie zawierający domieszek tłuszczów roślinnych, który zawiera co najmniej 80% tłuszczu mlecznego. Zawiera ono głównie kwasy tłuszczowe nasycone (54%) i jednonienasycone (20%). Jest doskonałym źródłem witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E.

Naturalnie masło jest koloru białego, jednak ze względu na upodobania konsumentów dodaje się do niego naturalny karoten (pomarańczowy barwnik z marchwi), przez co uzyskuje się kremową bądź żółtawą barwę.

Przeczytaj także: Masło, mix czy margaryna?

Produkcja masła na szeroką skalę

W zakładach produkcyjnych śmietanę z mleka otrzymuje się w wyniku wirowania. Następnie uzyskaną śmietanę czasami zobojętnia się np. węglanem wapnia (dzięki temu gotowe masło trudniej jełczeje) i koniecznie pasteryzuje się ją - aby mieć pewność, że chorobotwórcze bakterie zostaną zabite. Gdy śmietana dojrzeje (w cieple) i zostanie ukwaszona (np. jogurtem naturalnym) następuje zmaślanie w specjalnym maselnicach. Na końcu odbywa się płukanie otrzymanego masła, wygniatanie go, solenie i pakowanie.

Niam.pl poleca: Masło koperkowe

Jak kiedyś wyrabiano masło?

Masło od wielu wieków wykonywane było własnoręcznie w maselnicach. Na początku z ciepłego mleka prosto od krowy uzyskiwano śmietanę - stawiając ją w zimnym miejscu, pasteryzując i dodając 10% kwaśnej śmietany. Śmietanę umieszczało się w maselnicy, czyli w wąskim i wysokim drewnianym naczyniu z pokrywą. Przez otór w pokrywie przechodzi drewniany kij zakończony kołem (ubijarka).

Ubijanie polegało na poruszaniu owym uchwytem do góry i do dołu do momentu, aż powstaną grudki masła i maślanka, którą się odlewało. Na końcu trzykrotnie przepłukiwano maselnicę wodą (dwukrotnie o temperaturze masła i jeden raz o temperaturze 10 stopni Celsjusza), a grudki masła zagniatano w jedną kulę.

Przeczytaj koniecznie: Ziołowe masło pięknie pachnące

Jak w dzisiejszych czasach robi się masło?

Dziś mało kto ma dostęp do ciepłego mleka prosto od krowy i prawdziwej samodzielnie robionej śmietany. Możemy za to kupić 30% lub 36% śmietanę kremówkę bądź śmietankę tortową, z której zrobimy nasze własne masło (możemy dodać jogurt naturalny).

Zakupioną mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub garnka i miksujemy (mikserem z końcówkami do ubijania bitej śmietany). Gdy pojawi się bita śmietana, nie przestajemy miksować. Po pewnym czasie zauważymy powstawanie grudek, czyli początków masła. Gdy nie ma już czego ubijać, w misce są duże grudki masła pływające w maślance to znak, że możemy przestać miksować. Następnie łączymy masło w jedną kulę do końca wyciskając z niej maślankę i przekładamy do miski z zimną wodą i łyżką lub własnoręcznie wygniatamy masło, po czym zmieniamy wodę i czynność tę powtarzamy kilkukrotnie, aż woda będzie przezroczysta. Gotowe masło przekładamy do maselniczki i przechowujemy je w lodówce.

Wypróbuj także: Masło z parmezanem

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Brukselka z masłem i bułką tartą
Brukselka z masłem i bułką tartą
Brukselkę obieramy i płuczemy. Następnie wkładamy ją do zagotowanej, posłodzonej i ...
Fasola z masłem
Fasola z masłem
Fasolę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Po ...
Ziemniaki pieczone (frytki bez tłuszczu)
Ziemniaki pieczone (frytki bez tłuszczu)
Umyte, obrane i opłukane ziemniaki, kroimy na grube słupki (tak, jak na frytki) lub w pół ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
SmakoMyk ~ Gość
chemia znaczy - strasznie niezdrowe - lepiej wziąć sos sojowy i troszeczkę lubczyku
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.58